Nutricionisti tvrde da je ovo najzdraviji doručak, posebno za djecu: Voće i zobene kaše ne dolaze u obzir

Nutricionisti tvrde da je ovu namirnicu najbolje jesti za doručak, a mi donosimo fantastičan recept za pripremu.

Shutterstock

Danas na svakom koraku možemo čuti kako ljudi, a posebno dame koje žele imati vitku liniju, doručkuju zobene pahuljice s voćem, no to nikako nije najzdravija opcija. Većina ljudi nakon takvog doručka vrlo brzo ogladni, te posegnu za grickalicama prije ručka.

Jaja su najzdravija hrana koju svojoj djeci možete pripremiti ujutro. Kajgana, poširana ili kuhana jaja – utažit će glad, pa će djeca dugo ostati sita. Osim toga, puna su proteina, tako da nećete tražiti dodatne kalorije oko ručka.

Shutterstock 

Istraživanje koje je obuhvatilo prehrambene navike 48 djece mlađe od 10 godina pokazalo je da djeca koja ujutro za ručak jedu jaja unose 70 kalorija manje od one koja, primjerice, doručkuju žitarice. Nutricionisti koji su proveli istraživanje nije iznenadilo što su se jaja pokazala kao najbolji izbor za doručak za mališane.

'Očekivali smo da će manje jesti za ručak jer se osjećaju izrazito sitima, budući da su doručkovali bogat proteinima', rekla je nutricionistica Tanja Kral.

Ovo istraživanje usmjereno je na pronalaženje hrane koja smanjuje glad kod djece, a istovremeno im pomaže u smanjenju unosa kalorija.

Koji je najbolji način kuhanja jaja?

Prvo u vodu dodate žlicu soli ili octa, bilo jabučnog ili alkoholnog, a bitno je da ne preskočite ovaj detalj jer osigurava da vam jaja ne popucaju tijekom kuhanja i znatno ih lakše gulite kasnije.

Štednjak se uključi na srednje jaku temperaturu, jer ako je prevruće, jaja će popucati, a ako je preslaba, neće biti dovoljno kuhana. Dok voda ne provrije, posudu treba poklopiti, a jaja se ne smiju dirati.

Meko kuhana jaja

Ako želite meko kuhana jaja, maknite lončić s vatre, ali neka jaja odstoje u vodi tri do pet minuta. Na taj način ćete dobiti jaje koje ima čvrstu bijelu ljusku, dok je samo bjelanjak mekan, a žumanjak tekući. Ovako kuhana jaja se u pravilu ne gule, već se jedu žlicom direktno iz ljuske.

Shutterstock 

Srednje kuhana jaja

Ako želite srednje kuhana jaja, maknite posudu s vatre i ostavite jaja da odstoje pet do šest minuta. Srednje kuhana ili poširana jaja imaju malo tekući žumanjak, a bjelanjak je dovoljno čvrst za guljenje.

Tvrdo kuhana jaja

Ako više volite tvrdo kuhana jaja, nakon kuhanja ostavite posudu na štednjaku još pet minuta, ali isključite štednjak. Neki kuhari pak za tvrdo kuhana jaja maknu posudu s vatre i ostave jaja u vrućoj vodi još 10 do 15 minuta. Da bi žumanjci bili tamno žuti, dovoljno je da jaja odstoje u vodi desetak minuta, a ako želite da budu jako žuta, suha i da se raspadaju, ostavite jaja u vodi 15 minuta.

Shutterstock 

Najbolja kajgana

Alex Guarnaschelli, kuharica i zvijezda kulinarskih TV emisija, ima najbolji recept za kajganu prema mišljenju mnogih gurmana diljem svijeta.

Sastojci:

• 2 velika jaja
• 1 žlica maslaca
 sol i papar
• topla Jaja

Priprema:

Umutiti jaja s prstohvatom soli, crnim paprom i malo vode. Stavite malo maslaca u tavu i pustite da se rastopi na laganoj do srednjoj vatri (nemojte da porumeni!) Nakon što se maslac otopi u tavi, ulijte jaja. Tava treba biti vruća, ali ne prevruća, jer prejaka temperatura dovodi do prekuhanih i suhih jaja.

Shutterstock 

Ostavite jaja da se stvrdnu i kuhaju minutu prije nego što ih lagano promiješate gumenom lopaticom, koja će zaštititi tavu od grebanja i spriječiti da se jaja pretvore u kašu. Stalno miješajte kako se jaja ne bi zalijepila, kaže Guarnaschelli.

Kada jaja dobiju željenu konzistenciju, odmah ih maknite s vatre i prebacite na tanjur. Ako to ne učinite, riskirate uništenje onoga što ste stvorili.

2 Velike greške

U početku griješite ako ne koristite posudu koja je otporna na lijepljenje hrane.

Ulijevanjem mlijeka u kajganu samo ćete pokvariti okus i povući jaja na dno tave, tvrdi slavna kuharica. Ako želite kvalitetnu kajganu najboljeg okusa i izgleda, dovoljno je dodati samo malo vode, piše Stil