Ako pratite modni dizajn, onda ste zasigurno čuli za quiet luxury, odnosno tihi luksuz. Ovaj se stil iz modnog svijeta proširio i na interijere. Dizajneri interijera su ga već nazvali globalnim trendom u 2023., a neki smatraju da nadilazi stil i postaje životna filozofija. Tihi luksuz je minimalizam nove generacije koji donosi ono što je nekima možda i nedostajalo u ovom stilu pa ga nisu mogli u potpunosti prigrliti. Sada je svakako veća vjerojatnost da će se to dogoditi. Jer tihi luksuz je varijanta minimalizma koja sadrži elemente raskoši, elegancije i sofisticiranosti.Cilj je ostaviti i skuplji dojam, ali na suzdržan, nenametljiv način te unijeti mir i ugodu u prostor. Kreatori ovoga stila vode se mišlju da je u modernom domu potrebno stvoriti ugodnu i sigurnu oazu u kojoj vladaju spokoj i opuštajuća atmosfera. Kako bi se to postiglo u interijeru, koristi se isti koncept kao i u modnom dizajnu - biranjem visokokvalitetnih prirodnih materijala bogate teksture te prigušenih, neutralnih tonova poput crne, sive, bijele. S ovim nijansama često se kombiniraju bež i smeđa. Kada su materijali u pitanju, osim o drvetu razmislite o mramoru, kamenu, koži, pamuku i baršunu.

I ne zaboravite, tihi luksuz i dalje je u svojoj biti minimalizam koji voli mekoću, ali čistih linija, kao i nenatrpane prostore koji donose lakoću i prozračnost.

ZIDOVI U BEŽ I MLIJEČNIM TONOVIMA
Tihi luksuz govori o mirnoj shemi boja u toplim tonovima. Prilikom odabira boje odmaknite se od nijansi s hladnim podtonovima, preferirajući mliječnu ili svijetlu bež nijansu. U kombinaciji s drvenim podom postat će izvrsna baza za bezvremenski interijer.

Tihi luksuz (21).jpg
Darko Mihalić, Ivan Črepić, Saša Lisjak 

'Svijetle nijanse uvijek stvaraju dojam većeg prostor i prozračnosti. Čak i ako odaberemo bijelu boju za zidove, ona ne smije prijeći u plavu. To može biti nijansa ljuske jajeta ili bisera, možda čak sivo-bež.'

ZIDNA ILI PODNA SVJETILJKA

Jedna od karakteristika tihog luksuza, kao i svih onih interijera čiji vlasnici žele da izgledaju profinjeno i skupo jesu funkcionalni detalji koji imaju veliku estetsku notu, poput rasvjetnih tijela. U tihom luksuzu naginje se minimalizmu, stoga zaboravite na previše rasvjetnih tijela. Iako ih u svakoj prostoriji svakako treba biti više od jednog.

Tihi luksuz (16).jpg
Darko Mihalić, Saša Lisjak, Marko Cindrić 

Osim osnovnog komada rasvjete, dodajte još jedan - zidnu ili podnu lampu. U kombinaciji s policama za knjige, prostranom sofom ili foteljom te uz tapecirano uzglavlje kreveta dobit ćete prekrasnu kompoziciju u interijeru u kojoj se samo želite opuštati.

TAMNO DRVO

Tihi luksuz voli prirodne materijale pa samim time i drvo. Ovaj je materijal uvijek dobrodošao u interijer, bez obzira na trendove i prevladavajuće stilove. Trendovima se prilagođavalo s obzirom na vrstu drveta, odnosno dekora te dizajnom samog predmeta ili dekoracije. Tihi luksuz i svi ostali stilovi koji su sada popularni (industrijski, klasika, rustika) vole tamno drvo. Kada, primjerice, birate boju drveta za ploču stola, stolca ili cijelu blagovaonicu, kuhinjske fronte i garderobne ormare, dajte prednost tamnim nijansama s mat završnicom.

Tihi luksuz (24).jpg
Darko Mihalić, Saša Lisjak, Marko Cindrić 

Takav namještaj čini interijer izražajnijim i unosi potreban kontrast. Tamno drvo donosi i otmjenost te dozu luksuza i dramatike.

TOALETNI STOLIĆ

Novi trend u sofisticiranim interijerima je i toaletni stolić u spavaćoj sobi. Ne samo da će taj element u prostoriji učiniti rituale njege znatno ugodnijim, nego će takav stol, koji usto ne zauzima puno mjesta, dati interijeru cjelovitost i učiniti ga funkcionalnijim.

Tihi luksuz.jpg
Darko Mihalić, Saša Lisjak, Marko Cindrić 

Osim toga, omogućuje vam zoniranje prostora: ako je spavaća soba prilično prostrana, tada mjesto na kojem se nalazi stol postaje zaseban kutak za ljepotu, a po želji čak i radno mjesto.