Kronična upala niskog stupnja može uzrokovati mnoštvo simptoma u cijelom tijelu.

'Problemi s probavom, 'zamagljivanje' mozga, kardiovaskularne bolesti, kronični bolovi, povećanje tjelesne težine, neravnoteža hormona i autoimune bolesti su znakovi da se tijelo bori kako bi upravljalo upalama', ističe poznata nutricionistica Barbara Sobel.

Maline su korisne protiv upalnih procesa
Foto: Shutterstock

Objašnjava da je ono što jedemo jedan od najvećih modifikatora upale.

'Postoji mnogo namirnica i pića koji su protuupalni i pomažu u sprječavanju kronične upale. Kava, čaj, voće, povrće, mahunarke, orasi, sjemenke, riba i začinsko bilje su protuupalni i najbolje je jesti široku lepezu ovih namirnica da biste dobili širok spektar nutritivnih vrijednosti. Ali ako se želite fokusirati na dodavanje jedne nevjerojatne protuupalne namirnice u vašu prehranu, postoji jedna koju stručnjaci za zdravu prehranu posebno preporučuju, a riječ je o bobičastom voću', ispričala je Barbara.

Bilo da su vam omiljene borovnice, jagode, maline, kupine ili brusnice, postoje specifična svojstva koja su zajednička svom bobičastom voću, a koja su povezana sa sprječavanjem kronične upale. To uključuje antioksidanse, vlakna, vitamine, minerale i polifenole (specifična vrsta antioksidansa).

Borovnice su dobre protiv upalnih procesa
Foto: Instagram

Znanstvene studije pokazuju da antioksidansi štite tkiva u tijelu od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima što zauzvrat sprječava protuupalni odgovor.

Stručnjaci navode i da su vlakna, kojih ima u bobičastom voću, također povezana sa sprječavanjem kronične upale. Uključivanje bobičastog voća u prehranu je lak i ukusan način da povećate unos vlakana.

'Pokazalo se da prehrana bogata vlaknima, posebno rastvorljivim vlaknima, ublažava protuupalni proces', ističe Sobel i dodaje da kupine i maline imaju osam grama vlakana po šalici dok jagode i borovnice imaju približno tri ili 3,5 grama vlakana u jednoj šalici.

Osim antioksidansa i vlakana, stručnjaci kažu da bobičasto voće ima i druge vitamine i minerale koji su povezani sa sprječavanjem kronične upale. Vrste i količine ovih vitamina i minerala neznatno variraju ovisno o vrsti bobica.

Smoothie od banane i borovnica
Foto: Shutterstock

Ako želite uključiti više bobičastog voća u svoj jelovnik, nutricionistica kaže da je kupovina svježeg ili smrznutog podjednako korisna. Ključno je izbjeći bilo što previše prerađeno što sadrži dodatni šećer, koji se može naći u nekim unaprijed pripremljenim smoothiejima ili voćnim sokovima.

Neke ideje za doručak, koje uključuju bobičasto voće s drugim protuupalnim namirnicama, podrazumijevaju zobene pahuljice, smoothieje ili parfe od grčkog jogurta. Za ručak i večeru, bobičasto voće može dodati neočekivanu slatkoću salatama, a naravno postoji i mnogo recepata za deserte koji uključuju ove namirnice, samo imajte na umu količinu šećera koja se koristi za njihovu pripremu.

Kupine
Foto: Unsplash

Iako redovito konzumiranje bobičastog voća može pomoći u prevenciji upale, stručnjaci naglašavaju da to nije jedina hrana kojoj treba dati prioritet.

'Redovito uključivanje raznog bobičastog voća u prehranu s drugim šarenim biljnim namirnicama, dovoljno sna, kretanja, kontroliranjem stresa, sve to doprinosi smanjenju upale', ispričala je Sobel.