Što doručkovati, pogotovo kad smo na poslu, a da nema pekarskih proizvoda – muka je većine nas. No, sada su svi svjetski nutricionisti osmislili 5 prijedloga za zdrav doručak koji hrani tijelo iznutra, a zbog čega ćemo vrviti od energije i zdravlja.
1. Batat s jajima
Batat je zdrav ugljikohidrat koji će nas držati sitima tijekom dana. Batat je bogat kalijem, vitaminom A, vlaknima i drugim nutrijentima. U kombinaciji s jajima i orašastim plodovima dobivate uravnotežen i zdrav doručak.
2. Zob
Zob je puna vlakana, vitamina i minerala te je po sastavu najsličnija majčinom mlijeku. Zbog toga se zobene pahuljice smatraju toliko zdravim i preporučuju se za doručak. No umjesto zobenih pahuljica skuhajte cijelo zrno zobi (slično je pšenici) i dodajte sir i kuhana jaja u slanoj varijanti ili med i orašaste plodove u slatkoj varijanti i imat ćete najbolji i najzdraviji doručak ikada.
3. Leća s povrćem
Iako možda ne izgleda kao tipična hrana za doručak, leća može biti odlična osnova za ukusan doručak. Leća osigurava visokokvalitetne biljne bjelančevine te esencijalne vitamine, minerale i antioksidanse. Također je nevjerojatno svestran, jednostavan za kuhanje te zdrav i zadovoljavajući izbor koji će vas držati sitima do ručka. Leću najprije dobro operite, a zatim je skuhajte u slanoj vodi. Kad imate kašu od leće, možete dodati svježi špinat, orašaste plodove, jaja ili sir.
4. Kvinoja
Kvinoja može biti odlična zamjena za zob kada želite promijeniti svoj doručak. Dobar je izvor vlakana, željeza i proteina i pomaže vam da se dulje osjećate sitima. To je svestrana žitarica koja se može aromatizirati medom, orašastim plodovima i citrusima. Doručak koji je lako ponijeti na posao, a možete ga poslati i djeci za školsku užinu.
5. Avokado s tostom i jajima
Postoji razlog zašto je ovo jelo postalo omiljeno - brzo se priprema, zasitno je i ukusno. Odaberite tost od cjelovitog zrna, a zatim ga uparite s izvorom proteina poput jaja i avokada. Nutricionisti preporučuju dva jaja, kuhana kako želite.