Dok uživamo u raznim gurmanskim jelima, naša jetraje ona koja se suočava s posljedicama i nosi se sa svim masnim i kaloričnim sastojcima. Ako često jedete takvu hranu, jetra se sve više opterećuje, a s vremenom polako 'otkazuje'.
Jetra je 'laboratorij' našeg tijela koji je zadužen za detoksikaciju, odnosno oslobađanje organizma od štetnih otrova. Alkohol, nepravilna prehrana bogata mastima, konzervansima i aditivima mogu oštetiti jetru, kao i neki lijekovi. Srećom, jetra je organ koji se regenerira, a u tome joj mogu pomoći biljke koje imaju hepatoprotektivno djelovanje.
Čaj za bolji rad jetre
Sastojci:
• žlica metvice (list)
• žlica bazge (cvijet)
• žlica cikorije (korijen)
• žlica oraha (list)
• žlica šimšira (list)
Priprema:
Cijelu biljnu mješavinu preliti litrom kipuće vode, odmah skinuti sa štednjaka, poklopiti i ostaviti da odstoji dva sata. Zatim procijediti i piti po 2 dl u toku dana, dok se sve ne potroši.
Upotreba:
U svaku drugu šalicu čaja, ako niste alergični, uspite ravnu žličicu peludnog praha.
Ovaj čaj treba piti 10 dana, a zatim napraviti pauzu od pet dana. U tom razdoblju pijte čaj od šipka koji se priprema tako da se jedna puna čajna žličica kuha s 2 dl kipuće vode, ostavi da odstoji pola sata, procijedi se i pije tri puta dnevno.
Nakon toga prvi čaj piti 10 dana.
Simptomi upozorenja
Simptomi koji mogu ukazivati na to da jetra ne radi ispravno mogu uključivati kronični umor i osjećaj iscrpljenosti, žutu kožu i bjeloočnice, bol ili nelagodu u trbuhu, gubitak apetita i mučninu, tamnu mokraću, svijetlu stolicu, oticanje nogu i gležnjevi, kronični svrbež kože, lako stvaranje modrica, kao i problemi s koncentracijom ili promjenama raspoloženja.
Ako imate bilo koji od ovih simptoma, svakako se obratite liječniku.