Kada se razina kolagena u tijelu smanji, dolazi do ubrzanog starenja i pojave bora. Želite li usporiti te procese, preporučujemo kozmetiku s dodatkom kolagena kao i ove namirnice koje bi trebale postati dio vaše redovne prehrane.
Kolagen je primarni strukturni protein koji se nalazi u raznim vezivnim tkivima našeg tijela i odgovoran je za mladolik izgled i održavanje elastičnosti kože.
Kolagen je potrebno nadoknaditi već nakon 25. godine, a to je moguće i suplementima kolagena. Tada se proizvodnja novih stanica polako smanjuje, koža postaje manje elastična i vidljivo stari. Neka su istraživanja pokazala da se nakon 25. godine iz kože gubi 1,5% kolagena godišnje.
Osim smanjenja razine kolagena, starenje kože bit će vidljivo i zbog:
- boravak na suncu
- opuštanje mišića lica
- izloženost toksinima
- loša prehrana
- premali unos tekućine
Namirnice koje čuvaju elastičnost kože zeleno povrće, crveno voće i povrće, omega masne kiseline, puretina, hrana od soje, citrusno voće.
Piletina
Piletina sadrži vezivno tkivo, što je čini primarnim izvorom kolagena. Pileći vrat i hrskavica bogat su izvor kolagena koji je dobar za kožu i zglobove. Dobre su i za liječenje artritisa.
Dakle, ako jedete zdrave količine mesa u kombinaciji s preporučenim dnevnim količinama povrća, tada svojoj koži osiguravate potrebne hranjive tvari za lijep i mladolik izgled.
Plodovi mora
Plodovi mora još su jedan bogat izvor proteina, ali i omega 3 masnih kiselina i cinka koji dodatno potiču proizvodnju kolagena. Mnoge vrste morskih plodova također su odličan izvor vitamina D koji jača imunološki sustav i utječe na zdravlje kostiju i kože. Koža ribe posebno je bogata kolagenom, a ima i najveću koncentraciju omega 3 masnih kiselina.
Rajčica
Rajčice su bogat izvor vitamina C koji je izuzetno važan za proizvodnju kolagena. Čak i samo jedna upotreba rajčice u vašem jelu može pridonijeti do 30 posto proizvodnje kolagena.
Rajčice se također mogu pohvaliti velikom količinom likopena, snažnog antioksidansa koji je važan za kožu.
Bjelanjci
Bjelanjci sadrže vezivno tkivo koje ima ogromne količine prolina potrebnog za proizvodnju kolagena. Bjelanjke je najbolje jesti za doručak. Jaja sadrže i vitamine A, B i E, te omega 3 masne kiseline.
Agrumi
Za kolagen je potrebno puno vitamina C, a kako su citrusi bogati vitaminom C, svakako ih je preporučljivo uključiti u prehranu što je više moguće.
Agrumi poput naranči, grejpa i limuna izvrsni su za ljetne dane, a od njih možete napraviti odličnu ljetnu salatu.
Tamnozeleno lisnato povrće
Tamnozeleno lisnato povrće, poput kelja, špinata i blitve, bogat je izvor vitamina C. Ovo povrće sadrži još jedan važan nutrijent, klorofil (koji mu daje zelenu boju), koji podržava proizvodnju kolagena. Jedno je istraživanje pokazalo da je klorofil povećao proizvodnju kolagena i smanjio pojavu bora te povećao elastičnost kože lica kod volontera starijih od 45 godina, i to u samo 90 dana.
Tamnozeleno lisnato povrće koje sadrži sumpor, poput kelja i rikule, posebno je korisno u proizvodnji kolagena jer sumpor ima ključnu ulogu u sintezi ovog proteina.
Orašasti plodovi
Orašasti plodovi poput oraha, badema i indijskih oraščića biljni su izvori proteina koji osim proteina sadrže bakar, cink i vitamin E koji također utječu na proizvodnju kolagena.
Chia sjemenke
Chia sjemenke, lanene sjemenke i sjemenke konoplje izvrsni su izvori omega 3 masnih kiselina koje podržavaju zdravu kožu i proizvodnju kolagena.
Bobičasto voće
Bobičasto voće je bogato vitaminom C, koji pomaže u proizvodnji kolagena. Također sadrži razne snažne antioksidanse koji štite kožu i kolagen od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.