Rotkvice imaju niz zdravstvenih dobrobiti, a onima koji se bore s viškom kilograma, savjetuje se da ih obavezno uključe u svoj jelovnik.

Naime, ovo povrće ima nisku kalorijsku vrijednost i veliki udio vode zahvaljujući čemu pomažu u procesu mršavljenja. Također, rotkvice potiču lučenje probavnih sokova i pražnjenje crijeva zbog čega blagotvorno utječu na probavu i omogućuju bržu eliminaciju toksina iz organizma.

Rotkvice su bogate vodom
Unsplash 

Trebalo bi ih jesti sirove, kuhane ili pripremljene u pećnici. Preporučuje se i ljudima s čestim upalama sinusa i začepljenim nosem jer potiču izlučivanje sluzi.

Rotkvice se u hladnjaku mogu čuvati do sedam dana, ali treba voditi računa o količini vlage. Stručnjaci savjetuju da uklonite listove jer oni uzrokuju stvaranje vlage koje uništava hranjive sastojke.

Rotkvice su odlične za mršavljenje
Unsplash 

Pomoć u skidanju suvišnih kilograma, svakako, nije jedina prednost ovog povrća. Rotkvice sadrže antocijanine koji smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, snižavaju razinu kolesterola i triglicerida.

Odličan su izvor kalija koji je važan za očuvanje zdravlja srca i pozitivno utječe na cirkulaciju krvi. Rotkvice obiluju vitaminom C pa jačaju imunitet i poboljšavaju sposobnost organizma da se obrani od prehlada i virusnih infekcija.

Rotkvice su odlične u salatama
Unsplash 

Sadrže i vitamine E, A, B6 i K, a bogate su i antioksidansima, cinkom, fosforom, magnezijem, bakrom, kalcijem i manganom.