Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEW YORK U ZAGREBU: Kako živjeti poput Njujorčana?

 Allegheny Plaza loft 04.jpg Izvor: Allegheny Plaza

S prepoznatljivim obrisom grada i gotovo 8,5 milijuna ljudi koji ga nazivaju domom, New York je jedno od najuzbudljivijih mjesta na svijetu, grad koji nikad ne spava i koji na svakom koraku otkriva nešto novo, drugačije, vrijedno istraživanja. Magnetična privlačnost New Yorka nije ništa novo. Unazad više od sto godina, New York je u svakom trenutku u vremenu bio najuzbudljivije mjesto na svijetu. Ako bismo morali odabrati mjesto i trenutak u bogatoj povijesti New Yorka u koji bismo se rado vratili, to bi bez sumnje bile 1960-te. Zašto?

Putovanje kroz vrijeme: New York u 1960-ima

U desetljeću nakon Drugog svjetskog rata, jedna ulica koja se protezala kroz dva bloka u prestižnoj četvrti Manhattan postala je središte svijeta umjetnosti. Kroz 50-te godine prošlog stoljeća, umjetnička scena New Yorka je rasla iz dana u dan. Istovremeno, obris New Yorka se počeo modernizirati. Mnoge zgrade u četvrtima poput Manhattana, u kojima su brojni umjetnici dotad živjeli, srušene su kako bi se na njihovom mjestu izgradili velebni neboderi. Umjetnici, osobito oni koji su još uvijek tražili svoj put do uspjeha, željeli su ne samo novi ambijent, nego i veći i bolji prostor. Naglašavajući važnost velike količine svjetlosti, atraktivnih visina dovoljnih za predimenzionirana slikarska platna i skulpturalne konstrukcije, tražili su prostor koji nije trebalo održavati u savršenom stanju.
Bio je to trenutak u kojem je rođen loft – prostor koji je za umjetnike tog doba bio koliko mjesto na kojem su stvarali, toliko i mjesto u kojem su živjeli.

 New York.jpg Izvor: pexels

Loft stanovi – od novog koncepta do svjetskog fenomena

Umjetnici koji su bili voljni živjeti izvan poznatih okvira, svoj novi dom pronašli su u bivšim tvornicama. Između izloženih cigli, stupova od lijevanog željeza, visokih stropova i velikih prozora loft stanova, brojni umjetnici su pronašli baš ono što su tražili, a istovremeno su, potpuno koincidentno, stvorili i novi način života.
Osim u New Yorku, loft stanovi su uskoro postali popularni i među umjetnicima koji su živjeli na West Coast-u, u gradovima poput Los Angelesa i San Francisca. Kroz desetljeća, uslijed gentrifikacije gradova umjetnici su napustili svoje loftove. Koncept loft stanova te nov i suvremeni stil života postajao je mjerilo luksuza i zahvaćao sve veću popularnost diljem svijeta.
Danas, iako ih još uvijek povezujemo s njujorškim načinom života, loft stanove možemo pronaći u svim većim svjetskim gradovima. Uskoro, pridružit će im se i Zagreb zahvaljujući novom projektu tvrtke Allegheny Financial.

 Allegheny Plaza loft 01.jpg Izvor: Allegheny Plaza

New York u Zagrebu

U Trešnjevci, jednom od najpopularnijih zagrebačkih kvartova , u tijeku je izgradnja modernog poslovno-stambenog projekta Allegheny Plaza iza kojeg se nalazi tvrtka Allegheny Financial, a koji će, bez sumnje, dodatno oživjeti taj dio grada.
Jedan od noviteta koji Allegheny Plaza donosi u Zagreb je njujorški način života, odnosno loft stanove. Inspirirani tradicionalnim loft stanovima, ali u suvremenoj interpretaciji, Allegheny Plaza loft stanovi već su izazvali veliki interes. Potvrdio nam je to i Andrija Farkaš, član projektnog menadžment tima tvrtke Allegheny Financial.
“Jedan od postulata naše tvrtke je da na svakom sljedećem projektu klijentima ponudimo novi proizvod, a samim time i novo iskustvo življenja. Loft, zbog svojih karakteristika pruža veoma atraktivan koncept življenja te mogu reći da su domaći klijenti oduševljeni što imaju priliku odabrati takav tip životnog prostora.”, istaknuo je.

 Allegheny Plaza loft 03.jpg Izvor: Allegheny Plaza

Allegheny Plaza loft stanovi

Allegheny Plaza loft stanove možemo svrstati u kategoriju soft loft stanova koji vjerno slijede koncept tradicionalnih loft stanova, ali često unose i neke nove elemente. Novi element u Allegheny Plaza loft stanovima prilagođava ih vremenu u kojem živimo te istovremeno donosi rješenje za grijanje kao jedan od najvećih izazova kada govorimo o loft stanovima koji spajaju open space koncept i visoke stropove.
“Loft stanove karakteriziraju dvostruke visine stropova, open space living, puno prirodnog svijetla, prozorske stijenke od poda do stropa. Uzimajući u obzir velike volumene tih stanova te globalni rast cijena energenata odlučili smo se na veoma kompleksan projekt fotonaponske elektrane koja će minimizirati režijske troškove budućih stanara. Svi stanovi u Allegheny Plazi će također biti opremljeni KNX (SmartHome) sustavom koji dodatno olakšava svakodnevni život.”, otkrio nam je Andrija Farkaš.
Loft stanovi u Allegheny Plazi bit će u rasponu od 60 metara kvadratnih do 150 metara kvadratnih. Središnja točka lofta bit će dnevni boravak obogaćen s puno prirodnog svijetla i duplim visinama središnja, dok je na galerijskom prostoru predviđen spavaći prostor.

 Allegheny Plaza loft 02.jpg Izvor: Allegheny Plaza

*Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Allegheny Financial.

Magazin

Royals

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image