Nakon što je jednom prilikom otkrio zbog kojeg se doručka udebljao 10 kg, slavni liječnik Tim Spector, ujedno i jedan od najpoznatijih i najcitiranijih znanstvenika u svijetu, otkrio je što je najbolji izbor za ovaj obrok.

Na društvenim mrežama podijelio je recept za doručak koji naziva 'superhranom'. Tvrdi da može blagotvorno djelovati na zdravlje cijelog organizma. Među bolestima koje može pomoći naveo je upale u tijelu, dijabetes i artritis.

Smoothie.jpg
Shutterstock 

Unatoč svakodnevnom nastojanju da održi raznolikost u prehrani, njegov doručak uvijek ostaje isti. Brz je, jednostavan i pun je biljaka i probiotika koji su važni za zdravlje crijeva. Riječ je o mješavini jogurta, kefira, borovnica (kupina ili malina) i orašastih plodova, naveo je liječnik. 

Zašto je doručak dr. Spectora toliko dobar za zdravlje?

Odgovor na to daje još jedan stručnjak, dijetetičar dr. Michael Moseley. Znanstvena istraživanja su pokazala da proizvodi poput kiselog kupusa i kefira mogu značajno smanjiti upalu, ublažiti bol i poboljšati zdravlje.

Kefir je dobar za probavu
Shutterstock 

'Popunjavanje crijevne mikroflore mikrobima također može ublažiti bol. U kontroliranom ispitivanju, 500 pacijenata s osteoartritisom zamoljeno je da piju dvije porcije mlijeka dnevno koje sadrži bakterije Lactobacillus. Nakon šest mjeseci, prijavili su manje boli i ukočenosti u koljenima, a krvne pretrage su pokazale smanjene znakove upale,' objasnio je dr. Mosley.

Borovnice su dobre protiv upalnih procesa
Instagram 

Osim toga, bobičasto voće pomaže u snižavanju razine šećera u krvi, smanjujući skokove šećera i inzulina nakon jela, smanjujući rizik od inzulinske rezistencije. Orašasti plodovi poznati su po svojim svojstvima koja poboljšavaju zdravlje.

Eric Arnesen, znanstvenik i jedan od glavnih autora studije koja je istraživala dobrobiti orašastih plodova, rekao je: 'Ako svaki dan pojedete šaku orašastih plodova, što je oko 30 grama, imat ćete 20 do 25 posto manji rizik kardiovaskularnih bolesti.'