Simpatična kazališna glumica Anita Matić Delić na svojim društvenim mrežama vrlo rado dijeli fine recepte sa svojim pratiteljima. Osim svojih fotografija, koje se rijetko pojavljuju na njezinom profilu, voli širiti svoju ljubav prema kuhinji pa će se na njezinom profilu pronaći sve i svašta- od finih i zdravih koktelčića pa sve do mazalica i slastica. Jedina 'caka' na njezinom profilu je što je sva hrana vegetarijanska pa se čini kao da nije za svakoga, no Anita nam je otkrila kako nema razlike i da takvu hranu vole i pravi mesoljupci. Otkrila nam je kako uspijeva održati vegetarijanstvo i fali li joj mesna prehrana, a podijelila je s nama i recept za namaz od tofua s dimljenom paprikom.

'Prehrana koja se zasniva na cjelovitim i ekološki uzgojenim namirnicama, koja podrazumijeva kombinaciju raznih načina pripreme - kuhanje duže i kraće, parenje, pirjanje, pečenje, i koja prati aktivnosti pojedinca', navela je kao odličan način prehrane za svaku osobu, neovisno o ukusima. Smatra da je manje važno na kakvim se ona namirnicama bazira: 'Je li se ona zove vegetarijanska, semivegetarijanska - oni koji povremeno jedu meso, veganska, sirova, bezglutenska, fruterijanska i slično, mislim da je manje važno'.

'Kada me pitaju- A što si ti, vegetarijanka ili vegan?, ja im odgovorim- Ja sam Anita, a sve ostalo su nijanse', nasmijala se i objasnila kako joj pitanja ovakve vrste i nisu baš najdraža. Inače čvrsto prizemljena 45-godišnja glumica poznata je po svojim čvrstim mišljenjima koja se ne ustručava braniti. Jednom prilikom u razgovoru za Story.hr otvorila je i dušu objašnjavajući kako život ne može uvijek biti lijep i prikazujući na društvenim mrežama samo lijepe situacije stvaramo iluziju da smo uvijek sretni, što nije u potpunosti tako. 

Vedra ljubiteljica kuhanja objasnila nam je u detalje na čemu se bazira njezina prehrana: 'Moja prehrana bazira se prvenstveno na makrobiotičkom načelu koje uključuje žitarice, mahunarke, povrće, voće, alge, sjemenke i orašide - namirnice koje osiguravaju ravnotežu u prehrani', za koje je istaknula da trebaju biti cjelovite i ekološke, te da su dovoljne kako bi u potpunosti mogle zamijeniti meso i biti kvalitetan nadomjestak.

'Izbjegavam rafinirane i konzervirane proizvode kao i zamrznute namirnice', dodala je, a kao najdraže jelo teško se odlučila za miso juhu, gomoku- smeđa riža s prženim komadićima seitana i tofua povrćem, povrće iz woka u tortilji, palenta na razne načine, seitan bolognese i vegansku sarmu. 'Trenutno mi je hit moja sirova torta s plavom spirulinom Blue Majik, na koju sam doslovno odvalila', nadodala je, a kao i sve recepte objavila ga je na Instagramu.

Spicy tofu namaz s pečenom paprikom

Jedan od mnogih zanimljivih je i recept za tofu namaz kojeg je podijelila prije par dana, a nije određen isključivo za vegetarijance, jer je ukusan i hranjiv i kao dodatak uz priloge ili različita mesa. 

 Od sastojaka je potrebno imati:

  • 300g svježeg organskog tofua
  • 1/2 velike crvene paprike ili 1 manja
  • 1 režanj češnjaka
  • 1/2 crvene chilli papričice
  • 1 žlica bijelog misa (ako nemate onda 2 prstohvata soli)
  • 4 pune jušne žlice sojinog jogurta Sojade
  • 2 datulje

1) Papriku narežite na trake i na malo ulja pržite dok se fino ne zapeku. Na kraju prženja dodajte protisnuti češnjak i sve dobro promiješajte. Maknite s vatre i pustite da se ohladi.
2) U loncu zagrijte malo vode i kad prokuha dodajte tofu narezan na kocke te ga na srednjoj vatri kuhajte 3-4 minute. Izvadite tofu iz vode i ostavite da se ohladi. Nakon što se ohladi rukama lagano istisnite višak vode iz tofua. Zatim ga izmrvite rukama i stavite u blender. Dodajte nasjeckanu chilli papričicu i sve ostale sastojke i izmiksajte u glatki namaz. Po potrebi dodajte još soli.
3) Namaz možete odmah jesti, ali meni je bolji kad preko noći odstoji u frižideru. Čuvajte ga u staklenci u frižideru 4-5 dana.