Veganska prehrana isključuje životinjske proizvode, što znači da ne sadrži kolesterol. Međutim, različiti čimbenici utječu na razinu kolesterola u krvi, tako da vegani i dalje mogu imati visok kolesterol. To obično nije slučaj, a istraživanja su čak povezala vegansku prehranu s brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući smanjeni rizik od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.
Na razinu kolesterola mogu utjecati genetski čimbenici, razine tjelesne aktivnosti i kvaliteta prehrane . Neki veganski proizvodi visoko su obrađeni i sadrže velike količine šećera, transmasti i raznih aditiva. Često sadrže puno kokosovog ili palminog ulja, koji su prirodno bogati zasićenim mastima. Uključivanje ovih ulja u vegansku prehranu može povećati razinu LDL kolesterola, osobito ako se konzumiraju u velikim količinama.
To se događa i ako prehrana uključuje puno pržene i prerađene hrane, a veganski deserti i sirevi mogu sadržavati djelomično hidrogenirana ulja, koja mogu povećati razinu kolesterola.
Prehrana s visokim udjelom rafiniranih ugljikohidrata i šećera također može dovesti do povećanja razine kolesterola, budući da se neiskorištene količine pretvaraju u mast, što utječe na kolesterol.
Neki pojedinci imaju genetsku predispoziciju koja se naziva obiteljska hiperkolesterolemija. To utječe na način na koji tijelo obrađuje kolesterol, što dovodi do visokih razina LDL kolesterola u krvi, bez obzira na prehrambene navike.
Čak i uz vegansku prehranu, sjedilački način života može negativno utjecati na razinu kolesterola. Redovita tjelesna aktivnost može povećati razinu lipoproteina visoke gustoće (HDL), poznatog kao 'dobar' kolesterol, koji pomaže ukloniti loš (LDL) kolesterol iz krvotoka, čime se poboljšava zdravlje srca.
Također, prekomjerna konzumacija alkohola može povećati razinu triglicerida. Druga zdravstvena stanja također mogu poremetiti normalnu ravnotežu i obradu lipida u krvi, poput hipotireoze i kronične bolesti bubrega.
Održavanje zdrave razine kolesterolaključno je za zdravlje kardiovaskularnog sustava i opću dobrobit. Iako genetika može igrati ulogu u razini kolesterola, životne navike imaju značajan utjecaj.
Neke preventivne mjere koje mogu pozitivno utjecati na razinu kolesterola uključuju:
Prehrana
Dajte prednost prehrani bogatoj cjelovitim namirnicama, uključujući voće, povrće, cjelovite žitarice, mahunarke, orašaste plodove i sjemenke, i smanjite unos prerađene hrane s visokim udjelom zasićenih i transmasnoća, šećera i natrija.
Uravnotežite unos masti
Birajte zdrave masti kao što su avokado, maslinovo ulje i sjemenke lana i budite oprezni s hranom bogatom zasićenim mastima kao što su kokosovo i palmino ulje.
Redovita tjelesna aktivnost
Bavite se najmanje 150 minuta umjerene aerobne vježbe ili 75 minuta intenzivnog vježbanja tjedno. Uključite vježbe snage za sve glavne mišićne skupine barem dva puta tjedno.
Izbjegavanje duhana i ograničavanje alkohola
Ograničite unos alkohola na umjerene količine – jedno piće dnevno za žene i dva za muškarce.
Praćenje razine kolesterola
Redovito provjeravajte razinu kolesterola, krvni tlak i šećer u krvi kako biste na vrijeme otkrili moguće probleme.
Održavanje umjerene tjelesne težine
Usredotočite se na uravnoteženu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost kako biste održali umjerenu težinu, savjetuje Lepa&Srećna.