Zobene pahuljice smatraju se jednim od najzdravijih doručaka, a mnogi ne mogu zamisliti jutro bez omiljene kaše. Osim što čisti crijeva, idealan je izbor za mršavljenje, zbog čega je sastavni dio raznih dijeta.

Prije svega, zobene pahuljice su pune vlakana i dulje će vas držati sitima. Drugo, studija iz 2016. objavila je da vam doručak napravljen od ugljikohidrata koji se 'sporo otpuštaju', poput zobene kaše ili žitarica s cjelovitim mekinjama, tri sata prije vježbanja može pomoći u sagorijevanju više masti.

Zobena kaša.jpg
Shutterstock 

Kako? Konzumiranje 'sporo otpuštajućih' ugljikohidrata ne podiže šećer u krvi tako visoko kao konzumacija rafiniranih ugljikohidrata (npr. bijeli kruh). Zauzvrat, razina inzulina ne raste tako visoko. Budući da inzulin igra ulogu u signaliziranju vašem tijelu da skladišti masnoću, niža razina šećera u krvi može vam pomoći u sagorijevanju masti.

RECEPT

Sastojci:

zobene pahuljice bez dodataka - samo zob
1 žlica kakaa
1 žlica sirovih lješnjaka
2 žlice grožđica
1 kisela jabuka (ili voće po izboru: banana, borovnica, brusnica)
1 žlica lanenog sjemena (mljevenog)
1 žlica chia sjemenki
voda
1 žlica meda

Priprema:

Pomiješajte sve suhe sastojke u zdjeli – količina zobenih pahuljica je po želji. Dodajte vruću vodu i med, zatim jabuku i sve promiješajte. Već nakon 5 minuta možete jesti. Ovakav doručak će vas držati sitima do ručka, piše Stil.