Mnogi ljudi pate od zatvora, ali im nije ugodno razgovarati o tome s drugima i smatraju da problem nije dovoljno ozbiljan da bi otišli liječniku.

Svatko tko ima stolicu manje od tri puta tjedno trebao bi se pozabaviti ovim problemom. To vrijedi i za one čija je stolica pretvrda, suha ili kvrgava, kao i za one koji se previše naprežu prilikom defekacije.

Zatvor može imati brojne uzroke, ali jedan od najčešćih je nedostatak vlakana u našoj prehrani.Svjetske statistike pokazuju da, recimo, manje od sedam posto Amerikanaca uključuje dovoljno hrane s vlaknima u svoj dnevni jelovnik.

Crijeva.jpg
Shutterstock 

A dovoljno je ako unosite između 28 i 34 grama vlakana dnevno. Najjednostavnije je dan započeti doručkom koji jamči početnu količinu, a najbolje jelo za to su - zobene pahuljice.

Zob sadrži dvije vrste vlakana – topiva i netopiva. I jedna i drugia imaju iznimno važnu ulogu za dobro funkcioniranje naših organa. Netopiva vlakna su gruba i potiču izlučivanje tekućine unutar crijeva čime se postiže laksativni učinak. Topiva vlakna daju gelastu strukturu i omekšavaju stolicu.

Zobene pahuljice zobena kaša.jpg
Shutterstock 

Samo jedna šalica nekuhane zobi sadrži 8 grama vlakana. Posebno je važno da to uključuje beta-glukan koji fermentira u crijevima i potiče bakterijsku raznolikost. Time se poboljšava mikrobiom i smiruju upalni procesi te potiče redoviti rad crijeva.

Zob ne morate jesti samo u obliku zobenih pahuljica, već je možete dodati kao brašno u muffine, pogače i druga peciva. Za redovitu stolicu preporučuje se i prehrana bogata drugim žitaricama poput ječma i riže od cjelovitog zrna ili pseudožitarice kvinoje, piše Lepa&Srećna