Ove zime u Zagrebu postoji jedno mjesto koje je na jedinstven način spojilo blagdansku estetiku, urbani ritam grada i živost Tkalčićeve u prizor koji svakodnevno privlači stotine pogleda. Magazinska Klet, u svom raskošnom adventskom izdanju, postala je jedna od najfotografiranijih lokacija u gradu, a zasluge za dojmljivo uređenje pripadaju Atelijeru Sreće Ive Todorić te cvjećaru i dekorateru Antu Jurkoviću, koji su pročelju dali bajkoviti izgled kakav se rijetko viđa na zagrebačkim ugostiteljskim adresama. Veliki plišani medvjedi, tisuće toplih lampica i savršeno uklopljeni detalji pretvorili su ovu kuću hrane u spontanu točku okupljanja turista i Zagrepčana, koji ovdje zaustavljaju korak, fotografiraju se i uživaju u atmosferi pod lampicama.
"Vlasnik Magazinske kleti obratio se Atelieru Sreće s molbom da osmislimo i realiziramo koncept kuće s medvjedićima, pa instalacija ondje zapravo nosi naš potpis i naš kreativni rukopis. Naš je prijedlog u početku bio da naprave nešto drugačije, kako bi svaki punkt u gradu imao svoju posebnost. Međutim, oni su izričito željeli upravo kuću s medvjedićima, bili su spremni u to investirati i inzistirali su da baš ta ideja zaživi i na njihovoj lokaciji. U tom slučaju draže nam je da to napravimo mi, nego da netko drugi pokušava replicirati ideju bez znanja, estetike i kvalitete iza kojih stojimo.", kažu iz Atelijera Sreće.
Gdje Zagreb dolazi na bakalar, puricu i zimsku čaroliju
Iza te bajkovite fasade krije se ono što Magazinsku Klet već desetljećima čini jednom od najprepoznatljivijih zagrebačkih gastronomskih institucija – njena kuhinja. Premda je na svojim lokacijama u Magazinskoj ulici, Strojarskoj i u Novom Zagrebu poznata prvenstveno po vrhunskom roštilju, prosinac u Tkalčićevoj donosi puno više: toplo utočište domaćih blagdanskih jela koja nose posebnu emocionalnu notu i miris tradicije.
U ponudi su uz vrhunski drveni roštilj sarme koje se kuhaju polako, strpljivo, dok se okusi kiselog zelja, mesa i rajčice potpuno ne sjedine u savršeno balansiran zalogaj. Tu je teletina ispod peke, meso koje se peče satima pod poklopcem i dolazi na stol meko poput maslaca, prožeto aromama ružmarina i karameliziranog povrća. Purica s mlincima ostaje jedan od ključnih simbola blagdanskog stola, a u Magazinskoj Kleti priprema se i svečanija verzija, punjena kestenima, koja odiše blagom slatkoćom i zimskim začinima.
Kad restoran postane božićna razglednica
Kako bi ponuda bila potpuno zaokružena, uvedena su i dodatna tradicionalna jela koja u mnogim obiteljima imaju neizostavno mjesto u prosinačkim danima. Na Badnjak se, uz bakalar na bijelo i na crveno, poslužuju i pržene girice, lokarde, pržene ili žar-lignje, posna riblja juha te brudet koji se priprema u manjoj, elegantnoj porciji. Na Božić je izbor još raskošniji i uključuje janjetinu ispod peke, odojak pečen do savršene hrskavosti, francusku salatu te toplu domaću juhu koja je idealan početak svečanog ručka.
Najfotografiranija božićna adresa ove zime nudi i cijeli blagdanski stol – za vaš dom
Ono što Magazinsku Klet dodatno razlikuje ove zime jest činjenica da se sva blagdanska jela mogu naručiti i u verziji „za dom“. Mnogi se gosti tako odlučuju upravo za tu opciju, naručujući bakalar za Badnjak, puricu s mlincima ili punjenu kestenima za božićni ručak, teletinu ili janjetinu ispod peke za obiteljska okupljanja, kao i francusku salatu te široku ponudu domaćih kolača. Magazinska tako preuzima ulogu tihog i pouzdanog partnera koji omogućuje da blagdanski stol izgleda jednako raskošno kao u najljepšim obiteljskim tradicijama, ali bez stresa i sati provedenih u kuhinji.
Blagdanski kolači, dostupni u pakiranjima za van od pola kilograma i jednog kilograma, obuhvaćaju sve omiljene klasike: madjaricu, medenu pitu, bajaderu, mak i kokos kocke, crvenkapicu, vanilice, išlere, raffaello kuglice, raspucance, čoko kekse i krancle – pravi mali festival zimskih okusa.
Okusi koji stvaraju blagdane
Vlasnik Magazinske Kleti, Mario Rajić, ističe kako je upravo to bila nit vodilja ovosezonskog koncepta.
'Htjeli smo da Magazinska Klet ove zime postane mjesto radosti — kroz atmosferu, uređenje i blagdanska jela. Željeli smo stvoriti doživljaj u kojem ljudi osjećaju toplinu i nostalgiju, ali i uživaju u okusima koje vole. Zagreb zaslužuje ovakvu božićnu priču, i ponosni smo što smo dio nje', kaže.
Nova blagdanska zvijezda zagrebačke adventske scene
Magazinska Klet u Tkalčićevoj ove se zime potvrđuje kao mjesto gdje se spajaju zagrebačka tradicija, gastronomska izvrsnost i suvremeni adventski duh. To je adresa koja nudi fotografiju, doživljaj, miris doma, okus blagdana i mogućnost da se cijela ta čarolija jednostavno ponese kući. Zagreb je dobio novu blagdansku zvijezdu, a Magazinska Klet novo poglavlje u svom bogatom gastronomskom identitetu kao mjesta za najbolji roštilj u gradu.

