Mnogi bi prije ljeta voljeli malo smršavjeti pa često pribjegavamo brzim dijetama koje će nam to omogućiti u kratkom roku. Međutim, želite li postići i dugoročno održati manju kilažu, stvari su vrlo jednostavne: trebate unositi manje kalorija nego što ih trošite.

Brojanje kalorija nije uvijek jednostavno, ni praktično pa je dobro imati provjerene recepte za koje znate da su niskokalorični, a da će vas ipak zasititi i vašem tijelu dati sastojke koji su mu potrebni za normalno funkcioniranje.

Salata od grejpa.jpg
Foto: Shutterstock

Postoje ljudi koji tijekom cijele godine jedu niskokaloričnu hranu, bilo da bi održali zdrav način života, bilo zbog prisutnosti bolesti kao što je dijabetes.

U nastavku ćete pronaći 3 niskokalorična recepta koja će vam dobro doći bilo da želite smršavjeti ili održati zdrav način života, a prikladni su i za dijabetičare.

1. Jelo s piletinom

Bijelo pileće meso inače je poznato po tome što ima malo kalorija i puno proteina pa se često nalazi na jelovnicima raznih dijeta za mršavljenje.

Piletina s roštilja i povrće
Foto: Shutterstock

Kako bi ostalo mekano, ali ipak i djelomično hrskavo, predlažemo da ga pripremite na roštilju. Meso s roštilja uvijek ima specifičan okus i tzv. 'okus dima' koji se dodatno poboljšava laganim dodatkom raznih začina.

Uz pileća prsa odlično pristaje sezonska salata u obliku rajčice i mladog luka kojoj možete dodati i sir i maslinovo ulje.Preporučuje se i peršin, ali ne nasjeckan, već cijeli list jer ima jači okus.

Sastojci:

• 5 žlica maslinovog ulja
• 2 1⁄2 žličice mljevenog kima
• 3/4 žličice soli
• 1/4 žličice mljevene pimente
• 1/4 žličice papra
• kilogram pilećih prsa bez kostiju i kože
• 1/4 šalice soka od limuna
• 2 šalice svježe cvjetače
• 2 šalice cijelih listova peršina
• šalica krastavca narezanog na kockice
• šalica prepolovljenih cherry rajčica
• 1/4 šalice narezanog mladog luka

Priprema:

Zagrijte roštilj na srednju temperaturu. Pomiješajte 2 žlice ulja, 2 žličice kumina, 1/2 žličice soli, pimenta i papra u maloj posudi. Nanesite začine na piletinu. Pecite piletinu 10-12 minuta. U međuvremenu, u velikoj zdjeli umutite sok od limuna s preostale 3 žlice ulja, 1/2 žličice kima i 1/4 žličice soli.

Dodajte cvjetaču, peršin, krastavac, rajčicu i mladi luk.

2. Tjestenina s lososom

Idealan način da iskoristite izuzetno zdravu vrstu ribe za brzu radnu večeru.

Tjestenina s lososom.jpg
Foto: Shutterstock

Sastojci:

• 250 g tjestenine
• 5 žlica maslinovog ulja
• 5 režnjeva nasjeckanog češnjaka
• 1/4 žličice mljevene crvene paprike
• korica i sok cijelog limuna
• 1 i pol šalica kuhanog lososa u listićima
• 3 žlice nasjeckanog svježeg peršina
• 1/4 žličice soli
• 2 žlice krušnih mrvica

Priprema:

Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. U velikoj tavi pomiješajte ulje, češnjak, mljevenu crvenu papriku, limunovu koricu i limunov sok. Zagrijte na srednjoj vatri dok ne 'zacvrči' (oko 3 minute). Dodajte 1/2 šalice vode, tjesteninu, losos, peršin i sol. Kuhajte i neprestano miješajte dok umak ne prekrije tjesteninu (oko 2 minute). Pospite krušnim mrvicama i poslužite.

3. Pohani tofu s blitvom

Probajte prženi tofu sir, koji podsjeća na pečenu piletinu. Začinite ga mljevenom paprikom koja ga obloži okusima, a jelo ostaje vegetarijansko. Ova brza, laka i zdrava večera dolazi u samo 25 minuta, pa je odlična za užurbane radne dane.

Tofu i blitva
Foto: Shutterstock

Sastojci:

• 2 jaja
• 6 žlica ulja
• paket nasjeckane blitve
• pola šalice vode
• žlica jabučnog octa
• pola žličice mljevene paprike
• 3/4 žličice soli
• podijeljeno pakiranje tofua
• pola žličice češnjaka u prahu
• pola žličice luka u prahu
• 1/4 žličice papra

Priprema:

Zagrijte žlicu ulja u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte blitvu i vodu, poklopite i kuhajte uz povremeno miješanje dok ne omekša (oko 8 minuta). Maknite s vatre i umiješajte ocat, papriku i pola žličice soli. Poklopiti da ostane toplo. U međuvremenu izrežite tofu na 8 jednakih komada. Obrišite papirnatim ručnicima kako biste uklonili višak vode. U srednje velikoj posudi za pečenje umutite 2 jaja u prahu, češnjak u prahu, luk u prahu. Dodajte tofu i okrenite da ga premažete sa svih strana.

Zagrijte 3 žlice ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte tofu i pecite dok ne porumeni i postane hrskav s jedne strane, 4 do 5 minuta. Okrenite tofu i pokapajte s preostale 2 žlice ulja. Pecite dok ne porumene s druge strane, još oko 4 minute. Tofu pospite s preostalom četvrtinom žličice soli i po želji poslužite s pirjanom blitvom. Poslužite s medom, savjetuje Stil.