Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Znate li da i muškarci mogu patiti od postporođajne depresije?

Tek rijetki potraže stručnu pomoć

 Izvor: Profimedia

Kada se govori o postoporođajnoj depresiji, mnogima su prva asocijacija - novopečene majke. Naime, čak jedna od sedam žena nakon porođaja prolazi kroz emocionalni 'vrtlog' i psihičke probleme zbog kojih prve dane s djetetom ne provodi sretno i ispunjeno. Postporođajnu depresiju (PPD) karakteriziraju stanja ekstremne tuge, anksioznosti i 'tuposti', a opasna je i za majku i za dijete. Naime, majčina depresija djetetu u budućnosti može uzrokovati kognitivne, emocionalne i interpersonalne probleme. 

 Izvor: Profimedia

Međutim, manje je poznata činjenica da postporođajna depresija može zahvatiti i - očeve. Naime, više od jedne četvrtine novih očeva pokazuje simptome ovog psihičkog poremećaja. Prema istraživanju iz Švedske, u proteklih deset godina povećao se broj muškaraca koji vode bitku s postporođajnom depresijom. Prethodne studije došle su do rezultata da je između pet do deset posto muškaraca pogođeno ovim stanjem, a uzorak od 447 švedskih očeva koji su se dobrovoljno javili na ispitivanje pokazao je kako čak 28 njih pokazuje neki od simptoma depresije. 

Čak četiri posto muškaraca imalo je umjerenu depresiju, a tek jedan od pet očeva zatražio je stručnu pomoć. Iako žene često prijavljuju i liječe svoje simptome, kod muškaraca je to još uvijek svojevrsna tabu tema. 

 Izvor: Profimedia

Profesor Brandon Eddy sa Sveučilišta u Nevadi proučavao je mnoge blogove, objave na forumime i brojne stranice te napravio popis najčešćih tema o kojima se na internetu govori u vezi postporođajne depresije. 

1. Mnogi očevi nisu znali da muškarci mogu patiti od postporođajne depresije

Žene koje su primijetile simptome postporođajne depresije kod muškaraca često nisu znale kako pomoći ni o čemu je točno riječ. Muškarci su ujedno nailazili na mnogo zatvorenih vrata i slijepih ulica kada su odlučili potražiti pomoć jer se previše orijentira na pomoć ženama u nošenju s tim problemom.

2. Spolne uloge su vrlo važne

Muškarci osjećaju pritisak da budu tradicionalni 'snažni muškarci' te se od njih očekuje da sve što osjećaju jednostavno izdrže tako da im ne preostaje mnogo opcija za razgovor i rješavanje problema.

3. Spolne norme mogu dovesti do zatajenih emocija

Mnogi novi očevi oklijevaju podijeliti kako se osjećaju jer se boje zvučati slabo ili smiješno, pogotovo ako je njihova partnerica 'stavljala kruh na stol'.

4. Očevi su preplavljeni te ne znaju kako pristupiti problemu

Neki očevi su izrazili probleme pri otkrivanju osjećaja umora, samoće ili osjećaja zarobljenosti. Takav stres dovodi do toga da im je teže s ljubavlju reagirati na plač djeteta te tako postaju još nervozniji.

5. Preziranje bebe čest je simptom 

Istraživači suustanovili kako su novi očevi ponekad prezirali svu pažnju i brigu koju moraju uputiti bebi, a neki su priznali da su se borili s porivom da ozlijede bebu.

6. Novi se očevi osjećaju zaboravljeno ili zapostavljeno

Najčešća veza kod svih očeva koji pate od postporođajne depresije jest ta da se osjećaju zaboravljeno ili zapostavljeno od strane supruga, liječnika i društva. Jedan je muškarac odmah uočio da ima simptome postporođajne depresije kada je čuo pitanja koja liječnik upućuje njegovoj supruzi te se zapitao zašto liječnik i njega nije pregledao i pitao ta pitanja.

Neki su očevi izrazili frustraciju činjenicom da ne postoji prihvatljivo mjesto ili kontekst gdje javno mogu objasniti nove izazove i teškoće roditeljstva. Iako stručnjaci kažu da bi žene poslije poroda trebalo redovno testirati na postporođajnu depresiju, dodaju da bi isto trebalo vrijediti i za muškarce.

Magazin

Royals