Ovu žitaricu Jennifer Aniston svaki dan jede za doručak: Odlična je za liniju, hrani kosu keratinom i potiče kolagen

Jennifer Aniston za doručak jede ovu drevnu žitaricu koju je lako pronaći, koja, osim što joj pomaže održati liniju, kosi daje keratin i povećava proizvodnju kolagena u koži.

Vital Proteins/ MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Sve nas zanima kako 55-godišnja Jennifer Aniston uspijeva održati vitku liniju i sjajnu kožu. Tajna je u njenom doručku: kalifornijska glumica često jede proso (i bananu) za doručak . Jedan od razloga je taj što je proso doista rudnik vrijednih nutrijenata koji su također korisni za kožu, a posebno za kosu.

Što je proso?

Konzumacija joj je u stalnom porastu, ponajviše zbog činjenice da ova žitarica ne sadrži gluten te je stoga idealna za celijakije i one koji preferiraju bezglutensku prehranu.

Shutterstock 

Proso je zeljasta biljka iz porodice trava čije sitne okrugle sjemenke jedemo. Dio je mnogih istočnjačkih i afričkih kulinarskih tradicija, uglavnom se uzgaja u Indiji, Nigeriji i Kini, ali postoje različite vrste: u Europi uglavnom jedemo bijeli proso.

Za što je proso dobar?

• zbog prisutnosti salicilne kiseline potiče proizvodnju kolagena koji jača kožu i keratina koji jača kosu.

• bogat je triptofanom, aminokiselinom koja je preteča serotonina, hormona sreće, pa poboljšava raspoloženje i bori se protiv stresa, tjeskobe i depresije.

• bogat mineralima kao što su željezo i fosfor, kao i vitaminima B skupine, učinkovit je tonik i bori se protiv anemije, umora i astenije

Shutterstock 

sadrži vlakna i lako je probavljiv pa pospješuje probavu i detoksikaciju organizma

• zbog sadržaja niacina (vitamin B3) i vlakana, bori se protiv lošeg kolesterola (LDL)

pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti zbog prisutnosti kalija i magnezija koji snižavaju krvni tlak

• bogat antioksidansima koji sprječavaju djelovanje slobodnih radikala i sprječavaju razne bolesti

Nutritivna svojstva prosa

• bogat je mineralima, posebno magnezijem, fosforom, kalijem i željezom.

• bogat je vitaminima B skupine, posebice niacinom, tiaminom i folatima te vitaminom A

• sadrži puno proteina, bogato lako asimiliranim aminokiselinama

• bogat antioksidansima poput kvercetina, kurkumina i tanina, kao i 'dobrim' masnoćama poput omega 3

• bogat je topivim i netopivim vlaknima

Sto grama prosa sadrži približno 1582 kJ (378 kcal). Preporučena porcija je oko 70 grama prosa ako ga jedete kuhanog i 60 grama ako ga pripremate kao rižoto.

Kako jesti proso: recepti

Ova sitna zrnca nije potrebno namakati. Samo ih dobro isperite, ulijte u kipuću vodu i kuhajte oko 15-20 minuta. Ako volite hrskavu teksturu, prije kuhanja ih lagano prepecite na tavi.

Shutterstock 

Kuhano proso pogodno je za razne recepte: jedite ga hladno, u salatama, sa sirovim povrćem, nasjeckanim orašastim plodovima i prženim sjemenkama poput sezama, suncokreta ili bundeve; uživajte toplo, poput rižota, s npr. tikvicama ili gljivama, kao i brokule ili šparoge, s izdašnom količinom peršina i ribanog parmezana. Od kuhanog prosa pripremite krokete, punjene arancine ili povrtne polpete.

Proso za doručak po receptu Jennifer Aniston

Slijedite Jenniferin recept za namočeni proso za doručak s nasjeckanim voćem i mlijekom po vašem izboru. Ili napravite kašu s pahuljicama prosa, koja je bezglutenska alternativa zobenim pahuljicama, te dodajte svježe ili sušeno voće, orašaste plodove i sjemenke.

Recept za kokos proso kašu

Shutterstock 

Sastojci:

• Pahuljice prosa

Kokosovo mlijeko (može i zobeno, bademovo ili sojino mlijeko)

3-4 datulje ili 2 suhe marelice

• Osušene ljuskice kokosa

• Šaka borovnica

Cimet u prahu

Maslac od badema (ili kikirikija).

• Listići mente (po želji)

Priprema:

U loncu zakuhajte mlijeko, ulijte proso i kuhajte uz miješanje 5 minuta dok pahuljice ne upiju mlijeko. Dodajte nasjeckane datulje ili marelice, kokos i cimet i sve promiješajte. Pričekajte da se malo ohladi i ukrasite borovnicama, malo maslaca od badema i nekoliko listića mente.