PREHRANA ZA INZULINSKU REZISTENCIJU: Ovo su namirnice s niskim glikemijskim indeksom, no pripazite još jednu stvar

Prehrana s niskim glikemijskim indeksom prikladna je za svakoga tko pati od inzulinske rezistencije.

Unsplash

Dijeta niskog glikemijskog indeksa koristi ovaj parametar pri sastavljanju dnevnog jelovnika. Za sve koji pate od inzulinske rezistencije važno je znati koja hrana može pomoći u regulaciji krvnog tlaka.

Glikemijski indeks (GI) mjeri se na ljestvici od 1 do 100 i pokazuje kako različite vrste hrane mogu utjecati na naš šećer u krvi. Visok GI je onaj viši od 70, između 56 i 69 smatra se srednjim, dok je sve manje od 55 nizak glikemijski indeks.

Shutterstock 

Američka dijabetička udruga donosi popis od 62 namirnice, a na prvom mjestu na njemu su kukuruzne pahuljice i zobene pahuljice s najvišim glikemijskim indeksom (80). Slijede bijeli kruh i svi proizvodi od bijelog brašna (75), dok integralni kruh i musli imaju GI 53, odnosno 57.

Među voćem najveći glikemijski indeks ima lubenica (76), zatim svježi ananas (59), zatim banana (51), naranča (43) i jabuka (36).

Svi mliječni proizvodi su namirnice s niskim GI, osim sladoleda koji spada u srednju kategoriju. Za razliku od njih, rižino mlijeko ima vrlo visok glikemijski indeks, čak 86.

Profimedia 

Zanimljivo je da na glikemijski indeks osim sastava hrane utječe i njezina zrelost, zatim način pripreme, ali i dodaci koji mogu blokirati apsorpciju hranjivih tvari i tako usporiti skok šećera u tijelu nakon njihove konzumacije.

Tako, primjerice, zelena banana ima gotovo dvostruko niži GI od zrele. Osim navedenih namirnica s visokim GI, treba izbjegavati sve vrste kolača i slatkiša, sušeno voće poput datulja, smokava i brusnica, kao i prženi krumpir.

Unsplash 

Preporučuje se hrana s visokim postotkom bjelančevina, poput nemasnog mesa i ribe, mliječnih proizvoda (prije svega mlijeka i običnog jogurta - nikako voćnog), kao i nezaslađenog sojinog mlijeka.

Na jelovniku uvijek trebate imati zeleno lisnato povrće, grašak i brokulu, a od voća birajte jabuke, naranče i borovnice.