U dinamičnoj atmosferi Barcaffe centra publika i žiri uživali su vještinama barista, koji su pripremali espresso, napitak s mlijekom, kao i jedinstveno piće s potpisom.

Barista cup 2024.jpg
promo 

Ovogodišnju titulu najboljeg bariste regije osvojio je Karlo Purić iz Hrvatske, dok su drugo i treće mjesto zauzeli Ivan Tota iz Hrvatske i Eva Bogdan iz Slovenije. Uz titulu, pobjednik je osvojio i novčanu nagradu od 5.000 eura, ekskluzivnu Barcaffè barista edukaciju - trening prženja specialty kave sa svjetski poznatim baristom Nikom Orošijem.

Eva Bogdan.jpg
promo Eva Bogdan

Svi finalisti su svojim umijećem i kreativnošću pokazali kako je svijet kave mnogo više od jednostavne pripreme omiljenog napitka.

Faris Čengić.jpg
promo Faris Čengić

Uzbudljiva konkurencija i natjecanje kroz tri discipline

Finalisti su se natjecali u tri ključne discipline: priprema espressa, mliječnog napitka te pića s potpisom, a svaka disciplina zahtijevala je preciznost, kreativnost i savršenu tehničku izvedbu. Stručni žiri, sastavljen od vodećih imena iz svijeta kave, ocjenjivao je sve aspekte pripreme, od tehnike i okusa do prezentacije i općeg dojma.

Filip Lipnik, Aleš Gorenc, Peter Ševič, Matija Matijaško.jpg
promo Filip Lipnik, Aleš Gorenc, Peter Ševič, Matija Matijaško

Među finalistima su se našli neki od najtalentiranijih barista iz regije, uključujući predstavnike Hrvatske - Ivan Tota, Karlo Purić, Marko Kovačević, Srbije - Vladimir Mijatović, Marija Erik, Miloš Jeličić, Slovenije - Eva Bogdan, Jasmin Husić, Toni Ćošić te Bosne i Hercegovine - Lejla Krasnić, Hamza Crnica i Faris Čengić. 

Hamza Crnica.jpg
promo Hamza Crnica

Šesteročlani žiri ove godine bio je sastavljen od međunarodno priznatih stručnjaka uključujući četiri profesionalna Barcaffè barista. Među njima su bili Matija Matijaško, nositelj crnog lončića u L.A.G.S.-u i Aleš Gorenc, državni prvak Slovenije 2022 i nositelj zlatnog lončića u L.A.G.S.-u. Tehnički sudac natjecanja bio je Marko Podbrežnički, Barcaffe barista trener i vlasnik SCA certifikata i L.A.G.S crnog lončića.

Ivan Tota,  Karlo Purić, Eva Bogdan.jpg
promo Ivan Tota, Karlo Purić, Eva Bogdan

U žiriju su mu se pridružili i Filip Lipnik, vlasnik akademije "Art of Bar Academy", te Peter Ševič, trener s licencom AST, direktor Ljubljanskog festivala kave i osnivač vodeće obrazovne institucije u Sloveniji, Stow Academy, koja nudi međunarodni obrazovni program SCA Coffee Diploma System. Glavni sudac ovogodišnjeg natjecanja bio je Nik Oroši, pionir specialty kave u regiji.

Ivan Tota.jpg
promo Ivan Tota

Vrhunska kvaliteta za istinske ljubitelje kave

Pored Barcaffè espressa na natjecanju su gosti mogli probati i Java specialty kavu. S pažljivo odabranim zrnima 100% Arabice, Java nudi vrhunsko iskustvo ispijanja kave, naglašavajući punoću arome i visoku kvalitetu za istinske ljubitelje kave.

Voditelji ovogodišnjeg natjecanja, Daniel Bilić i Ula Furlan, svojim su šarmom i energijom osigurali dodatnu dozu uzbuđenja, a publika je uživala u jedinstvenoj prilici da izbliza promatra najbolje bariste regije na djelu.

image018.jpg
Barcaffe Tihana Vujčić, direktorica marketinga Barcaffè, Atlantic Grupa; Tomislav Krpina, direktor prodaje za Barcaffè Espresso & On the Go, Atlantic Grupa; Ana Marijanović, Category Manager Barcaffe espresso & On the Go

  Barcaffè Barista Cup 2024. bio je najveće regionalno natjecanje koje je potvrdilo visoku razinu profesionalizma i kreativnosti u svijetu barista. S novim talentima i međunarodnim sudionicima, ovo natjecanje je još jednom dokazalo da kava povezuje ljude i kulture, dok istovremeno pruža priliku najboljima da zasjaju.