VAŽNO PRAVILO U PREHRANI KOJEG SE MORATE DRŽATI NAKON 40.: Stručnjaci upozoravaju - zaboravite na ove 2 namirnice

Prehrana je zaista važna kad je u pitanju zdravlje, ali i vitkost.

pexels

Okrugli 40. rođendan je svojevrsna prekretnica kad su u pitanju brojne stvari, pa čak i prehrana. Nutricionisti tvrde da je ovo pravi trenutak da iz jelovnika isključimo neke namirnice. Ruska nutricionistica Zuhra Pavlova tvrdi da se iza 40. vide posljedice burne mladosti, ali i da zdrave navike mogu pomoći da izgledamo sjajno te izbjegnemo probleme sa srcem, jetrom, zglobovima i viškom kilograma.

Shutterstock 

'Čips i gazirana pića možete zaboraviti.Raznovrsna prehrana neophodna je da biste prije svega cijeli organizam održali u zdravom stanju. Da biste to postigli morate jesti grašak, grah, leću, slanutak, žitarice i mliječne proizvode', kaže Pavlova i dodaje da je neophodno da konzumiramo često morsku ribu, gljive, grejp, zeleno povrće, heljdu, orahe, brokulu, ali i kumin i kurkumu.

Ističe i da je važno da pijemo što više vode, jer je ona ta koja igra odlučujuću ulogu u radu organizma. Pored vode, savjetuje i ispijanje biljnih čajeva.

Shutterstock 

Liječnica je podsjetila na štetnost brze hrane jer, kako kaže, prerađena i pržena hrana, posebice meso, uzrokuje upale jetre, krvnih žila i zglobova. Sve to uzrokuje probleme s kožom i metabolizmom te pretilost.

Što ne treba jesti nakon 40. godine?

Glavno je smanjiti količinu šećera.

Shutterstock 

'Šećer je jedna od namirnica s visokim glikemijskim indeksom. Ubrzava starenje mozga, izvrsno je 'pogonsko gorivo' za maligne stanice. Oštećuje proteine ​​vezivnog tkiva, što stari kožu, krvne žile i unutarnje organe. Svakako se morate odreći sokova, peciva i masnih slastica. Također, pokušajte smanjiti konzumaciju bijelog kruha, tjestenine, bijele riže i žitarica', zaključila je.