NAMIRNICA SAVRŠENA ZA DIJETU I JAČI IMUNITET: Ima malo kalorija i lako se priprema, ali treba paziti na ovo

Rotkvice su bogate vlaknima, vitaminom C, folnom kiselinom, kalijem, a sadrže i vrlo malo kalorija.

Shutterstock

Rotkvice obiluju vitaminom C, folnom kiselinom, kalijem, a kako su siromašne kalorijama, odlična su namirnica za proljetno čišćenje organizma.

Nutricionisti ih savjetuju u kombinaciji s medom za jači imunitet i podsjećaju da prilikom kupovine obratite pažnju da imaju svježe zeleno lišće s korjenčićima na krajevima. Važna je i veličina rotkvica jer veće mogu biti stare i šuplje.

Unsplash 

Ovo povrće ima nisku kalorijsku vrijednost i veliki udio vode zahvaljujući čemu pomažu u procesu mršavljenja. Trebalo bi ih jesti sirove, kuhane ili pripremljene u pećnici. 

Pomoć u skidanju suvišnih kilograma, svakako, nije jedina prednost ovog povrća. Rotkvice sadrže antocijanine koji smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, snižavaju razinu kolesterola i triglicerida.

Odličan su izvor kalija koji je važan za očuvanje zdravlja srca i pozitivno utječe na cirkulaciju krvi. Rotkvice obiluju vitaminom C pa jačaju imunitet i poboljšavaju sposobnost organizma da se obrani od prehlada i virusnih infekcija. Preporučuje se i ljudima s čestim upalama sinusa i začepljenim nosem jer potiču izlučivanje sluzi.

Unsplash 

Rotkvice se u hladnjaku mogu čuvati do sedam dana, ali treba voditi računa o količini vlage. Stručnjaci savjetuju da uklonite listove jer oni uzrokuju stvaranje vlage koje uništava hranjive sastojke.

Sadrže i vitamine E, A, B6 i K, a bogate su i antioksidansima, cinkom, fosforom, magnezijem, bakrom, kalcijem i manganom.

Također, rotkvice potiču lučenje probavnih sokova i pražnjenje crijeva zbog čega blagotvorno utječu na probavu i omogućuju bržu eliminaciju toksina iz organizma.

Iako su bogate vitaminima ne preporučuju se osobama koje imaju bolesti gastrointestinalnog trakta. Nutricionistica Olga Lušnjikova savjetuje da oni koji imaju ove tegobe isključe rotkvice iz svoje prehrane jer sadrže glukozinolate - spojeve koji se pod mehaničkim djelovanjem, na primjer, žvakanjem, razlažu u izotiocijanate.

Unsplash 

'A izotiocijanati mogu iritirati gastrointestinalnu sluznicu izazivajući bolove u trbuhu, mučninu, povraćanje i proljev. Također može i pogoršati stanje kod čira na želucu, a ne preporučuju se ni onima koji imaju bolesti štitne žlijezde povezane s nedostatkom joda u organizmu', objasnila je nutricionistica.

Upozorila je da rotkvice mogu sniziti razinu šećera u krvi pa se zato preporučuje njihovo izbjegavanje najmanje dva tjedna ako idete na neku operaciju.  Jako je važno da rotkvice ne konzumirate na prazan trbuh već u kombinaciji s maslacem i kiselim vrhnjem.