Povišen kolesterol ili trigliceridi: Kardiolog otkrio što je gore za krvne žile i kako ih možete regulirati

Povišene razine kolesterola i triglicerida dva su važna čimbenika rizika koji povećavaju izglede za razvoj bolesti srca i krvnih žila.

Shutterstock

Povišene razine kolesterola i triglicerida dva su važna čimbenika rizika koji povećavaju izglede za razvoj bolesti srca i krvnih žila koje su vodeći uzrok smrtnosti kod nas i u svijetu.

Kardiolog, dr. Živan Dimitrijević otkrio je koji od ovih parametara nosi veći rizik i kako se protiv njih najbolje boriti.

'Kolesterol je neophodan za funkcioniranje organizma. Primjerice, stanične membrane sastoje se od četiri sloja, a dva od tih slojeva su upravo kolesterol koji onda sudjeluje u sintezi više od polovice hormona. Stoga bez njega ne možemo', objašnjava dr. Dimitrijević.

No, problem nastaje kada njegova razina prijeđe gornju granicu koja varira od laboratorija do laboratorija, ali obično poprima vrijednost između 5,2 i 5,6 milimola po litri.

Shutterstock 

'Ako je kolesterol malo povišen, recimo za jedan milimol, ne bih odmah reagirao, osim ako nema nekih dodatnih bolesti. Kod mlađih (zdravih) osoba čak ni vrijednosti oko 7 ili 7,2 milimola nisu odmah razlog za zabrinutost, osim ako ne dosegnu ekstremne razine, recimo preko 8 ili 8,5 milimola', rekao je.

Povišeni kolesterol taloži se ispod endotela krvnih žila i potencijalno stvara aterome – masne naslage u obliku grudica koje sužavaju krvne žile.

'Ako dođe do suženja krvnih žila koje opskrbljuju mozak, srce ili bubrege, tada mogu nastati ozbiljni problemi', upozorava kardiolog.

Manje spominjani trigliceridi

Prema riječima dr. Dimitrijevića , trigliceridi su čiste masnoće koje s kolesterolom kroz tijelo prolaze zahvaljujući lipoproteinima. Oni su ključni za prijenos energije do stanica.

Povišeni trigliceridi u paketu s kolesterolom talože se na stijenkama krvnih žila i pridonose stvaranju ateroma, osobito kod osoba s dijabetesom kod kojih je općenito poremećen metabolizam, zatim kod gurmana i ljubitelja slatkiša.

Shutterstock 

'Trigliceride je lakše regulirati prehranom i lijekovima nego kolesterol. Pacijenti često brže reagiraju na promjenu prehrane', naglašava liječnik i otkriva kako je prema njegovu mišljenju, ali i dugogodišnjem iskustvu, kolesterol ozbiljniji problem.

'Više se družim s pacijentima razgovarajući o kolesterolu, ne zato što je učestaliji, nego zato što ga je složenije regulirati', objasnio je.

Kad se tijelo opire

S povišenim trigliceridima mršavljenje donosi značajne rezultate, dok je kolesterol puno otporniji na promjene.

'Kad se tjelesna težina smanji, trigliceridi često naglo padaju. Primjerice, ako netko smršavi deset kilograma, trigliceridi mogu pasti s 5,5 na 2,5 milimola po litri. S druge strane, kolesterol je organizmu potrebniji i vjerojatno je to razlog zašto se tijelo teže prilagođava na njegovo smanjenje', kaže dr. Dimitrijević.

Shutterstock 

Nasljedni kolesterol

Genetika ima ključnu ulogu u kontroli razine kolesterola, naglašava liječnik.

'Ako roditelji imaju povišen kolesterol, gotovo je sigurno da će ga imati i dijete. To je jednostavno dio genetike. Jetra proizvodi više kolesterola nego što je tijelu potrebno i to je teže kontrolirati prehranom', istaknuo je.

Nadalje, dodaje kako istraživanja pokazuju da kolesterol iz hrane, poput onog iz jaja, ne utječe značajno na razinu kolesterola u krvi.

'Najvažnije je koliko jetra proizvodi kolesterola, a ne koliko ga unosite hranom. Da mogu birati, radije bih se pozabavio povišenim trigliceridima, jer ih je lakše regulirati. Međutim, oba faktora su ozbiljna i zahtijevaju pažljivo praćenje i liječenje', kaže liječnik za Kurir Zdravlje.