Doktor Tim Spector tvrdi da bi hrana koju mnogi često jedu za doručak, poput tosta i čaja, mogla biti odgovorna za to što vam je teško skinuti kilograme. U nedavnom intervjuu za BBC-jev podcast Just One Thing, profesor Tim Spector podijelio je svoje osobno iskustvo i ustvrdio da je zbog lošeg izbora doručka u 10 godina dobio 10 kilograma.

Odlučio je promijeniti svoju jutarnju rutinu nakon što je primijetio skok šećera u krvi odmah nakon što je pojeo ono što je smatrao zdravim obrokom. Ispostavilo se da je njegov doručak od tosta i marmelade, uz šalicu čaja i čašu soka od naranče, bio uzrok debljanja. To ga je navelo da potakne ljude da eksperimentiraju s namirnicama koje jedu za doručak kako bi pronašli ono što im najbolje odgovara.

Doručak
Instagram (@jenn.eats) 

'Doručak mi je obično bio šalica čaja s niskomasnim mlijekom, čaša soka od naranče, tost i marmelada. Zbog toga sam se udebljao 10 kilograma u 10 godina. Sve dok nisam počeo pratiti šećer u krvi dok sam doručkovao, nisam shvatio istinu. Postojao je zabrinjavajući znak da ovi ugljikohidrati i šećeri nisu pravi izbor za mene', rekao je.

Zanimljivo je da je dr. Spector otkrio da razina šećera u krvi njegove supruge različito reagira na isti doručak. To ga je navelo da naglasi važnost individualnog eksperimentiranja kada je u pitanju izbor doručka.

Tim Spektor sada bira doručak bogat masnoćama, koji se sastoji od punomasnog jogurta s orašastim plodovima, sjemenkama i bobičastim voćem.

Doručak
Shutterstock 

'Zato kažem da eksperimentiram s doručkom, jer je prelazak na doručak s visokim udjelom masti bio dobar za mene. Stoga jedem punomasni jogurt s malo orašastih plodova i sjemenki i dodajem bobičasto voće koje god imam - bilo smrznuto ili svježe, ovisno o sezone. A čaj sam zamijenio kavom', rekao je liječnik.

Kako je naveo, u njegovom slučaju rezultati su bili izvrsni - ne samo da mu se stabilizirala razina šećera u krvi, već je primijetio i smanjen osjećaj gladi.

'Bila je to radikalna razlika. Nisam imao skokove šećera u krvi. Također, nisam se osjećao ni približno gladnim u 11 sati na poslu kao što se prije događalo', zaključio je.