Mnogi bi prije ljeta voljeli malo smršavjeti pa često pribjegavamo brzim dijetama koje će nam to omogućiti u kratkom roku. Međutim, želite li postići i dugoročno održati manju kilažu, stvari su vrlo jednostavne: trebate unositi manje kalorija nego što ih trošite.
Brojanje kalorija nije uvijek jednostavno, ni praktično pa je dobro imati provjerene recepte za koje znate da su niskokalorični, a da će vas ipak zasititi i vašem tijelu dati sastojke koji su mu potrebni za normalno funkcioniranje.
Postoje ljudi koji tijekom cijele godine jedu niskokaloričnu hranu, bilo da bi održali zdrav način života, bilo zbog prisutnosti bolesti kao što je dijabetes.
U nastavku ćete pronaći 3 niskokalorična recepta koja će vam dobro doći bilo da želite smršavjeti ili održati zdrav način života, a prikladni su i za dijabetičare.
1. Jelo s piletinom
Bijelo pileće meso inače je poznato po tome što ima malo kalorija i puno proteina pa se često nalazi na jelovnicima raznih dijeta za mršavljenje.
Kako bi ostalo mekano, ali ipak i djelomično hrskavo, predlažemo da ga pripremite na roštilju. Meso s roštilja uvijek ima specifičan okus i tzv. 'okus dima' koji se dodatno poboljšava laganim dodatkom raznih začina.
Uz pileća prsa odlično pristaje sezonska salata u obliku rajčice i mladog luka kojoj možete dodati i sir i maslinovo ulje.Preporučuje se i peršin, ali ne nasjeckan, već cijeli list jer ima jači okus.
Sastojci:
• 5 žlica maslinovog ulja
• 2 1⁄2 žličice mljevenog kima
• 3/4 žličice soli
• 1/4 žličice mljevene pimente
• 1/4 žličice papra
• kilogram pilećih prsa bez kostiju i kože
• 1/4 šalice soka od limuna
• 2 šalice svježe cvjetače
• 2 šalice cijelih listova peršina
• šalica krastavca narezanog na kockice
• šalica prepolovljenih cherry rajčica
• 1/4 šalice narezanog mladog luka
Priprema:
Zagrijte roštilj na srednju temperaturu. Pomiješajte 2 žlice ulja, 2 žličice kumina, 1/2 žličice soli, pimenta i papra u maloj posudi. Nanesite začine na piletinu. Pecite piletinu 10-12 minuta. U međuvremenu, u velikoj zdjeli umutite sok od limuna s preostale 3 žlice ulja, 1/2 žličice kima i 1/4 žličice soli.
Dodajte cvjetaču, peršin, krastavac, rajčicu i mladi luk.
2. Tjestenina s lososom
Idealan način da iskoristite izuzetno zdravu vrstu ribe za brzu radnu večeru.
Sastojci:
• 250 g tjestenine
• 5 žlica maslinovog ulja
• 5 režnjeva nasjeckanog češnjaka
• 1/4 žličice mljevene crvene paprike
• korica i sok cijelog limuna
• 1 i pol šalica kuhanog lososa u listićima
• 3 žlice nasjeckanog svježeg peršina
• 1/4 žličice soli
• 2 žlice krušnih mrvica
Priprema:
Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. U velikoj tavi pomiješajte ulje, češnjak, mljevenu crvenu papriku, limunovu koricu i limunov sok. Zagrijte na srednjoj vatri dok ne 'zacvrči' (oko 3 minute). Dodajte 1/2 šalice vode, tjesteninu, losos, peršin i sol. Kuhajte i neprestano miješajte dok umak ne prekrije tjesteninu (oko 2 minute). Pospite krušnim mrvicama i poslužite.
3. Pohani tofu s blitvom
Probajte prženi tofu sir, koji podsjeća na pečenu piletinu. Začinite ga mljevenom paprikom koja ga obloži okusima, a jelo ostaje vegetarijansko. Ova brza, laka i zdrava večera dolazi u samo 25 minuta, pa je odlična za užurbane radne dane.
Sastojci:
• 2 jaja
• 6 žlica ulja
• paket nasjeckane blitve
• pola šalice vode
• žlica jabučnog octa
• pola žličice mljevene paprike
• 3/4 žličice soli
• podijeljeno pakiranje tofua
• pola žličice češnjaka u prahu
• pola žličice luka u prahu
• 1/4 žličice papra
Priprema:
Zagrijte žlicu ulja u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte blitvu i vodu, poklopite i kuhajte uz povremeno miješanje dok ne omekša (oko 8 minuta). Maknite s vatre i umiješajte ocat, papriku i pola žličice soli. Poklopiti da ostane toplo. U međuvremenu izrežite tofu na 8 jednakih komada. Obrišite papirnatim ručnicima kako biste uklonili višak vode. U srednje velikoj posudi za pečenje umutite 2 jaja u prahu, češnjak u prahu, luk u prahu. Dodajte tofu i okrenite da ga premažete sa svih strana.
Zagrijte 3 žlice ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte tofu i pecite dok ne porumeni i postane hrskav s jedne strane, 4 do 5 minuta. Okrenite tofu i pokapajte s preostale 2 žlice ulja. Pecite dok ne porumene s druge strane, još oko 4 minute. Tofu pospite s preostalom četvrtinom žličice soli i po želji poslužite s pirjanom blitvom. Poslužite s medom, savjetuje Stil.