Ove 3 namirnice snižavaju kolesterol i rizik od srčanih bolesti: Jedite ih svaki dan i brzo ćete primijetiti promjene

Na promjenu nezdravih navika itekako možemo utjecati, a upravo prehrana ima ogromnu ulogu u tome.

Shutterstock

Kolesterol je potreban našem tijelu, no svi znaju da visoka razina kolesterola može povećati rizik od srčanih bolesti. Povišene vrijednosti masnoće u krvi najčešće 'dugujemo' nepravilnoj prehrani.

Iako su neki ljudi genetski podložniji visokom kolesterolu pa na to ne mogu utjecati, na promjenu nezdravih navika itekako možemo utjecati, a upravo prehrana ima ogromnu ulogu u tome. Ovo su tri vrste namirnica koje čiste krvne žile od kolesterola:

Zeleno lisnato povrće

Shutterstock 

Postoji puno razloga da zavolimo lisnato povrće, a njihov utjecaj na zdravlje je jedan od tih razloga.

‘Lisnato povrće poput špinata, kelja ili rukole sadrže lutein i druge karotenoide koji mogu sniziti razinu kolesterola i smanjiti rizik od srčanih bolesti’, objasnio je liječnik David Sabgir.

Možete ih jesti kao salate ili ih dodati u smoothie za jutarnju dozu zdravlja.

Avokado

Shutterstock 

S avokadom kao opcijom s puno zdravih masnoća ne možete promašiti.

‘Avokado je jedino voće koje sadrži mononezasićene masti. On pomaže u smanjivanju razina LDL-a (lošeg kolesterola) u našoj krvi što će smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Također, nemaju šećera ni natrija’, ističe liječnik.

Avokado možete jesti na tostu za doručak, dodati ga u salatu s tunom za ručak ili od njega napraviti umak za tjesteninu od cjelovitih žitarica za večeru.

Agrumi

Shutterstock 

Ne samo da su ukusni, već su i odličan izbor za snižavanje kolesterola.

‘Citrusno voće poput naranči sadrži pektin koji pomaže u snižavanju razine kolesterola. Pektin je vrsta razgradivog vlakna koje potiče naše tijelo da smanji razine lošeg kolesterola’, rekao je kardiolog.

Osim što su idealan međuobrok, agrume možete spariti s lisnatim povrćem i tako dobiti ukusnu salatu.