ZIMSKO POVRĆE OD SAMO 43 KALORIJE JE ELIKSIR ZDRAVLJA: Čisti organizam, smanjuje kolesterol i jako je ukusno

U sezoni prehlada i hladnijeg vremena, delicije s ciklom pridonijet će dobrom zdravlju.

Shutterstock

Cikla je puna hranjivih tvari koje štite organizam od različitih bolesti. Odličan je izvor energije, štiti od prijevremenog starenja i općenito potiče bolji rad organizma.

Ljekovita svojstva cikle

Iako je teško navesti sva ljekovita svojstva cikle, sljedećih nekoliko sasvim je dovoljno da se odlučite za redovitu konzumaciju ovoga zimskog povrća. Odličan je izvor folne kiseline pa se preporučuje djeci i trudnicama. Koristi se kao lijek protiv anemije, a pokazalo se da je korisna i u liječenju leukemije jer sadrži dovoljnu količinu željeza za izgradnju krvi i čišćenje organizma od toksina.

Shutterstock 

Zbog djelovanja na elastičnost arterija, cikla spriječava nastanak proširenih vena, a zahvaljujući vlaknima može smanjiti kolesterol u krvi i do 40 posto. Djeluje na detoksikaciju organizma zato što potiče rad jetre i normalizaciju probave, a sok od cikle odličan je lijek za bubrege, giht i žučni mjehur. Čak utječe na normalizaciju razine krvnog tlaka.

Osim toga, ovo povrće ima samo 43 kalorije pa će se odlično uklopiti u svaku dijetu

Ne bacajte lišće

Lišće cikle itekako je korisno i ljekovito zato što je bogato kalijem, vitaminom C, željezom, folnom kiselinom, beta-karotenom i klorofilom. Lišće se može pripremiti kao i špinat ili kašasti sok, a pritom djeluje kao lijek i bogat izvor energije.

Juha od cikle

Juha od cikle podiže raspoloženje i duh, a najpoznatija verzija je ruski boršč, inače podrijetlom iz Ukrajine. Ukusna je i zdrava i sigurno će vam osvježiti jelovnik.

Priprema:

U loncu s debelim dnom zagrijte ulje. Ubacite gorušicu i đumbir pa pržite dok ne počne intenzivno mirisati. Dodajte oguljeni krumpir i ciklu narezane na kockice i sve zalijte vodom tako da razina bude nešto viša od povrća. Kuhajte poklopljeno 30-ak minuta, a kada povrće omekša, sve skupa miksajte dok ne postane glatka krema. Začinite i poslužite uz žlicu-dvije vrhnja.