Proljeće u Zagrebu bit će u znaku finih vina i prvoklasne čokolade - Taman Artisan Chocolates. Ovaj savršeni 'match' tema je vođenih degustacija „VINO I ČOKOLADA: izazovi i užici sparivanja“ koje će se održati u četvrtak, 29. veljače, a zatim i 14. ožujka, od 18.30 sati u ekskluzivnoj vinoteci Moments u Masarykovoj ulici, koja u svojoj ponudi ima neka od najprestižnijih svjetskih i domaćih vina. Tijekom dvosatnog druženja polaznici će kušati šest sljedova s osam različitih kombinacija vina, čokolada i čokoladnih trufflea te, ne manje važno, od samih autora Taman Artisan Chocolates Stiva Kahline, čokolatijera i chocolate-makera te Sanje Vladović, certificirane kušačice čokolade, doznati koje sve izazove treba prevladati i koliko znanja treba imati da bi se na koncu uživalo u vrhunskim okusima omiljene slastice.

Taman Chocolates u vinariji Moments
promo 

TAMAN Artisan Chocolates domaći je brend ručno rađenih bean to bar i gourmet čokolada te pralina manufakture Malo & Slatko koje se ističu autorskim pristupom, kvalitetom i jedinstvenim kombinacijama okusa, a koje su osvojile niz međunarodnih priznanja. Sudeći po atmosferi na prvoj radionici "VINO I ČOKOLADA: izazovi i užici sparivanja“, ovo bi mogla biti jedna od najtraženijih radionice ove sezone jer po mnogočemu izlazi iz okvira uobičajenih događanja tog tipa. Vino i čokolada? Mogu li zajedno? Apsolutno da!

"Čokolada proizvedena od kakaovca kontroliranog podrijetla dijeli tu kompleksnost profila velikim dijelom iz terroirea, kao i vino. Isto kao i proizvođač čokolade, i vinar kroz svoje odluke u samom procesu proizvodnji može jako puno utjecati na finalni doživljaj proizvoda. Značilo nam je to da svoje čokolade možemo prezentirati s nekim tko prolazi iste korake u procesima proizvodnje kao i mi“, rekla je na samom početku Sanja, dok je Stiv Kahlina dodao kako ga izuzetno vesele sparivanja njihovih bean-to-bar čokolada, proizvedenih od kakaovca kontroliranog podrijetla, s vrhunskim vinima kao što su Erdoro vina Podruma Mladina.
Naime, Erdoro Pinot Noir polaznici su kušali uz tamnu 'bean to bar' čokoladu proizvedenu od posebne selekcije najfinijeg kakao zrna iz regije Davao na Filipinima, a zatim i uz čokoladu od kakaovca iz regije Ransiki u Indoneziji. Erdoro Sivi Pinot kušali su, pak, uz slatko-kiselu kombinaciju božanstvene mliječne priče zapakirane u TAMAN Mliječnu čokoladu s kokosom i limunskom travom te uz TAMAN Truffle: cremino badem s provanskom lavandom i komiškim rogačem. Kao šećer na kraju, pjenušac Terra Falconis kušao se s TAMAN bijelom čokoladom s vanilijom i limunom. Uz te sljedove, polaznici su mogli kušati još niz interesantnih kombinacija vina i čokolade.

Taman Chocolates u vinariji Moments
promo 

No na samom početku radionice, Sanja je 'ispravila' i jednu tipičnu grešku polaznika, posebice onih koji prvi puta sudjeluju. Naime, čokolade kušamo na način da ih ne grizemo (većina polaznika učinila je baš to!), nego tako da odlomimo prstima komadić, stavimo u usta i pustimo da se otopi. Dok se čokolada topi u ustima, počinjemo osjećati (i cijeniti!) kompleksnost okusa čokolade, koja ima 'after taste' i do 20 minuta.

Taman Chocolates u vinariji Moments
promo 

"Okusi dolaze u valovima; ono što ćete prvo primijetiti promijenit će se dva do tri puta, tako da obratite pozornost na to koje vam arome i okusi dolaze. Sve arome koje osjećate u ovim čokoladama su iz same čokolade, tj. iz samog kakaovca, baš kao u čaši dobrog vina“, rekla je Sanja.

Kad netko, poput Stiva, koji nekada nije volio čokoladu, odnosno 'šećere zapakirane u celofan', postane chocolate-maker, onda je jasno da se morao dogoditi fatalni 'klik'. Presudan je, kaže, bio Salon du chocolat u Parizu, kojeg je 2009. posjetio slučajno, na nagovor supruge Sanje. Od tada su se sa svakih putovanja Stiv i Sanja vraćali s čokoladom kao suvenirom, a nakon puno istraživanja i učenja nastala je njihova slatka priča poznata kao Taman Chocolates.

Taman Chocolates u vinariji Moments
promo Stiv Kahlina, Sanja Vladović i Danijel Šarušić na prvoj vođenoj degustaciji „VINO I ČOKOLADA: izazovi i užici sparivanja“ u vinoteci Moments

Što vrhunska čokolada može biti, koje emocije i užitke može pružiti, ali i koliko truda i znanja stoji iza procesa proizvodnje omiljenih slastica, sada žele prezentirati i široj publici kroz radionice. Dakako, u paru s vinom, baš zato što se u samoj proizvodnju podudaraju u iznenađujuće mnogo koraka.

"Želimo osvijestiti izazove sparivanja vina i čokolade kako bi u konačnici dobili još više užitka. Želimo da se, osnaženi znanjem koje ćemo podijelit s njima na radionici, upuste u osobno putovanje istraživanja različitih uparivanja vina i čokolada te da se pritom ne boje prekršiti koje pravilo usput“, poručila je Sanja.
"Jako se veselimo suradnji s TAMAN Artisan Chocolates jer osim zajedničke radionice o sljubljivanju vina i čokolada, u ponudi naše vinoteke Moments ćemo imati i njihove proizvode. Posebno smo ponosni što će se u našoj vinoteci moći kupiti i TAMAN trufflesi, koji inače nisu prisutni u redovnoj maloprodaji. Veliku pozornost posvećujemo selekciji proizvoda koje uvrštavamo u ponudu vinoteke Moments te nam je uvijek iznimno drago kad u ponudu uvrštavamo domaće proizvođače“, poručio je i direktor vinarije Podrum Mladina Danijel Šarušić.
Bilo da ste iskusni vinski znalac željan novih izazova, ili ljubitelj čokolade gladan novih užitaka u omiljenoj slastici, ne smijete propustiti radionicu "VINO I ČOKOLADA: izazovi i užici sparivanja“. Više informacija potražite OVDJE.