Maslinari i proizvođači te njihova vrhunska istarska maslinova ulja okupit će u Vodnjanu istaknute hrvatske chefove, predstavnike gastronomske scene te domaće i strane stručnjake i zaljubljenike u jedno od najsnažnijih simbola Istre i vodnjanskoga kraja. Istravirgin, 17. dani mladog maslinovog ulja bit će ovoga vikenda, od 24. do 26. studenoga, mjesto premijerne prezentacije ovogodišnje berbe, kao i niza masterclassova i stručnih predavanja na kojima će proizvođači i poznavatelji maslinarstva i uljarstva održavati radionice i kušanja nove berbe te otkrivati kako s maslinovim uljem podizati gastronomiju na višu razinu.

PROGRAM1.jpg
Press 

PROGRAM2.jpg
Press 

Istravirgin, 17. dani mladog maslinovog ulja, trajat će od petka do nedjelje i održavat će se u prostoru nekadašnje gradske škole, odnosno bivše tvornice Astra u Vodnjanu, gdje će svoja ulja ovogodišnje berbe prezentirati 35 istarskih maslinara. Među njima će biti Agrolaguna, vodeća istarska prehrambena kompanija sa čijih se 220 hektara maslinika godišnje dobije i do 130 tona vrhunskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja, kao i obiteljska uljara Baioco s tradicijom proizvodnje još od 1918. godine te obiteljski brend BRIST-Olive iz Vodnjana. Nezaobilazni sudionici Istravirgina su i obitelj Chiavalon, čija je ulja najpoznatiji svjetski vodič za maslinova ulja Flos Olei uvrstio među TOP 15 svjetskih maslinovih ulja, kao i prva istarska zadruga proizvođača ekstra djevičanskog maslinovog ulja - PZ Maslinari Istre s uljima Konfin. Predstavit će se i ulja Meloto braće Belci iz Vodnjana, ulja Cadenela obiteljske uljare Lupieri, potom Oio Vivo, živo ulje, starorimskoga naziva u čast istro-romanskom dijalektu kojim se i danas govori na području Vodnjana te Olea ulja obitelji Belić koja nastaju iz istarskih maslinika Fažane, Galižane i Peroja. Bit će prezentirana i ulja Oliveri s istoimenog obiteljsko poljoprivrednog gospodarstva u Labincima nedaleko od Poreča, Rheos maslinova ulja s područja Novigrada te proizvodi Uljare Vodnjan, jedne od vodećih istarskih uljara u kojoj se ulja od maslina iz maslinika u Barbarigi prerađuju još od osnutka, 1911. godine.

maslinovo ulje
Press 

Istravirgin će ugostiti jaka imena domaće gastro scene kao što su Deni Srdoč, Mate Janković, Stiven Vunić, Melkior Bašić, Tea Mamut i Hrvoje Kroflin, dok će masterclassovi biti prilika za razmjenu stručnih znanja. Tako će masterclass 'Vodnjanska priča o jeseni' voditi poznata promotorica istarske kuhinje Svjetlana Celija, a slatki Masterclass 'Sljubljivanje mladog maslinovog ulja s čokoladom' osnivači TAMAN artisan čokolade Sanja Vladović i Stiv Kahlina. 

OBJAVA 1.jpg
Press 

Na masterclassu 'Uparivanje najboljih lokalnih sastojaka u gastronomiji' tema će biti kako upariti Old Pilots gin i maslinovo ulje pod stručnim vodstvom Filipa Pleteša, dok će Danijela Kramarić iz Plavog podruma podučiti 'Kako ispravno prezentirati i prodavati maslinova ulja u restoranu?', a chefovi Milena Krizmanić, Marina Perčić i Nirvana Koso iz Hotela Brioni i restorana Boccaporte, pod vodstvom Karoline Brkić Bubola iz Instituta za poljoprivredu i turizam, govorit će o sljubljivanju mladih istarskih maslinovih ulja i hrane.

Osim što je odlična manifestacija za prezentaciju i promociju izvrsnosti, Istravirgin, 17. dani mladog maslinovog ulja, nudi i prilike za nova poslovna partnerstva, kao i kulinarska iskustva koja se ovoga vikenda događaju upravo u Vodnjanu. Sve informacije o programu i izlagačima dostupne su na web stranici www.istravirgin.com.

Press Istravirgin