Dobro osmišljen švedski stol za novogodišnji kućni party nije nikako puko zadovoljavanje forme, već gastronomsko iskustvo i čin koji pokazuje pravu gostoljubivost i kreativnost. Uz malo mašte, čak i najjednostavnije namirnice mogu postati dio stola koji se pamti. Švedski stol za novogodišnji kućni party ne mora biti složen niti pretenciozan – bit je u kreativnom pristupu i pažnji prema detaljima. Bilo da se odlučite za „potato grazing bord“, mini bruschette s neobičnim namazima, pečeni camembert ili rolice pršuta, svaka kombinacija može postati gastro spektakl, što ćemo vam i pokazati u receptima. Ovih dana stalno slušamo kako će blagdanska košarica biti oko 15 % skuplja nego lani, zbog čega je važno dobro isplanirati kupnju, a to znači i sve za novogodišnji party kupiti u Eurospinu, gdje je svaka kupnja pametna kupnja. Velik izbor namirnica po pristupačnim cijenama, uključujući i sve za kućni party, garantiraju vrhunsku gozbu bez brige što kad sve dođe na naplatu.

„Potato grazing bord“ ili krumpir u glavnoj ulozi

Jedna od najzahvalnijih ideja je "potato grazing board", koji obični krumpir pretvara u zvijezdu večeri. Potrebno je uključiti razne vrste krumpira: čips, pečeni mladi krumpiri, krumpirići iz pećnice, batat, kao i raznolike umake i dipove: kiselo vrhnje s vlascem, senf s medom, BBQ umak. Također, servirajte uz različite vrste sireva i suhomesnate proizvode te (nesvakidašnje) grickalice koje možete kupiti u Eurospinu.

grickalice iz Eurospina
Snack od krumpira (okus piletine), 1,10 eura, Eurospin; Flips jumbo (30 % kikirikija), 0,89 eura, Eurospin; snack od kukuriza (okus pizza), 0,69 eura, Eurospin Foto: Eurospin

Mini bruschette s neobičnim namazima

avokado + limeta + čili
krem sir + med i papar
pečena paprika + feta
Za još bržu pripremu švedskog stola, u Eurospinu potražite zanimljive namaze i umake, krekere i ostale proizvode koji će oduševiti nepca.

namazi i umaci iz Eurospina
Riblji namaz s bakalarom, 2,99 eura, Eurospin; salsa umak, 1,69 eura, Eurospin; slani pereci i štapići, 1,49 eura, Eurospin Foto: Eurospin

Pečeni camembert s medom i orasima

Sastojci (za 4–6 osoba): 1 kolut camembert sira (oko 250 g), 2 žlice meda, 1 šaka grubo sjeckanih oraha, 1 žlica maslinova ulja ili malo maslaca, svježe mljeveni crni papar (po želji), malo svježeg ružmarina ili timijana (po želji), baguette ili krekeri za posluživanje
Priprema: zagrijte pećnicu na 180 °C. Camembert izvadite iz ambalaže i stavite u malu vatrostalnu posudu. Površinu sira lagano zarežite u križ kako bi se tijekom pečenja lijepo rastopio. Prelijte sir s malo maslinova ulja ili dodajte nekoliko listića maslaca. Pecite 10–15 minuta, dok sir iznutra ne postane mekan i kremast (pazite da se potpuno ne rastopi). Izvadite iz pećnice, prelijte medom, pospite sjeckanim orasima i po želji dodajte malo papra i svježe začinsko bilje. Poslužite odmah, dok je sir topao i mekan, uz krhki kruh ili krekere.

Rolice pršuta punjene krem sirom ili pesto umakom

Sastojci (za 12–16 rolica): 12–16 tankih kriški pršuta, 100 g krem sira, 2 žlice pesto umaka (bosiljak, rukola), malo svježeg mljevenog papra
Po želji: listići rukole ili mlade špinata za dodatnu svježinu
Priprema: ako želite kremasti nadjev, jednostavno pomiješajte krem sir s malo papra. Ako želite pesto twist, pomiješajte krem sir s 1–2 žlice pesta dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Svaku krišku pršuta položite na dasku za rezanje. Ako želite, na pršut stavite listić rukole ili špinata za dodatnu svježinu. Na jednu stranu pršuta stavite malu žličicu nadjeva (krem sir ili krem sir s pestom). Pazite da ne stavite previše, da rolice ne budu previše teške. Pažljivo zarolajte krišku pršuta oko nadjeva, formirajući malu rolicu. Po potrebi učvrstite čačkalicom.
Najbolji izbor suhomesnatih, ali i ostalih proizvoda za švedski stol potražite u Eurospinu.

suhomesnati proizvodi iz Eurospina
Sir trapist (550 g), 4,99 eura, Eurospin; mortadela s pistacijama (500 g), 2,59 eura, Eurospin; dimljena šunka (120 g), 1,79 eura, Eurospin; zimska salama (250 g), 3,69 eura, Eurospin; rolana panceta (100 g), 1,29 eura, Eurospin; pečena pureća prsa (350 g), 2,99 eura, Eurospin; mini lisnato rajčica i mozzarella, 1,99 eura, Eurospin Foto: Eurospin

Lažni sushi

Ovo je još jedan zanimljiv recept koji je jednostavan i brz za pripremu, a daje drugačiji twist za blagdanskim stolom. Poslužite ga uz kvalitetno vino i prosecco. Velik izbor pića po pristupačnim cijenama potražite u Eurospinu.
Sastojci: 2 krastavca, 250 g krem sira, dimljeni losos
Priprema: krastavce narežite na jako tanke trakice (najbolje gulilicom za krumpire) te ih na prozirnu foliju posložite u oblik pravokutnika, lagano jednu preko druge uz rub. Tako posložene trakice premažite svježim sirom i na njega posložite dimljeni losos. Pažljivo zarolajte uz pomoć prozirne folije. Rolicu malo stisnite rukama da se sve dodatno poveže i ostavite na nekoliko sati u hladnjaku. Kad se rolica stisne, izvadite ju pažljivo iz folije i izrežite na manje komade (kolutove).

izbor pića iz Eeurospina
Vino Pošip, 5,49 eura, Eurospin; pjenušavo vino Prosecco, 3,99 eura, Eurospin; dječji šampanjac, 1,99 eura, Eurospin; ledeni čaj šunsko voće, 0,79 eura, Eurospin; sok od jabuke (3 l), 3,79 eura, Eurospin Foto: Eurospin

*Sadržaj nastao u suradnji s Eurospinom.