NAJVAŽNIJA NAMIRNICA KOJA USPORAVA STARENJE: Čuva srce i mozak, a spriječava i da se udebljate

Ako želite imati dug, zdrav i aktivan život trebali biste redovito jesti ovu namirnicu.

Shutterstock

Studija koja pokriva desetljeća istraživanja pokazuje da ljudi koji redovito jedu orašaste plodove imaju veću vjerojatnost da će biti fizički aktivni, hraniti se zdravo i imati manji rizik od srčanih bolesti kako stare.

Znanstvenici sa Sveučilišta Minnesota School of Public Health smatraju da je to zbog nutrijenata u orašastim plodovima i njihovog utjecaja na cjelokupno zdravlje. Pratili su 3023 osobe (muškarci i žene) 20 godina i uspoređivali njihovo zdravlje s prehranom.

Shutterstock 

Orasi su jedini izvrstan biljni izvor omega-3 alfa-linolenske kiseline, za koju se pokazalo da podržava zdravlje srca i mozga, kao i zdrave procese starenja. Samo jedna porcija oraha (otprilike jedna šaka) ima impresivnu lepezu nutrijenata koji blagotvorno utiču na opće zdravlje, prenosi Zadovoljna.rs.

Orasi sadrže četiri grama proteina, dva grama vlakana i magnezij (45 miligrama). Orasi također pružaju brojne antioksidanse, uključujući polifenole.

Shutterstock 

'Čini se da oni koji jedu orašaste plodove imaju jedinstven tjelesni fenotip koji sa sobom nosi i druge pozitivne zdravstvene učinke, poput bolje kvalitete prehrane, osobito ako su jeli orašaste plodove od djetinjstva do srednje odrasle dobi, kaže profesor epidemiologije i zdravlja na Školi javnog zdravlja. Sveučilište Minnesota, dr. Lynn M. Steffen.

Konzumacija oraha također je povezana s gubitkom težine - oni koji su jeli orahe pokazali su znatno niže koncentracije glukoze u krvi od onih koji ih nisu jeli.

Studija je objavljena u Nutrition Metabolism and Cardiovascular Diseases.