Proljeće je stiglo, a s njim i potreba za detoksikacijom organizma i čišćenjem organizma od toksina. Mnogi su u zabludi kada je u pitanju detoksikacija, a često rade greške koje mogu dodatno pogoršati stanje.

Liječnik Dejan Čubrilo je ranije, prilikom gostovanja na RTS televiziji, otkrio pravila detoksa i skrenuo pažnju na najčešće greške. Kako kaže, detoksikacija je neophodna ako imate visok kolesterol i masnu jetru.

'Ako imate masnu jetru, a svi je imamo, više ili manje, automatski imate povišenu razinu inzulina. To je hormon koji proizvodi gušterača kako bi regulirao šećer i probavu. Ako se inzulin tijekom dana više ili manje poveća, apsolutno da stvara masnoće u jetri, to je njegov posao', rekao je Čubrilo.

Hrana
Shutterstock 

'Kolesterol ne dobivate iz hrane. Ako svaki dan jedete ćevape, pljeskavice, velike porcije, praktički ćete od toga izazvati probavne smetnje i intoksikaciju. Ali, povišena razina inzulina bit će ona koja u tvornici proizvodnje kolesterola - jetre, gdje se stvara, potiče stvaranje kolesterola, oni koji imaju povišeni kolesterol imaju i povišen inzulin, a oni koji kontroliraju inzulin, kontroliraju i kolesterol', ispričao je liječnik.

Objasnio je i kad visok kolesterol postaje problem.

'Loš kolesterol je paradoks, ima manje kolesterola nego dobrog kolesterola. Loš kolesterol ima zadatak transportirati materijal za proizvodnju hormona i stoga nije loš. Loš kolesterol postaje loš kad ne može obavljati svoj posao prijenosa materijala za proizvodnju hormona. Taj oksidirani kolesterol će se negdje zalijepiti i predstavljati početak razvoja ateroskleroze', rekao je Čubrilo.

‘Druga stvar je kontrola inzulina. Ne jedemo šećer ili pazimo koliko ga jedemo. Masnoće se stavlja manje od čajne žličice, tek toliko da jelo ‘zamiriši’. Treća je kontrola eliminacije: da pročistimo žučne kanale, da se ta žuč bolje izbacuje u crijeva s pomoću biljaka. Limunada sam malo đumbira- limun provocira kanal, đumbir ga opusti, i ide van’, objasnio je.

Voće
Shutterstock 

Liječnik tvrdi da je pogrešno mišljenje da je čišćenje organizma najbolje provesti sokovima od cijeđenog voća i povrća.

'Kad pijete te sokove i to više puta dnevno, inzulin će vam skočiti kao da ste na testu opterećenja glukozom. To će biti poticaj da se blokira topljenje potkožnog masnog tkiva, a uz taj poticaj stvara se više kolesterola, jetra će postati masna', objasnio je.

'Za taj sok morate točno znati koliko šećera ima i u kojoj dozi ga smijete uzimati. Taj sok mora imati malo vlakana, malo masnoće, (sjemenke), da smiri odgovor gušterače. Gušterača će tada puno manje uzbuđivati, a dobit ćemo blagodati voća i povrća, kako bi se naša crijeva bolje osjećala i dobre bakterije dobile svoju hranu, kako bi se izborile s lošim bakterijama', rekao je Čubrilo.

Vrlo je važno imati dobar želudac i enzime u njemu, koji se gube zbog pretjeranog stresa. Dok se hranite pod stresom, nema enzima, tvrdi liječnik. Masnoće su zabranjene u procesu detoksikacije, a prema njegovim riječima zabranjena je i upotreba maslinovog ulja jer je i ono opterećujuće.

žena jede
pexels 

'Ako imate organizam koji je intoksiciran, jetra se više ne može boriti, puna je otrova. Zašto toj jetri dajete zadatak da prerađuje te masnoće? Pustite je da se oporavi, dajte joj minimalne količine. Jedite meso bez ulja, kuhano u vodi, stavite dosta povrća u taj lonac i napravite obrok bez ulja, da možete ručati, a da se ne intoksicirate, izbacimo jaja, mlijeko također', objašnjava doktor.

'Svi stariji od 30 godina ne bi trebali piti mlijeko, to je nešto što je nama jako teško. Mliječne proizvode je jako teško probaviti', dodao je.

Također je zabranjeno koristiti čajeve za detoksikaciju. 'Crijeva koja su začepljena, koja ne rade, začepljena su, stisnuta. Dakle, kad se počnete naprezati, kao da ste potrgali ta crijeva, jer se onda još više umore', tvrdi liječnik.

žena jede tiramisu
pexels 

Kako bismo obnovili crijeva, moramo povećati razinu proizvodnje energije u našim stanicama. 'Najbolji izvor masti je ona koja se topi iz našeg masnog tkiva i pretvara u energiju. Inzulin sprječava topljenje masti. Njegovom kontrolom dobit ćete oslobađanje topljenja masti', kaže on, a prenosi Stil.

Kad je detoksikacija uspješna?

'Uspješna detoksikacija znači uspostaviti normalnu funkciju crijeva. To je precizna definicija. Ako smo uspjeli crijeva dignuti iz minus faze u normalu, da počnu raditi svoj posao, nema više intoksiciranja', kaže liječnik.

'Jedna stolica dnevno je dovoljna, ali stolica nije mjerilo. Ljudi mi često kažu: Doktore, ja imam nekoliko stolica dnevno, imam brz metabolizam. Metabolizam je proces u kojem se energija stvara iz onoga što dospijeva u vaše stanice. Oni kojima to dobro funkcionira imaju brz metabolizam, a ne oni koji imaju više stolica. To je uglavnom bolesna osoba koja ima više stolica, ne probavlja hranu, sve prolazi kroz njega i pripada klasičnom izgledu mršave osobe koja se ne može udebljati jer nema dovoljno enzima za probavu hrane', dodao je liječnik.