Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEKADA SU BILE NEIZOSTAVNI STATUSNI SIMBOLI: Danas ove 3 prostorije imaju potpuno drugačiju svrhu

Otkrijte prostorije doma koje su u posljednjem desetljeću doživjele najveće promjene i razmislite o svojem domu. Treba li mu promjena u suvremenom stilu?

 1.png Izvor: PRIMA

U proteklim desetljećima, prostorije u našim domovima prošle su značajne promjene. Promijenila se naša svakodnevica, naš životni stil i navike, a to je rezultiralo gotovo potpunom transformacijom triju važnih prostorija doma – blagovaonica, kuhinja i ured. Tradicionalni koncepti i namjene ovih prostora postali su zastarjeli, a novi trendovi u dizajnu i načinu života pridonijeli su njihovoj velikoj preobrazbi.

Od statusnog simbola do višenamjenskog dragulja

Jedna od najznačajnijih promjena dogodila se u blagovaonicama.
Ta prostorija doma stoljećima se smatrala simbolom bogatstva. Zapravo, još su stari Grci prvi shvatili da objedovanje u posebnoj prostoriji doprinosi statusu i pomaže jačanju određene klase pa su se elitni ljudi najmoćnijih polisa okupljali u sobama posebno uređenim za gozbu s namještajem od kamena ili drveta.

Blagovaonice su u domovima bile posebne prostorije u kojima se obitelj skupljala i zajedno objedovala, neovisno radi li se o ručku ili večeri. Bila je to prostorija u kojoj se uživalo u razgovorima, druženju, hrani i piću. Stol za blagovanje se nije koristio za bilo što, već isključivo za tradicionalno okupljanje obitelji i uživanje u delicijama.

 Prima kuhinja po mjeri Cvita s otokom.jpg
Prima kuhinja po mjeri Cvita s otokom, bijela u boho stilu s polubarskim stolicama Mondo
Izvor: PRIMA

Međutim, s modernizacijom kuhinja uzrokovanom promjenom naših navika objedovanja i ubrzanim tempom života, posebne prostorije za blagovanje su odjednom postale suvišne. U modernim domovima, posebice u manjim stanovima, prostorije za blagovanje su pretvorene u višenamjenske prostore koji služe kao produžetak kuhinje ili dnevne sobe. Ovi prostori često se koriste za druženje, zabavu ili rad od kuće. Funkcionalnost blagovaonica tako se proširila, a blagovaonice su postale središnje mjesto za različite aktivnosti, što je pridonijelo fleksibilnosti i praktičnosti modernog načina života. Prima blagovaonice oduševit će vas svojim dizajnom. Oplemenite modernu blagovaonicu koja je dragulj vašeg doma atraktivnim Prima stolom i upotpunite ju udobnim Prima stolicama.

 Prima blagovaonski stol Sahara i sive stolice Vanesa.jpg
Prima blagovaonski stol Sahara s keramičkom pločom te sive Vanesa fotelje i stolice
Izvor: PRIMA

Kako je mala prostorija s ognjištem i kredencima postala srce doma

Još jedna značajna promjena dogodila se u kuhinjama.

- Za vrijeme 50-tih i 60-tih godina prošlog stoljeća u mnogim su kućanstvima uz peći na drva još uvijek bili prisutni starinski kredenci koje su postepeno zamijenile moderne kuhinje iz tadašnjih tvornica namještaja. U mnogim domovima u kuhinji se i spavalo, a tko nije imao kupaonicu, kupao se u kuhinji - rekla je produkt dizajnerica Mia Zadro, stručnjakinja iz odjela Razvoja proizvoda Prima grupe. Kuhinja je i tada, kao mala prostorija s ognjištem, bila srce doma u kojem se doslovno odvijao svakodnevni život.

 Mia Zadro, Prima grupa.jpg
Mia Zadro, produkt dizajnerica iz odjela Razvoja proizvoda Prima grupe
Izvor: PRIMA

Izgradnjom novih i modernih naselja te preseljenjem u stanove, povećala se potreba za funkcionalnijim rješenjima. Zato su 70-ih godina nastale su neke od najpopularnijih kuhinja na ovim prostorima od kojih su mnoge još i danas u upotrebi, a tada se počinje sve više voditi briga o izgledu posuđa i kuhinjskih pomagala.

- Do 1980-ih stvorila se ideja o potpuno otvorenoj kuhinji s aparatima koji nisu samo funkcionalni, već i izgledaju odlično – istaknula je produkt dizajnerica Mia. Otada se kuhinja, kao centar doma, postepeno otvara prema drugim prostorijama doma, blagovaonici i dnevnoj sobi, te postaje centar druženja ukućana i njihovih gostiju. Ova integracija prostora omogućuje protok svjetlosti, zraka i komunikaciju između različitih dijelova doma, stvarajući osjećaj prostranosti i povezanosti.

 Crna prima kuhinja po mjeri Linda sa zlatnim detaljima.jpg
Crna Prima kuhinja po mjeri Linda sa zlatnim detaljima
Izvor: PRIMA

Zbog toga su se i same kuhinje transformirale u prostrane, otvorene prostore s otocima i više funkcija, kako nam je objasnila arhitektica Anita Šola iz odjela Razvoja proizvoda Prima grupe.

- Način koncipiranja kuhinje ovisi o prostoru, on diktira hoće li kuhinja biti linearna s otokom, u obliku slova U, otvorena prema blagovaonici i dnevnom boravku ili zasebna prostorija. Trendovi projektiranja prostora kuhinje su se mijenjali počevši od malih zatvorenih prostorija, spajanja kuhanja i blagovanja te, konačno, spajanje boravka i kuhinje u prostranu dnevnu zonu. Posljedično se otvara i sam koncept kuhinje pa se uvode šankovi, kuhinjski otoci i tlocrti u obliku slova L ili U - rekla je arhitektica Anita.

 Anita Šola, Prima grupa.jpg
Anita Šola, arhitektica iz odjela Razvoja proizvoda Prima grupe
Izvor: PRIMA

Sva ova bogata povijest razvoja kuhinja malim pomacima nas je dovela do današnjeg ideala – moderne kuhinje po mjeri.

- Danas se u domovima, neovisno o kvadraturi, teži open space prostorima, otvorenim kuhinjama, blagovaonicama i dnevnim sobama koje su povezane i stilski ujednačene. Ipak, funkcionalnost kuhinje je na prvom mjestu prioriteta kupaca, a u tome veliku ulogu ima moderan dizajn koji je oplemenio kuhinje čistim linijama namještaja, praktičnim rješenjima za odlaganje, funkcionalnim otocima, kako u velikim stanovima, tako i u prostorima malih kvadratura gdje posebno dolaze do izražaja svi benefiti kuhinja po mjeri kojima se iskorištava svaki centimetar slobodnog prostora – opisala je Prima produkt dizajnerica Mia.

 Bijelo plava Prima kuhinja po mjeri Amelia.jpg
Bijelo-plava Prima kuhinja po mjeri Amelia, vintage stil
Izvor: PRIMA

Kreirajte i vi kuhinju koja će vas oduševiti svakog jutra kada kuhate prvu kavu i na kraju svakog dana kada pripremate večeru za obitelj. Prima kuhinje po mjeri i Prima modularne kuhinje po super cijenama, uz velike uštede pronađite u aktualnom Prima Mjesecu kuhinja koji traje do 7. lipnja 2023.

U svih 56 Prima salona diljem Hrvatske i na Prima webshopu u ovom mjesecu ostvarite:
• besplatnu izmjeru i prijedlog idejnog rješenja vaše kuhinje iz snova,
• 50% uštede na sve kuhinje po mjeri,
• 40% uštede na sve modularne kuhinje,
• uštede do 50% na COCO maison asortiman dekoracija za dom u sklopu velikog sniženja.

 Prima Mjesec kuhinja 2023.jpg
Prima Mjesec kuhinja 2023
Izvor: PRIMA

Sve detalje novog Mjeseca kuhinja možete otkriti i u našoj novoj TV reklami, ali i u Prima letku.

Prostorija koja je „izumrla“ i integrirala se u dom

Velika promjena dogodila se u prostoru koji koristimo za rad i produktivnost - uredu. Ranije su uredi bili zasebne prostorije, izolirane od ostatka doma. Danas, pak, raskošne kućne urede s velikim stolom, stolcem i bibliotekom viđamo samo u filmovima jer više nisu isplativi, osim ako nemate veliku kuću. Suvremeni život istaknuo je neke druge životne potrebe kao primarne pa su uredi kao prostorije u domu „izumrli“.

 Prima Sens H radni stol u kućnom uredu.jpg
Prima Sens H radni stol, Trenton poličar, Trenton komoda sa zaključavanjem, Alabama stolica
Izvor: PRIMA

- Kućni uredi i dalje zahtijevaju ergonomski stol i stolicu, izvor svjetla, laptop i manji prostor za odlaganje poslovnih dokumenata, no sada su dio dnevne sobe ili blagovaonice te u manjoj mjeri spavaće sobe. Kroz dualnu namjenu prostorija i kod kućnih ureda istaknuta je hibridnost. Ured možete smjestiti u bilo kojem kutu ili dijelu doma, a iz arhitektonske perspektive preferira se da je uz izvor danjeg svjetla – rekao je za godišnji katalog Prima interijeri 2023. Damjan Geber, vlasnik i direktor Brigade, jedne od najpoznatijih agencija za dizajn, posebice kada su u pitanju poslovni prostori.

Usporedno s razvojem tehnologije i popularizacijom prijenosnih računala i pametnih telefona, postalo je moguće raditi bilo gdje u kući. To je dovelo do pojave „kutka“ za rad u drugim prostorijama doma. Točno određeni kutak za rad omogućuje nam da ostanemo produktivni bez da se osjećamo izolirano ili odvojeno od ostatka obitelji.

Prima, prijatelj vašeg doma.

Sve promjene u prostorijama doma rezultat su evolucije načina života i promjena društvenih trendova. Moderan način života sve više naglašava važnost zajedništva, fleksibilnosti i praktičnosti zato prostorije postaju višenamjenske i prilagodljive, omogućavajući nam da maksimalno iskoristimo svaki kvadratni metar doma.

 Prima bež garnitura Mattia i  kuhinja po mjeri Liberta.jpg
Prima bež garnitura Mattia i kuhinja po mjeri Liberta u pozadini, interijer u minimalističkom stilu
Izvor: PRIMA

Bez sumnje, budućnost će donijeti još inovacija i transformacija u naše domove, stvarajući prostor u kojem ćemo uživati i koji će zadovoljiti naše potrebe i želje. Prima koja se kontinuirano trudi ponuditi svojim kupcima uvijek bolje, modernije, funkcionalnije i naprednije rješenje nastavit će kreirati namještaj po mjeri kupca.

Uvjerite se u kvalitetu i estetiku Prima kuhinja te posjetite najbliži Prima salon gdje će vas dočekati prodajni savjetnici koji će vam pomoći pri odabiru namještaja i dekoracija po mjeri i stilu vašeg doma. Inspiraciju za uređenje doma možete pronaći na Prima službenom Facebook, Instagram, TikTok i Pinterest profilu.

Magazin

Royals

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image