Ovu žitaricu Jennifer Aniston svaki dan jede za doručak: Odlična je za liniju, hrani kosu keratinom i potiče kolagen

Jennifer Aniston za doručak jede ovu drevnu žitaricu koju je lako pronaći, koja, osim što joj pomaže održati liniju, kosi daje keratin i povećava proizvodnju kolagena u koži.

Jennifer Aniston
Vital Proteins/ MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Sve nas zanima kako 55-godišnja Jennifer Aniston uspijeva održati vitku liniju i sjajnu kožu. Tajna je u njenom doručku: kalifornijska glumica često jede proso (i bananu) za doručak . Jedan od razloga je taj što je proso doista rudnik vrijednih nutrijenata koji su također korisni za kožu, a posebno za kosu.

Što je proso?

Konzumacija joj je u stalnom porastu, ponajviše zbog činjenice da ova žitarica ne sadrži gluten te je stoga idealna za celijakije i one koji preferiraju bezglutensku prehranu.

Proso je jedna od najzdravijih žitarica Proso je jedna od najzdravijih žitarica
Shutterstock 

Proso je zeljasta biljka iz porodice trava čije sitne okrugle sjemenke jedemo. Dio je mnogih istočnjačkih i afričkih kulinarskih tradicija, uglavnom se uzgaja u Indiji, Nigeriji i Kini, ali postoje različite vrste: u Europi uglavnom jedemo bijeli proso.

Za što je proso dobar?

• zbog prisutnosti salicilne kiseline potiče proizvodnju kolagena koji jača kožu i keratina koji jača kosu.

• bogat je triptofanom, aminokiselinom koja je preteča serotonina, hormona sreće, pa poboljšava raspoloženje i bori se protiv stresa, tjeskobe i depresije.

• bogat mineralima kao što su željezo i fosfor, kao i vitaminima B skupine, učinkovit je tonik i bori se protiv anemije, umora i astenije

Shutterstock 

sadrži vlakna i lako je probavljiv pa pospješuje probavu i detoksikaciju organizma

• zbog sadržaja niacina (vitamin B3) i vlakana, bori se protiv lošeg kolesterola (LDL)

pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti zbog prisutnosti kalija i magnezija koji snižavaju krvni tlak

• bogat antioksidansima koji sprječavaju djelovanje slobodnih radikala i sprječavaju razne bolesti

Nutritivna svojstva prosa

• bogat je mineralima, posebno magnezijem, fosforom, kalijem i željezom.

• bogat je vitaminima B skupine, posebice niacinom, tiaminom i folatima te vitaminom A

• sadrži puno proteina, bogato lako asimiliranim aminokiselinama

• bogat antioksidansima poput kvercetina, kurkumina i tanina, kao i 'dobrim' masnoćama poput omega 3

• bogat je topivim i netopivim vlaknima

Sto grama prosa sadrži približno 1582 kJ (378 kcal). Preporučena porcija je oko 70 grama prosa ako ga jedete kuhanog i 60 grama ako ga pripremate kao rižoto.

Kako jesti proso: recepti

Ova sitna zrnca nije potrebno namakati. Samo ih dobro isperite, ulijte u kipuću vodu i kuhajte oko 15-20 minuta. Ako volite hrskavu teksturu, prije kuhanja ih lagano prepecite na tavi.

Shutterstock 

Kuhano proso pogodno je za razne recepte: jedite ga hladno, u salatama, sa sirovim povrćem, nasjeckanim orašastim plodovima i prženim sjemenkama poput sezama, suncokreta ili bundeve; uživajte toplo, poput rižota, s npr. tikvicama ili gljivama, kao i brokule ili šparoge, s izdašnom količinom peršina i ribanog parmezana. Od kuhanog prosa pripremite krokete, punjene arancine ili povrtne polpete.

Proso za doručak po receptu Jennifer Aniston

Slijedite Jenniferin recept za namočeni proso za doručak s nasjeckanim voćem i mlijekom po vašem izboru. Ili napravite kašu s pahuljicama prosa, koja je bezglutenska alternativa zobenim pahuljicama, te dodajte svježe ili sušeno voće, orašaste plodove i sjemenke.

Recept za kokos proso kašu

Shutterstock 

Sastojci:

• Pahuljice prosa

Kokosovo mlijeko (može i zobeno, bademovo ili sojino mlijeko)

3-4 datulje ili 2 suhe marelice

• Osušene ljuskice kokosa

• Šaka borovnica

Cimet u prahu

Maslac od badema (ili kikirikija).

• Listići mente (po želji)

Priprema:

U loncu zakuhajte mlijeko, ulijte proso i kuhajte uz miješanje 5 minuta dok pahuljice ne upiju mlijeko. Dodajte nasjeckane datulje ili marelice, kokos i cimet i sve promiješajte. Pričekajte da se malo ohladi i ukrasite borovnicama, malo maslaca od badema i nekoliko listića mente.