Omiljeno ljetno povrće može naškoditi: Imate li ove zdravstvene probleme, izbjegavajte rajčicu

Iako je ukusna i ima brojne zdravstvene dobrobiti, rajčica može izazvati probleme za neke ljude.

Shutterstock

Rajčice su poznate po svojoj živopisnoj boji, slatkom okusu i brojnim zdravstvenim dobrobitima. Prepun je esencijalnih nutrijenata, uključujući vitamine, minerale i antioksidanse, od kojih je najpoznatiji likopen.

Međutim, osobe sa sljedećim zdravstvenim problemima trebaju biti oprezne kada jedu rajčice.

Refluks kiseline i GERB

Žgaravica i njezin kronični oblik, gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), stanja su u kojima se želučana kiselina vraća u jednjak.

Nutricionistica Edwina Raj ističe da su rajčice prirodno kisele, što kod nekih ljudi može izazvati nelagodu sa žgaravicama. Visoka kiselost ovog povrća može potencijalno izazvati refluks kiseline, kao i pogoršati postojeće simptome, kaže ona.

Shutterstock 

Sindrom iritabilnog crijeva

Osobe sa sindromom iritabilnog crijevačesto su osjetljive na određene namirnice, uključujući one bogate vlaknima ili određenim šećerima, poput fruktoze.

Rajčice, osobito ako se konzumiraju u velikim količinama, mogu biti potencijalni okidač za probavne smetnje kod nekih osoba s ovim sindromom, navodi World Journal of Gastroenterology.

Netolerancija na histamin

Netolerancija na histamin je stanje koje karakterizira nesposobnost tijela da ispravno razgradi i metabolizira ovaj spoj.

Rajčice se smatraju hranom s umjerenim do visokim sadržajem histamina, a osobe s navedenom intolerancijom mogu doživjeti simptome poput glavobolje, kožnih osipa, začepljenosti nosa ili želučanih tegoba.

Shutterstock 

Bubrežni kamenac

Prema časopisu Biology, rajčice sadrže oksalate, prirodne tvari koje mogu pridonijeti stvaranju bubrežnih kamenaca kod osoba sklonih ovoj bolesti.

Ako ste u prošlosti imali bubrežne kamence ili ste u opasnosti od njih, korisno je smanjiti konzumaciju ovog povrća i održavati odgovarajuću hidrataciju.

Alergije ili preosjetljivost

Iako relativno rijetko, neki ljudi mogu razviti alergiju ili preosjetljivost na rajčice. Simptomi mogu varirati od blagih do teških, od kožnih osipa, svrbeža i oteklina do želučanih tegoba.

Ako sumnjate na alergiju ili preosjetljivost na rajčicu, potrebno je potražiti savjet liječnika i po potrebi podvrgnuti se odgovarajućim pretragama kako bi se utvrdio uzrok simptoma, piše N1info.