Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POTREBNO VAM JE SAMO 10 DANA: Slavna Marie Kondo otkriva kako pretvoriti svoj dom u mjesto za idealan život

Slavna Marie Kondo otkriva tajnu čišćenja mentalnih i emocionalnih prostora.

 Marie Kondo Izvor: Instagram

Japanska spisateljica Marie Kondo tvrdi da je potrebno samo deset dana za razvijanje navike pospremanja i mentalnog uživanja, a već nakon dva tjedna možete stvoriti stabilan ritam čišćenja i organiziranja. Evo kako do savršenog reda.

Da čišćenje i organizacija doma mogu biti prava umjetnost, predstavila je 2004. godine poznata Japanka Marie Kondo u knjizi 'Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život'.

Knjigom, ali i reality showom u kojem američke obitelj poučava organizaciji i pospremanju izazvala je veliki interes javnosti te stekla popularnost diljem svijeta. Na entuzijastičan i opušten način ova je 38-godišnjakinja mijenjala perspektivu obavljanja kućanskih poslova, a njezina filozofija vrlo je jednostavna - iz doma treba izbaciti sve što nam ne donosi radost. Metoda KonMari posebna je po tome što u procesu pospremanja nema žurbe i ne mora sve biti završeno u jednom danu, ali potrebno je usredotočiti se na ono čega se želimo riješiti.

Početkom godine kraljica pospremanja je putem webinara, koji je održala u povodu predstavljanja nove knjige ‘Kurashi kod kuće’, šokirala je obožavatelje kada je priznala da nakon rođenja trećeg djeteta više ne posprema i da joj je kuća u neredu.

- Dosad sam bila profesionalna spremačica i davala sam sve od sebe da moj dom uvijek bude uredan. Nekako sam odustala od toga na za mene dobar način. Sada shvaćam da mi je važno uživati u provođenju vremena sa svojom djecom - izjavila je Marie.

Više od desetljeća posvećena je uklanjanju nereda iz prostora, ali u novoj knjizi naglašava i važnost čišćenja mentalnih te emocionalnih prostora, jer uredno složena i organizirana odjeća može biti jednako važna kao i naš unutarnji mir. Marie ističe da su je za postizanje unutarnjeg mira idealno slušanje glazbe, igra s djecom ili jutarnja šetnja.

Knjiga ‘Kurashi kod kuće’ nadahnuta je japanskim konceptom kurashi, što znači ‘način života’. Sadrži više od 100 fotografija, podsjetnika i razmišljanja koji će vam pomoći da lako organizirate svoj dom i uživate u idealnom životu. Trebate vizualizirati svoj životni ideal od trenutka buđenja do kraja dana, a bavi se i temom kako bi vam život izgledao kada biste se oslobodili svojih ograničenja. Upravo će vam ta vizija, ističe Marie, biti referentna točka i pomoći će u donošenju svjesnih i promišljenih odluka. Prihvatite ono što volite u svojem životu i odrazite to na svoj dom tako što ćete osmisliti miran kutak u kojem ćete moći pisati - svako jutro sastavite popis zadataka za taj dan ili odradite opuštajući večernji ritual koji će vas uvesti u miran san. Važno je, otkriva Marie, raščistiti nepotreban nered te početi cijeniti prostorije u kojima boravite jer u njima treba osjetiti dobrodošlicu.

Kondo napominje i da je potrebno samo deset dana da biste razvili novu naviku te da nakon manje od dva tjedna možete postići stabilan ritam čišćenja i organiziranja. Sjajan trik za početak je pripaziti da je sve na svome mjestu, bilo da je riječ o manjem ili većem prostoru ili da počnete jednostavne poslove poput brisanja radne ploče svako jutro ili organizacije hladnjaka nakon posljednjeg obroka u danu.

Povezane vijesti

Tagovi

Magazin

Royals

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image