5 namirnica koje nisu dobre uz kavu: Ova navika ometa apsorbciju kalcija i pogubna je za kosti

Iako kava ima brojne benefite, ako je kombinirate s nekim namirnicama može učiniti i mnogo štete.

Shutterstock

Kava može ponuditi privremeni poticaj energije i druge zdravstvene prednosti, što je čini snažnim dodatkom dobro uravnoteženoj prehrani. No, kava također može utjecati na apsorpciju nekih nutrijenata, što može smanjiti ili pojačati njihovo djelovanje.

Istraživanje je pokazalo da umjerena konzumacija kave može pomoći u prevenciji upalnih i oksidativnih bolesti povezanih sa stresom, poput dijabetesa tipa 2 i nekoliko vrsta raka.

Iako je svatko drugačiji i možete tolerirati različite kombinacije hrane, možda biste trebali izbjegavati određene namirnice uz šalicu kave, poput mliječnih proizvoda, pržene hrane i proteina bogatih željezom. Evo zašto stručnjaci preporučuju da ovo prakticiramo...

Agrumi

Pijenje kave dok jedete agrume može uzrokovati probavne smetnje jer je kava prirodno kisela. Razina pH kave u prosjeku je između 4,85 i 5,13 na ljestvici od 0-14, s nižim brojevima koji ukazuju na povećanu kiselost.

Shutterstock 

Agrumi i njihovi sokovi također su vrlo kiseli i mogu doprinijeti gastroezofagealnoj refluksnoj bolesti (GERB) kada se konzumiraju. GERB često karakteriziraju neugodni simptomi poput mučnine, nadutosti i žgaravice. Konzumiranje kave i agruma zajedno može iritirati sluznicu želuca i pogoršati ove simptome.

Oštar, kiselkast okus citrusa također može promijeniti okus kave, čineći je gorkom i manje ugodnom. Možda je najbolje uživati ​​u agrumima odvojeno od kave kako biste u potpunosti osjetili njihov okus i iskoristili njihove prehrambene prednosti bez probavnih smetnji.

Crveno meso

Istraživanja pokazuju da ispijanje kave može utjecati na apsorpciju hranjivih tvari u crijevima, posebice željeza. Crveno meso je jedan od najboljih izvora željeza, što znači da ispijanje kave uz mesne obroke može smanjiti njegove zdravstvene prednosti.

Freepik/ Kamran Aydinov 

Jedno je istraživanje pokazalo da ispijanje tri ili više šalica kave dnevno značajno smanjuje razinu željeza. Zapravo, postprandijalna apsorpcija željeza smanjila se za otprilike 39 posto nakon ispijanja kave.

Željezo ima nekoliko važnih uloga u tijelu, uključujući podršku cirkulaciji krvi, proizvodnji hormona i imunološkoj funkciji.Anemija uzrokovana nedostatkom željeza jedan je od najraširenijih prehrambenih problema u svijetu, što naglašava važnost hrane bogate željezom. Odlučite se za druge izvore proteina uz jutarnju kavu, a crveno meso sačuvajte za vrijeme kada vaše tijelo može lako apsorbirati željezo.

Mlijeko

Mlijeko je izvrstan izvor kalcija koji je neophodan za zdravlje kostiju, rad mišića, zgrušavanje krvi i proizvodnju hormona. Jedna šalica nemasnog mlijeka osigurava 23 posto preporučene dnevne vrijednosti kalcija za prosječnu zdravu odraslu osobu.

Shutterstock 

Međutim, istraživanja pokazuju da kombinacija mlijeka i kave može ometati apsorpciju kalcija. Drugim riječima, kofein u kavi može smanjiti neto apsorpciju kalcija iz prehrane. Kalcij koji se ne apsorbira izlučuje se mokraćom. Visoke razine izlučivanja kalcija mokraćom povezane su s povećanim rizikom od bubrežnih kamenaca i brigama za zdravlje kostiju.

Oni koji uživaju u mlijeku u svojoj kavi možda će morati zadovoljiti svoje potrebe za kalcijem iz druge hrane u različito vrijeme tijekom dana. Registrirani dijetetičar može vam pomoći odrediti vaše potrebe za kalcijem i u skladu s tim osmisliti plan obroka.

Obogaćene žitarice

Mnoge žitarice za doručak obogaćene su esencijalnim vitaminima i mineralima. Na primjer, žitarice za doručak, često obogaćene cinkom, značajan su izvor esencijalnih minerala za mnoge dijete.

Shutterstock 

Međutim, kava može utjecati na bioraspoloživost cinka. Iako niti jedno trenutno istraživanje ne razbija vezu između unosa kave i apsorpcije hranjivih tvari iz obogaćenih žitarica za doručak, možda bi bilo najbolje razdvojiti to dvoje.

Istraživanje nije utvrdilo standardizirano vrijeme čekanja između konzumiranja žitarica i ispijanja kave. Dijetetičar vam može pomoći da isplanirate dobro uravnotežen plan obroka koji zadovoljava individualne prehrambene potrebe.

Hrana s visokim sadržajem natrija

Kava sadrži mnoge biološki aktivne spojeve koji izravno utječu na krvni tlak. Srećom, istraživanja pokazuju da ispijanje 1-3 šalice kave dnevno neće imati štetnih učinaka na razinu krvnog tlaka. Međutim, prekomjerni unos kofeina može pogoršati hipertenziju (visoki krvni tlak).

Shutterstock 

Istraživanja su više puta dokazala da je unos natrija izravno povezan s krvnim tlakom. Zato morate pažljivo konzumirati kavu kada jedete hranu s visokim udjelom natrija.

American Heart Association ne preporučuje više od 2300 miligrama (mg) natrija dnevno. Dijetetičar vam može pomoći kontrolirati unos natrija i sigurno uvesti kavu, ako želite.