Nalazimo se na samom vrhuncu ljetne sezone koji donosi odmor i druženja. I dok za uživanje na plaži ili opuštanje u udobnosti svog doma uvijek biramo istu formulu koja uključuje mjesto u hladovini i dobru knjigu, za ljetna druženja uvijek tražimo nove načine na koje možemo iznenaditi i počastiti svoje najdraže goste.

Druženja s obitelji i prijateljima najčešće se vrte oko stola, bilo da se on nalazi u vrtu, na balkonu ili u stanu. Jedan od razloga zbog kojih je stol najpopularnije mjesto za druženje je dobra hrana koju na njemu poslužujemo. Ni ljetna sezona nije iznimka zbog čega smo se odmah odlučili baciti na potragu za brzim i jednostavnim jelima koja će oduševiti baš sve okupljene za stolom.

Sve što smo tražili pronašli smo u Talianetta tjesteninama!

tjestenina recepti.jpg
Shutterstock 

Ljetni recepti koji će oduševiti sve za stolom

Kada temperature porastu, a mi se prebacimo u ljetno stanje uma, nitko ne želi provoditi previše vremena u kuhinji. Kako uz minimalno truda i utrošenog vremena ipak pripremiti super ručak ili večeru za svako ljetno druženje?

Bilo da je riječ o romantičnoj večeri za dvoje, velikom obiteljskom ručku ili opuštenom druženju s ekipom, tjestenina je uvijek dobra ideja! Osim što je tjestenina jedna od onih stvari na meniju koju svi obožavaju, tjestenina ostavlja pregršt prostora za eksperimentiranje s različitim okusima zbog čega nam baš nikad neće dosaditi.

Tjestenina u najboljim kombinacijama okusa nosi ime Talianetta - poput umaka od gljiva ili sira i špinata, orijentalne Thai Curry Wok tjestenine s piletinom ili klasične Carbonare. Kako biste goste oduševili savršenim ljetnim ručkom ili večerom u kojem će glavnu ulogu igrati tjestenina bit će vam dovoljno desetak minuta. Ako svoj ljetni meni želite dodatno začiniti, a svoje goste iznenaditi, uz omiljenu Talianetta tjesteninu, pripremite i jednostavne i brze priloge i dodatke poput burgera u kojima će tjestenina biti neočekivano dobar topping, viralne i osvježavajuće salate od krastavca ili morskih plodova koje posebno volimo vidjeti na ljetnom stolu.

Sve Talianetta okuse otkrijte ovdje, a u nastavku pronađite čak 8 super recepata koji će oduševiti čak i one najizbirljivije za stolom!

PAD THAI NA MEDITERANSKI NAČIN

Talianetta Pad Thai na mediteranski način
Story 

Sastojci:

1 vrećica Talianetta Wok tjestenina sweet & spicy povrće
1 tikvica
mladi špinat
crne i zelene masline
mladi luk
2 jaja
maslinovo ulje

Priprema:

Nasjeckajte tikvicu, mladi luk, crne i zelene masline. Na malo maslinovog ulja, dinstajte tikvicu uz povremeno miješanje. Dok se tikvica dinsta, skuhajte Talianetta Wok tjesteninu sweet & spicy povrće prema uputama na vrećici. Trebat će vam samo 5 minuta!
Wok tjesteninu sweet & spicy povrće pomiješajte s dinstanom tikvicom te dodajte mladi špinat i nasjeckane masline. Umutite dva jaja i prelijte ih preko tjestenine, a vatru ugasite kada su jaja gotova.

Posluživanje:

Pad Thai s dodatkom mediteranskih okusa servirajte uz malo nasjeckanog mladog luka.

TJESTENINA SA 4 VRSTE SIRA I 3 VRSTE BUNDEVE

Talianetta tjestenina sa 4 vrste sira i 3 vrste bundeve.jpg
Story 

Sastojci:

1 vrećica Talianetta tjestenine sa 4 vrste sira
½ hokaido bundeve
2 žlice bučinih sjemenki
2 žlice međimurskog domaćeg bučinog ulja
sol
svježe mljeveni crni papar

Priprema:

Hokaido bundevu ogulite i narežite na tanke ploške. Ploške poslažite na papir za pečenje, premažite uljem i pecite na 180°C oko 25 minuta.

Dok se bundeva peče, na zagrijanoj tavi tostirajte bučine sjemenke. Tostirane bučine sjemenke ostavite da se ohlade. Talianetta tjesteninu sa 4 vrste sira pripremite prema uputama na pakiranju.

Posluživanje:

Talianetta tjesteninu sa 4 vrste sira servirajte u dubokom tanjuru i na nju stavite pečene ploške hokaido bundeve. Posipajte tostirane bučine sjemenke i sve prelijte domaćim bučinim uljem.

ZAPEČENA TJESTENINA CARBONARA S DODATKOM SLATKE PAPRIKE

Talianetta Zapečena tjestenina Carbonara s dodatkom slatke paprike.jpg
Story 

Sastojci:

1 vrećica Talianetta tjestenine Carbonara
50g krušnih mrvica
20g naribanog parmezana
2 žličice maslinovog ulja
1 žličica mljevene slatke paprike
½ žličice češnjaka u granulama
sol i mljeveni crni papar
peršin

Priprema:

Zagrijete pećnicu na 180°C.

Dok se pećnica zagrijava, skuhajte Talianetta tjesteninu Carbonara prema uputama na vrećici i pripremite posip. U zdjelici pomiješajte maslinovo ulje, krušne mrvice, naribani parmezan, mljevenu slatku papriku, češnjak u granulama, sol i mljeveni crni papar. U vatrostalnu posudu, koju ste prethodno premazali maslinovim uljem, ravnomjerno rasporedite tjesteninu i na kraju dodajte posip od parmezana i mljevene slatke paprike koji ste prethodno pripremili.

Pecite na 180 °C oko 15 minuta ili dok gornji sloj ne poprimi zlatnu boju i postane hrskav.

Posluživanje:

Zapečenu Talianetta tjesteninu Carbonara servirajte uz malo nasjeckanog svježeg peršina i poslužite uz čašu bijelog vina.

BURGER S DODATKOM MAC'N'CHEESE TJESTENINE

Talianetta Burger s dodatkom Mac'n'cheese tjestenine.jpg
Story 

Sastojci:

1 vrećica Talianetta tjestenine Mac'n'cheese
4 pljeskavice
4 peciva za burger
zelena salata
rajčica
kiseli krastavci
luk
ketchup

Priprema:

Pljeskavice ispecite na roštilju ili tavi. Narežite rajčicu, kisele krastavce i luk na tanke ploške, a nekoliko listova zelene salate dobro operite.

Dok se pljeskavice peku, pripremite Talianetta tjesteninu Mac'n'cheese prema uputama na vrećici. Za samo 10 minuta, novi omiljeni dodatak burgeru bit će gotov!

Posluživanje:

Kreirajte savršeni burger tako da na tostirano pecivo za burger dodate pljeskavicu, dvije žlice Talianetta tjestenine Mac'n'cheese, zelenu salatu, rajčicu, kisele krastavce, malo luka i ketchupa (ili druge burger dodatke po vašem ukusu).

TJESTENINA WOK THAI CURRY PILETINA I OSVJEŽAVAJUĆA SALATA

Talianetta Wok tjestenina Thai Curry piletina i salata.jpg
Story 

Sastojci:

1 vrećica Talianetta Wok tjestenina Thai Curry piletina
1 krastavac
2 rajčice
½ ljubičastog luka
svježi sjeckani peršin
½ žličice soli
¼ žličice chilija u prahu
prstohvat šećera
sok ½ limuna

Priprema: 

Započnite s pripremom osvježavajuće i spicy salate. Krastavac, rajčicu i ljubičasti luk nasjeckajte na kockice i ubacite u zdjelu za salatu. Dodajte sol, chili u prahu, svježi sitno sjeckani peršin, sol, šećer i sok pola limuna i sve dobro pomiješajte. Stavite poklopac ili prozirnu foliju i salatu stavite u hladnjak kako bi se okusi povezali, a salata bila osvježavajuće hladna.

Za to vrijeme, pripremite Talianetta Wok tjesteninu Thai Curry piletina. U tavi za Wok zagrijte 380 ml vode i dodajte sadržaj vrećice. Kuhajte 5 minuta dok se tekućina ne upije, uz povremeno miješanje.

Posluživanje:

Izvadite salatu iz hladnjaka i poslužite ju kao osvježavajući prilog uz Talianetta Wok tjesteninu Thai Curry piletina!

TJESTENINA SA ŠPINATOM I SIROM UZ DODATAK DOMAĆIH ARTIČOKA

Talianetta tjestenina sa špinatom i sirom uz dodatak domaćih artičoka.jpg
Story 

Sastojci:

1 vrećica Talianetta tjestenine sa špinatom i sirom
4 artičoke
limun
60g krušne mrvice
2 režnja češnjak
2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
20g nasjeckanih badema

Priprema: 

Zagrijte pećnicu na 180°C.

Artičoke očistite tako da im uklonite vanjske, tvrđe latice, gornji dio odrežete, a stabljiku ogulite. Pokapajte ih limunovim sokom i napunite smjesom krušnih mrvica, češnjaka, peršinova lista i badema. Artičoke posložite u vatrostalnu posudu, prekrijte aluminijskom folijom i pecite oko 20 minuta na 180°C pa otkrijte i pecite još desetak minuta.

Nakon što ste otkrili artičoke i vratili ih u pećnicu na još desetak minuta, pripremite Talianetta tjesteninu sa špinatom i sirom prema uputama na vrećici.

Posluživanje:
Talianetta tjesteninu sa špinatom i sirom poslužite uz dvije artičoke i uživajte u laganom i ukusnom obroku, idealnom za tople ljetne večeri!

REZANCI U UMAKU OD GLJIVA I LIČKA ŠNICLA

Talianetta rezanci u umaku od gljiva i lička šnicla.jpg
Story 

Sastojci:

1 vrećica Talianetta rezanaca u umaku od gljiva
300g junećih odrezaka
75g krušnih mrvica
2 jaja
3 režnja češnjaka
2 žlice svježe sjeckanog peršina
1 žlica Vegete Natur ili soli
1dl bijelog vina
sol i crni mljeveni papar
biljno ulje za pohanje

Priprema:

Započnite s pripremom ličkih šnicli. Tanko narezane juneće odreske dobro posolite i popaprite. Nakon toga svaki odrezak posipajte krušnim mrvicama s obje strane i lagano istucite batićem za meso (važno je da su mrvice dobro utučene s obje strane u meso). Tako pripremljene odreske umočite prvo u razmućeno jaje, a zatim u krušne mrvice te pohajte u vrućem ulju dok se ne napravi rumena korica. Pohane odreske složite u dublju posudu, dodajte dvije-tri žlice ulja od pohanja, sjeckani svježi češnjak i 1 žlicu Vegete Natur. Sve zalijte s kvalitetnim bijelim vinom i toplom vodom te kuhajte na laganoj vatri oko 45 minuta, tj. dok ne postanu mekane.

Kada su vaše ličke šnicle skoro gotove, u samo 5 minuta pripremite savršeni prilog – Talianetta rezance u umaku od gljiva.

Posluživanje:

Ličku šniclu servirajte uz rezance u umaku od gljive i malo sjeckanog svježeg peršina, a uz njih poslužite i ostatak bijelog vina koje ste koristili za pripremu ličkih šnicli.

KOZICE UZ TJESTENINU SA ŠPINATOM I SIROM

Talianetta tjestenina sa špinatom, sirom i kozicama.jpg
Story 

Sastojci:

1 vrećica Talianetta tjestenine sa špinatom i sirom
250g svježih repova kozica
1 režanj češnjaka
50ml suhog bijelog vina
sok pola limuna
ekstra djevičansko maslinovo ulje
sol i svježe mljeveni papar

Priprema:

Skuhajte Talianetta tjesteninu sa špinatom i sirom uz povremeno miješanje. Vaša tjestenina bit će gotova za samo 10 minuta što će vam biti dovoljno da pripremite kozice.

Za pripremu kozica, malo maslinovog ulja zagrijte u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno nasjecani češnjak, a kad češnjak postane aromatičan dodajte kozice. Kozice pecite dvije, tri minute na svakoj strani. Podlijte ih s bijelim vinom te malo pojačajte vatru. Kad je alkohol iz vina ishlapio, ugasite vatru i dodajte sol, svježe mljeveni papar i sok od pola limuna.

Posluživanje:

Talianetta tjesteninu sa špinatom i sirom podijelite u dva tanjura, dodajte pola kozica svakoj porciji i uživajte u ovom savršenom ljetnom obroku uz čašu bijelog vina.

Talianetta specijal.jpg
Story 

Koji je vaš go to recept koji svi obožavaju?

Otkrili smo vam recepte koje morate isprobati jer će ih obožavati baš svi. Sada je red na vama!

Uključite se u naš kreativni natječaj, pripremite sebi Talianetta obrok - nama pošaljite fotografiju na kojoj se vidi Talianetta vrećica i opis svog obroka. Najkreativnije Talianetta fotografije i recepte nagrađujemo Talianetta paketom.

Više informacija o kreativnom natječaju pronađite na premium.story.hr/usred_ljeta_talianetta/.

*Sadržaj nastao u suradnji s Podravkom.