Rotkvice imaju niz zdravstvenih dobrobiti, a onima koji se bore s viškom kilograma, savjetuje se da ih obavezno uključe u svoj jelovnik.
Naime, ovo povrće ima nisku kalorijsku vrijednost i veliki udio vode zahvaljujući čemu pomažu u procesu mršavljenja. Također, rotkvice potiču lučenje probavnih sokova i pražnjenje crijeva zbog čega blagotvorno utječu na probavu i omogućuju bržu eliminaciju toksina iz organizma.
Trebalo bi ih jesti sirove, kuhane ili pripremljene u pećnici. Preporučuje se i ljudima s čestim upalama sinusa i začepljenim nosem jer potiču izlučivanje sluzi.
Rotkvice se u hladnjaku mogu čuvati do sedam dana, ali treba voditi računa o količini vlage. Stručnjaci savjetuju da uklonite listove jer oni uzrokuju stvaranje vlage koje uništava hranjive sastojke.
Pomoć u skidanju suvišnih kilograma, svakako, nije jedina prednost ovog povrća. Rotkvice sadrže antocijanine koji smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, snižavaju razinu kolesterola i triglicerida.
Odličan su izvor kalija koji je važan za očuvanje zdravlja srca i pozitivno utječe na cirkulaciju krvi. Rotkvice obiluju vitaminom C pa jačaju imunitet i poboljšavaju sposobnost organizma da se obrani od prehlada i virusnih infekcija.
Sadrže i vitamine E, A, B6 i K, a bogate su i antioksidansima, cinkom, fosforom, magnezijem, bakrom, kalcijem i manganom.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima (Narodne novine, br. 111/2021, 114/2022), komentiranje na našim portalima omogućeno je samo korisnicima koji su se prethodno registrirali i koji su se upoznali s našim pravilima komentiranja. Zabranjeno je postupanje suprotno odredbama članka 94. stavka 2. Zakona o elektroničkim medijima, a svaki je korisnik osobno odgovoran za cjelokupan sadržaj koji objavi ili učini dostupnim.
Još uvijek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš raspravu.