Kad osjetite da vas jetra boli to je veliki alarm: Može biti simptom opakih bolesti koje rapidno uništavaju tijelo

Bolesti jetre ne izazivaju uvijek simptome koje možemo osjetiti.

Shutterstock

Jetra je iznimno važan organ u našem tijelu s više uloga. Nalazi se odmah ispod prsnog koša na desnoj strani trbuha. Izložen je brojnim utjecajima koji ga mogu oštetiti i poremetiti njegovo funkcioniranje, a među najopasnijima su virusi, konzumacija alkohola i pretilost.

Koje su funkcije jetre?

Primarne funkcije jetre uključuju stvaranje i izlučivanje žuči, izlučivanje bilirubina, kolesterola, triglicerida, hormona i lijekova, kao i metabolizam masti, bjelančevina i ugljikohidrata. Tu je i aktivacija raznih enzima, uz pravilno skladištenje glikogena, vitamina i minerala, sinteza albumina, protrombina i fibrinogena, agenasa koji igraju ulogu u zgrušavanju krvi.

Također, jetra nam je važna za detoksikaciju, odnosno izbacivanje toksina i pročišćavanje krvi. Zbog svega navedenog jasno je koliko je važno prepoznati funkcionalni poremećaj. Rano prepoznavanje simptoma ponekad doslovno spašava jetru, ali i život.

Shutterstock 

Simptomi koji nas upozoravaju da jetra ne radi kako treba

Bolesti jetre ne uzrokuju uvijek simptome koje možemo osjetiti. Zato spada u vrlo specifične organe čije tegobe mogu 'tinjati' u tijelu i prolaziti asimptomatski. Međutim, postoji popis mogućih simptoma koji mogu signalizirati da funkcija jetre više nije onakva kakva bi trebala biti. To su:

• žutilo kože i bjeloočnica
• bol u želucu i oticanje
• edem u nogama i gležnjevima
• svrbež kože
• tamno obojeni urin
• blijeda stolica
• kronični umor
• mučnina ili povraćanje
• gubitak apetita
• lako stvaranje modrica.

Kako se osjeća bol u jetri i zašto ovaj simptom može zavarati?

Jetra je najveća žlijezda i drugi najveći organ u našem tijelu. Iako može težiti i do 1,8 kilograma, bolove u jetri često je teško definirati. Prije svega, lako ga je zamijeniti s bolovima u trbuhu ne samo s desne strane gdje se nalazi, već i s lijeve strane. Ovisno o uzroku, problem s jetrom može se manifestirati kao bol u prednjem, središnjem dijelu trbuha, leđima, čak i u ramenima.

Shutterstock 

U praksi, jetra nema receptore za bol, a to obično nastaje jer je membrana oko nje upaljena zbog bolesti, infekcije ili ozljede. Evo kako se bolovi u jetri manifestiraju kao simptom raznih bolesti koje je mogu zahvatiti.

• Alkoholni hepatitis

Alkoholni hepatitis se događa kada previše alkohola preoptereti jetru i također uzrokuje upalu. Bolovi uzrokovani alkoholnim hepatitisom mogu učiniti želudac osjetljivim. Vjerojatno ćete izgubiti na težini, kao i apetit, imati mučninu, nisku temperaturu, osjećati se umorno i slabo.

• Ciroza jetre

jedna od najčešćih zabluda je da samo ljudi koji konzumiraju alkohol dobiju cirozu jetre. To nije točno, jer se i bez kapi alkohola može dogoditi stvaranje ožiljnog tkiva i rezultirati cirozom. Ciroza obično daje specifičnu bol u cijeloj regiji želuca i u kasnijim fazama bolesti.

• Masna jetra

Prekomjerna tjelesna težina, dijabetes ili prehrana bogata kolesterolom mogu uzrokovati nakupljanje previše masti u jetri. S vremenom joj to može ostaviti ožiljke i spriječiti je da normalno funkcionira. Masna jetra obično ne uzrokuje simptome, ali može uzrokovati umor, tupu bol u desnom gornjem dijelu trbuha ili u cijelom području trbuha.

• Virusni hepatitis

Virusni hepatitis je upala jetre. Tri najčešća tipa su hepatitis A, B i C. Uzrokuju ih različiti virusi koji uzrokuju infekciju. Virusni hepatitis najčešće uzrokuje bolove u gornjem desnom dijelu trbuha, gdje se nalazi jetra. Ostali znakovi hepatitisa uključuju tamnu mokraću, žutilo kože ili bjeloočnica, umor, mučninu ili povraćanje.

Shutterstock 

• Fitz-Hugh-Curtisov sindrom

To je rijetko stanje kod žena koje uzrokuje iznenadnu, jaku bol u gornjem desnom dijelu trbuha. Može se proširiti na ruku i rame. Uzrokuje ga bakterijska infekcija koja napada tkiva oko jetre (perihepatitis) i može utjecati na sluznicu želuca. Bolesnici često imaju temperaturu, glavobolju i osjećaju se loše.

• Budd-Chiarijev sindrom

To je neuobičajen poremećaj, rezultat sužavanja vena koje dopuštaju krvi i tekućini da napuste jetru. Mogu ga uzrokovati krvni ugrušci i oticanje jetre. Bol se javlja u gornjem desnom dijelu trbuha.

• Tromboza portalne vene

Portalna vena je krvna žila koja dovodi krv u jetru iz crijeva. Ako krvni ugrušak blokira venu, možete osjetiti iznenadnu bol u gornjem desnom dijelu trbuha, pored jetre. Također možete imati oticanje trbuha i temperaturu.

• Ozljeda jetre

Zbog svoje veličine, jetra se može lako ozlijediti nakon nesreća, padova i drugih fizičkih trauma. Ako jetra krvari, obično ćete osjetiti bol i osjetljivost u abdomenu i desnom ramenu, uz moguće znakove šoka od gubitka krvi. Takvi slučajevi su hitni medicinski slučajevi.

• Rak jetre

Nažalost, pacijenti obično ne osjećaju bol sve dok rak jetre ne uznapreduje u kasnijoj fazi. Kada počne boljeti, osjećaj se može pojaviti bilo gdje, od trbuha do ramena. Vaš liječnik će možda moći napipati kvržicu pritiskom na desnu stranu vašeg trbuha. Gubitak težine je čest, ali i svrbež. Tipični simptomi su žutica, abdominalni edem i česta mučnina

• Apsces ili cista jetre

Bakterijska, gljivična ili parazitska infekcija u jetri može stvoriti apsces ili skupljanje gnoja. U tom slučaju gornja desna strana trbuha može biti osjetljiva, a jetra može biti povećana. Javlja se i groznica.

Ciste su vrećice ispunjene tekućinom, ali obično nisu inficirane. Ako su velike, može doći do nelagode i osjećaja punoće u želucu. Ciste ponekad mogu krvariti, što može uzrokovati iznenadne, jake bolove u gornjem desnom dijelu trbuha i ramenu, piše Eklinika.