Svjetleće dekoracije na svakom koraku, božićne pjesme, kućice pune suvenira te miris kuhanog vina i fritula, znakovi su da je zavladao - advent! U cijeloj Hrvatskoj možete osjetiti i iskusiti božićnu atmosferu, a mnogi gradovi Lijepe Naše priredili su za svoje građane i posjetitelje nezaboravno iskustvo. Otkrivamo vam kako najbolje doživjeti čaroliju blagdana na nekim od najljepših domaćih destinacija. Koja mjesta posjetiti, teško je odlučiti jer svako ima svoje čari. No za koju god se lokaciju odlučite, nećete pogriješiti jer osjetit ćete pravi adventski ugođaj.

Advent u Hrvatskoj pruža raznolika iskustva i bez obzira na to gdje se nalazili, osjetit ćete i nevjerojatnu atmosferu i doživjeti mnogo toga zanimljivog, od gastronomske ekstravagancije do kulturnih užitaka. Zato krenite i uživajte u čaroliji blagdana istražujući gradove. Iskoristite priliku kušati lokalne delicije i uživati u nezaboravnim trenucima s voljenima. Počela je bajkovita sezona koja s lakoćom srca ispunjava srećom i veseljem!

Split

Paljenjem prve svijeće u Đardinu službeno je počeo Advent u Splitu. Bogat program na Prokurativama, od klizališta do gastronomske ponude domaćih delicija, mediteransko ozračje pretvorili su u pravu božićnu atmosferu. Novost u gradu pod Marjanom je Spleat Advent koji se održava na Starom placu u organizaciji vlasnika poznatih splitskih restorana.

PXL_291122_97157718 (1).jpg
Foto: Zvonimir Barišin/PIXSELL 

PXL_291122_97157729.jpg
Foto: Zvonimir Barišin/PIXSELL 

split.jpg
Foto: Zvonimir Barišin/PIXSELL 

Varaždin

Advent u Varaždinu savršeno spaja zabavu i romantiku te nudi nezaboravno iskustvo za sve generacije. Ova manifestacija savršeno je zimsko odredište za uživanje s obitelji i prijateljima, a povijesna jezgra jednog od najljepših gradova Hrvatske svakako pridonosi božićnoj čaroliji. Čarobni grad Djeda Mraza, Korzo, Advent na Stančiću i Ledena čarolija samo su neke od lokacije na kojim se nudi pregršt sadržaja.

PXL_301119_26972257.jpg
oto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSEL 

PXL_301119_26972263 (1).jpg
oto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSEL 

PXL_301119_26972264 (1).jpg
oto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSEL 

Opatija

Zima će i Opatiju odjenuti u raskošno ruho, a mnogima najljepši advent uz more nudi bajkovitu atmosferu s tisućama lampica i prekrasnih dekoracija. Blagdanska čarolija odvijat će se u parkovima Angiolina i Sv. Jakova, na Ljetnoj pozornici, gradskoj tržnici i mnogim drugim lokacijama koje posjetiteljima nude niz iznenađenja. Božićni ugođaj, blaga zimska klima i blizina mora pravi su recept za advent iz snova.

opatija_advent_croatia_christmas_magic_vasja_pinzovski_1446.jpg
vasja pinzovski 

opatija_advent_croatia_christmas_villa_angiolina_studio_sarson_14447 (1).jpg
studio sarson 

Zadar

Zadarski advent tijekom 45 dana očarat će vas svjetlosnim instalacijama i ukrašenim kućicama, koncertima na otvorenom i brojnim kulturnim događanjima. Okusiti božićne delicije i kuhano vino uz melodiju Morskih orgulja prava je poslastica. Blagdanskom ugođaju pridonijet će i klizalište, sanjkalište te skijalište na Višnjiku, a Zadrani i brojni turisti pravu božićnu bajku mogu doživjeti i u atriju Palače Cedulin, gdje su postavljene jaslice u prirodnoj veličini.

PXL_061221_91011319 (1).jpg
Foto: Dino Stanin/PIXSELL 

Rijeka

Advent u Rijeci ove godine nudi više od sto različitih programa, a počeo je paljenjem 12 kilometara lampica na Trsatskoj gradini i prve adventske svijeće na Koblerovu trgu. Kao najčarobnije mjesto ističe se upravo Trsatska gradina. Drugu godinu zaredom održat će se i Advent kod Hrvatskog narodnog kazališta u Verdijevoj ulici, gdje je uz ugostiteljsku ponudu postavljena pozornica na kojoj će se izvesti 30-ak glazbenih programa.

Advent5.jpg
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL 

Adventski-sajam-Kategorija-scaled-1-min-min-1.jpg
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL 

PXL_261122_97107343.jpg
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL 

Dubrovnik

Dubrovnik je još 2014. godine pokrenuo Zimski festival koji posjetiteljima i građanima nudi bogat adventski program, a počeo je u subotu. Božićni sajam postavljen je u najljepšoj ulici ovoga grada – Stradunu, a već tradicijski predstavljaju se obrtnici koji izlažu svoje rukotvorine i božićne ukrase. Ugostiteljska ponuda tradicionalnih kolača i slastica mnogima je savršen način da u potpunosti osjete duh blagdana. 

Osijek

U Osijeku je već dobro poznat Advent u Tvrđi, koji ovu povijesnu lokaciju pretvara u pravu božićnu čaroliju. Kućicama koje nude tradicionalne proizvode, koncerti i priredbe na otvorenom stvaraju poseban ugođaj koji je teško igdje drugdje naći. Toplinu zajedništva osjetit ćete čim zakoračite na Tvrđu, a najveća atrakcija i malima i velikima je panoramski kotač odakle se pruža pogled na grad koji oduzima dah.

PXL_171222_97455218.jpg
Foto: Davor Javorović/PIXSELL