Izvor zdravlja i dugovječnosti: Ovo voće konzumiraju ljudi iz mjesta gdje se živi najduže i smatra se simbolom mladosti

Ovaj plod je toliko dobar za naš organizam da su ga prozvali 'voćem dugog života', a konzumira se u Plavim zonama- mjestima na svijetu gdje većina ljudi doživi duboku starost.

Shutterstock

Plava područja su regije diljem svijeta u kojima ljudi žive duže nego na bilo kojem drugom mjestu na svijetu, a imaju i vrlo nisku stopu kroničnih bolesti.

Postoji pet mjesta na svijetu gdje živi najviše stogodišnjaka, a to su: Barbagia na otoku Sardinia u Italiji, Okinawi u Japanu, Loma Linda u Kaliforniji, Ikaria u Grčkoj i Nicoya u Kostariki.

Shutterstock 

U tim je područjima glavni fokus na prehrani bogatom hranjivim tvarima, poput povrća, voća, cjelovitih žitarica i nemasnih proteina, kao i na drugim aspektima zdravog načina života, poput redovite tjelesne aktivnosti, upravljanja stresom i aktivnog zajednica.

Stanovnici ovih krajeva često jedu papaju, voće koje ima brojne blagodati.

Koje su dobrobiti papaje?

Puna je hranjivih tvari, uključujući magnezij, kalij, folnu kiselinu, likopen i vitamine A, C, E i K. Također sadrži željezo i kalcij.

Papaja je fantastičan izbor voća, izvrstan je izvor raznih fenolnih spojeva, flavonoida, smatraju stručnjaci. Izvor je antioksidansa, poput vitamina C i beta-karotena. Ovi antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu, koji mogu uzrokovati oštećenje stanica i prerano starenje.

Shutterstock 

Zbog visokog sadržaja vitamina C i drugih esencijalnih nutrijenata, podržava imunološki sustav, pomažući tijelu u borbi protiv infekcija. Također ima veliku količinu kalija koji može sniziti krvni tlak, blagotvorno djeluje na zdravlje kardiovaskularnog sustava, piše Sensa.rs.

Papaja sadrži enzim zvan papain, koji pomaže u razgradnji proteina i poboljšava probavu. Zdrav probavni sustav neophodan je za pravilnu apsorpciju hranjivih tvari i eliminaciju toksina iz tijela.

Papaju je preporučljivo konzumirati kada je dobro zrela (boja mora biti narančasta), mekana i sočna, jer tada ima najviše vitamina. Također, nikada ne jedite sjemenke jer mogu biti otrovne.