Bundeva se sastoji od oko 90 posto vode, a sadrži i niz vrijednih sastojaka poput bjelančevina, ugljikohidrata, masti, vitamina A, C, B1, B2, B3, B6, folne kiseline, minerala (kalij, fosfor, kalcij, željezo)...
Zbog svega navedenog odlična je za prevenciju mnogih bolesti, a posebno je korisna u sljedećim slučajevima:
1. Dobra je za pluća
Bundeva je odlična za dišne puteve. Istraživanje provedeno u Kini pokazalo je da ljudi koji redovito jedu bundevu imaju 27 posto manje šanse oboljeti od plućnih bolesti, a sve zahvaljujući velikoj količini beta karotena koji se u tijelu pretvara u vitamin A. Brojna istraživanja pokazala su da hrana bogata beta karotenom može smanjiti rizik od srčanih bolesti.
2. Dijetalna je
Zbog visokog udjela vlakana i niske kalorijske vrijednosti izvrsna je namirnica za sve one koji žele smršavjeti. Također sadrži pektine, celulozu i druga biljna vlakna, što je čini lako probavljivom. Masnoća gotovo da i nema, a 100 grama bundeve sadrži tek tridesetak kalorija. Ako se bundeva redovito konzumira, može spriječiti prerano starenje organizma i nastanak kardiovaskularnih bolesti.
3. Diuretik je i laksativ
Dobar je saveznik u borbi protiv osteoporoze zahvaljujući obilju cinka. Bundeva regulira probavu hrane, djeluje kao laksativ, pa se preporučuje za sprječavanje zatvora. Plod bundeve preporučuje se u narodnoj medicini kao diuretik za izbacivanje viška vode iz organizma, osobito kod reumatizma, gihta, upale bubrega i mokraćnog mjehura.
4. Poboljšava raspoloženje
Preporučuje se osobama koje pate od depresije zbog visokog postotka aminokiseline L-triptofana. Ova kiselina potiče lučenje serotonina u tijelu te izaziva dobro raspoloženje i osjećaj sreće, piše Stil.