Još od najranije dobi, putujući po Aziji, Martina Franić, vlasnica Pepel keramike, spoznala je, kaže nam, da ono što upotrebljavamo svaki dan može imati i umjetnički karakter. Upravo je takva i njezina keramika – pravi mali umjetnički dragulji koje je lako uklopiti u život kako bi malo i svakodnevno postalo veliko i predivno. I, uistinu, sretan život nisu uvijek 'krupni zalogaji', već zbir više malih, a lijepih trenutaka u kojima se opuštamo, maštamo, družimo, stvaramo… i to radimo sa stilom.
"Jako sam sentimentalna prema keramici. Upustila sam se u taj proces koji objedinjuje zanimljivost gline, moje vještine, mogućnosti alata i bogatstvo transformacije koju pruža vatra i visoka temperatura od 1350 stupnjeva“, kaže Martina koja je do samopouzdanja kojim danas zrači u izradi predmeta od keramike došla na 'školski način' – učeći metodom pokušaja i pogreške.

Martina Franić, Pepel keramika
Robert Gašpert 

"Oduvijek me zanimala uporabna keramike i sve tehnike kojima se ona postiže, no posebno me fasciniralo vrćenje kola, najstarija tehnika, koju sam svladala uglavnom samouko. Prvo sam iznajmila kolo u Školi za primijenjenu umjetnost u Zagrebu kako bih vidjela ide li mi uopće. I išlo je! Nakon nekoliko dolazaka tamo, osjetila sam da sam uhvatila grif i to me ohrabrilo da kupim svoje kolo i počnem raditi u vlastitom studiju“, priča Martina.

S obzirom na velike komercijalne potrebe tržišta, vrćenje kola pomalo je ustupilo mjesto metodi lijevanja keramike u kalupe i izrade na preši. Iako se na taj način može proizvesti veća količina predmeta u manje vremena, takva tehnika, smatra Martina, pomalo oduzima čar keramici. Jer, nema tog posebnog dodira ruke koji svakom predmetu oblikovanom u lončarskom kolu daje originalan potpis. A kako kod Martine baš ništa nije obično, tako nije ni glina od koje izrađuje Pepel keramiku.

Martina Franić, Pepel keramika
Robert Gašpert 

"Sve svoje gline prerađujem sama; dodajem glini minerale, okside i razne dodatke za koje mislim da će ju dodatno oplemeniti. Umjetnost, pa tako i keramika, izlazi iz tog nukleusa duhovnosti i znanosti. I dok se krećem tim putovima i stvaram imam osjećaj da ponirem u osobnu cjelovitost“, kaže Martina i dodaje kako je prvo nužno ovladati zanatom i vještinama vrćenja kola, a onda si dopustiti spontanost i improvizacije, kako u odabiru gline i stvaranju , tako i u glaziranju i završnim obradama.

"Previše sam spontana – u kuhinji, keramici, u životu – da bih radila po receptima. Naljepše je uloviti trenutak nadahnuća“, kaže ova umjetnica, koja nam je u Pepel studiju, gdje se mogu razgledati i kupiti njezini unikatni komadi, poslužila odličnu kavu, pripremljenu, doduše, po receptu i s O'Plant biljnim napitkom od zobi. I posluženu u originalnoj Pepel keramičkoj šalici. Posljednje vrijeme pravi su hit kave s biljnim napicima. O'Plant Zob Barista biljni napitak ne sadrži laktozu, lako je probavljiv i pogodan za pripremu toplih i hladnih napitaka od kave, ali i mnogobrojnih slastica. Kavi daje bogatu pjenastu strukturu i punoću okusa. Bez dodanog je šećera, kremozan i maksimalno ukusan!

White Chocolate Latte

Martina Franić, Pepel keramika
Robert Gašpert 

Sastojci: 1 ½ šalice O'Plant Zob Barista biljnog napitka, 2 žlice home made sirupa od vanilije, ½ šalice kuhanog espressa, ¼ šalice komadića bijele čokolade (nasjeckane)

Ako nemate sirup od vanilije, evo kako ga napraviti:
1 šalica šećera, 1 šalica vode, 1 mahune vanilije (ili 1 1/2 žličice ekstrakta vanilije)
Priprema sirupa od vanilije: mahunu vanilije prepolovite po dužini. Uz stalno miješanje, zakuhajte šećer, vodu i mahunu vanilije. Kad je sirup gotov i kad se ohladi, uklonite mahunu vanilije. Ako umjesto mahune vanilije koristite ekstrakt vanilije, pomiješajte ga sa mješavinom šećera i vode nakon što prokuha i ohladi se.

Martina Franić, Pepel keramika
Robert Gašpert 
Martina Franić, Pepel keramika
Robert Gašpert 

Martina Franić, Pepel keramika
Robert Gašpert 

 Zakuhajte O'Plant Zob Barista biljni napitak. Maknite s vatre i umiješajte sirup od vanilije. Pripremite vrući espresso i, čim ga skinete s vatre, ubacite u njega komadiće bijele čokolade te miješajte dok napitak ne postane gladak. Prelijte pjenastim O'Plant Zob Barista biljnim napitkom i dobro promiješajte da se arome sjedine.

Dok pijemo kavu, Martina nam priča kako je posebno vezana za keramiku koje je palila u raznim pećima na drva po Europi. U njima se pepeo ('pepel'), tinjajući ostatak vatre, pretvara u savršenu glazuru i daje poseban sjaj keramici i poseban karakter konačnom proizvodu. Pepel (pepeo) otkriva i nevjerojatan spektar boja, a otud je i potakla inspiracija za naziv brenda. Neke predmete iz te 'serije' Martina još uvijek čuva za sebe kao vrijednu uspomenu. Svi koji cijene ručni rad i kreativnost, Pepel keramiku mogu razgledati i kupiti putem web shopa te u Pepel studiju na Trgu Petra Petretića u Zagrebu.

Martina Franić, Pepel keramika
Robert Gašpert 

"Često mi dođu stranci koji kažu kako su, planirajući posjet Zagrebu, zacrtali posjetiti Pepel studio. Drago mi je da moja keramika na taj način putuje po svijetu. Inače, moji su kupci ljudi različite dobi, užitak je gledati ih kako biraju poklone sami sebi ili za drage osobe“, kaže Martina, napominjući kako joj je kći, ipak, najveći obožavatelj, ali i kritičar.

"Ona odnedavno živi u inozemstvu, gdje studira antropologiju, no uvijek njoj prvo pošaljem sve što napravim, pa zajedno komentiramo. Naravno, okružena sam umjetnicima i poznavateljima umjetnosti iz raznih područja čije mišljenje cijenim, ali meni je najvažnije da to što radim vidim njenim očima“, kaže Martina. Dio njezinog umjetničkog izričaja publika će imati priliku vidjeti i na skorim samostalnim izložbama u Zagrebu i Splitu.

OPlant-infografika-2024.jpg
Story 

*Sadržaj nastao u suradnji s kompanijom Podravka.