3 najgora doručka za visok kolesterol: Nutricionistica upozorava na hranu za koju cijeli život mislimo da je najbolja

Naizgled zdrav doručak loš je izbor za osobe koje pate od povišenog kolesterola, tvrdi nutricionistica.

Shutterstock

Ako imate visok kolesterol, onda vam je vjerojatno netko, barem jednom u životu, savjetovao da ne jedete jaja. Kao rezultat toga, možda ste bili skloniji birati loš doručak, a da toga niste bili svjesni, kaže nutricionistica Jen Walpole. Dodaje kako su mnogi ljudi poprilično zbunjeni kada je u pitanjukontrola povišenog kolesterola, pogotovo kad se radi o doručku.

Shutterstock 

Opcije poput granole, različitih vrsta kaša s medom ili energetskih pločica dobro funkcioniraju, ali ne ako imate visok kolesterol. Prema riječima nutricionistice, sva tri obroka puna su ugljikohidrata koji se brzo razgrađuju na glukozu i uzrokuju skokove šećera u krvi. Tako se način oslobađa inzulin koji potiče stvaranje gustih čestica lošeg LDL kolesterola.

'Umjesto toga, odaberite opcije bogate omega-3 masnim kiselinama za koje se zna da povećavaju HDL, dobar kolesterol, i potencijalno snižavaju LDL kolesterol. Losos, avokado, orasi i chia sjemenke izvrstan su izbor. Suprotno starom vjerovanju, jaja su također dobra opcija. Sadrže dobre masti, proteine ​​i kolin, hranjivi sastojak koji podržava zdrav prijenos kolesterola', zaključuje nutricionistica.

Shutterstock 

Brojne su namirnice koje pomažu u smanjenju masnoća, a znanstvenici su izdvojili tri koje imaju najjači učinak. To su grah, patlidžan i artičoka.

Vlakna, proteini, klorogenska i folna kiselina, ogromna količina korisnih minerala u sastavu ove hrane pomažu smanjiti razinu ukupnog kolesterola u plazmi i smanjiti količinu lipoproteina niske gustoće.