Najgora hrana od koje se dobiva kolesterol: Primijenite jednostavno pravilo i riješite ga se u rekordnom roku

Kako sniziti kolesterol, koja hrana je najproblematičnija i koje su masnoće opasne? Saznajte u nastavku teksta.

Shutterstock

Kolesterol nam je neophodan, jer je on građevinski materijal od kojeg naše tijelo gradi stanice i održava nas na životu. Međutim, sve veći broj ljudi ima veću količinu kolesterola u krvi nego što je poželjno.

Kad se kolesterol nakuplja na stijenkama arterija, povećava se rizik od bolesti srca i drugih ozbiljnih bolesti. Problem je u tome što visoki kolesterol ne uzrokuje odmah simptome, zbog čega se ne otkriva odmah. Ako se otkrije, a pacijent još nema nikakvih tegoba, događa se da ne posluša savjet liječnika.

Shutterstock 

Iako postoji i genetski uvjetovan visoki kolesterol, smatra se da je hrana s visokim sadržajem kolesterola, poput žumanjaka, glavni uzrok problema. Međutim, problem su sve zasićene masti, što znači da biste trebali smanjiti konzumaciju crvenog mesa, poput govedine, svinjetine i janjetine, kao i mesne prerađevine.

Svi koji žele smanjiti kolesterol trebali bi izbjegavati i punomasne mliječne proizvode, prvenstveno maslac i vrhnje, ali i punomasno mlijeko. Budući da su peciva i kolači bogati masnoćama, pekare i slastičarnice treba izbjegavati u širokom krugu.

Shutterstock 

Treba ograničiti upotrebu svih ulja, uključujući palmino i kokosovo, a pržena hrana se nikako ne preporučuje. Najlakši način da kontrolirate unos masti je da nikada ne prijeđete 10 posto dnevnog unosa kalorija. Ovo jednostavno pravilo pomaže vam odabrati na što želite 'potrošiti' unos masti.

Primjerice, za dnevni unos od 2000 kalorija, udio masti ne bi smio biti veći od 200 kalorija, što bi odgovaralo količini u 3 jaja, kao i u 100 grama tune u ulju ili 50 grama sira, piše Lepa&Srećna