Mnogi vjeruju da se trebaju pridržavati pravila da ne jedu nakon 18 sati ako žele smršavjeti, no stručnjakinja za mršavljenje doktorica Dana Hans kaže da u tome nema ništa loše i da slobodno možete večerati nakon 6 sati poslije podne.

'Ne znam ni kako je došlo do ovog 'pravila',' kaže dr. Hans, nutricionistica u UCLA Ronald Reagan Medical Center i profesorica na UCLA Fielding School of Public Health.

Dijeta
Shutterstock 

Neki vjeruju da se hrana koju pojedemo nakon 18 sati skladišti kao mast te da su kasni obroci uvijek povezani s debljanjem. U pravilu je tako, ali ne zbog činjenice koliko je sati, već zbog izbora hrane.

'Rijetko će tko grickati zdravo povrće dok navečer gleda televiziju. Večer je gotovo uvijek rezervirana za nezdrave obroke poput čipsa, a to je i uzrok debljanja', objašnjava liječnica. Ovo je razlog zašto gubite na težini ako preskočite večeru - jer ste izbacili nezdrave kasnonoćne obroke.

Da je dr. Hans u pravu pokazalo je i istraživanje Sveučilišta Brigham, koje je proučavalo mladiće koji nisu jeli između 19 sati i 6 ujutro. Nakon dva tjedna izgubili su jedan kilogram. Nakon toga su mogli jesti u to vrijeme dva tjedna i dobili natrag u prosjeku 1,3 kg.

Što jesti navečer?

Ako ste gladni jer cijeli dan niste jeli, svakako posegnite za hranom. Nemojte se bojati jesti jer ta filozofija neće uspjeti kod mršavljenja.

Kvinoja
Shutterstock 

'Uzimajte cjelovite žitarice i proteine ​​u malim porcijama. Pojedite jednu porciju i nastavite ako ste još gladni, ali uzmite pauze kako bi želudac mogao 'odgonetnuti' je li gladan ili ne', kaže dr. Hans.

Ipak, nemojte dopustiti da vam se to često događa. Hrana je poput goriva i važno ju je unositi u optimalnim količinama tijekom dana, piše Stil

'Vaše tijelo ne zna koliko je sati, ali zna da mu ponestaje goriva. Ako ste nešto pojeli nakon 18 sati, nemojte se osjećati loše', zaključuje doktorica.