Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Celebrity

Kraljevska obitelj doživjela nezamislivi udarac

Autor I.K.K.
Autor I.K.K.

Ovo nisu očekivali ni u noćnim morama

Izvor: Profimedia

Mnogi se već odavno s pravom pitaju zašto kraljevske obitelji širom svijeta uživaju privilegiju raskošnog življenja na grbači poreznih obveznika, a čini se kako je nešto od toga došlo do glave švedskog kralja Carla Gustafa. Članovi švedske kraljevske obitelji ostali su zabezeknuti odlukom 73-godišnjeg monarha da smanji broj pripadnika kraljevske lože koji će primati novac iz sredstava dobivenih od poreznih obveznika, točnije, maknuo je s 'državnih jasla' petero svojih unuka, od kojih nijedno nije starije od pet godina, javlja BBC.

Švedska kraljevska obitelj Izvor: Profimedia

Napravio je to odlukom o ukidanju statusa kraljevskog visočanstva za njegove unuke, koji će zadržati titule princa ili princeze, odnosno vojvode ili vojvotkinje, no neće obavljati kraljevske dužnosti. To pak znači da neće ni primati godišnji 'džeparac', apanažu koji se članovima kraljevske obitelji isplaćuje iz proračuna.

Izuzetak će biti dvoje djece švedske prijestolonasljednice princeze Victorije, princeza Estelle i njezin mlađi brata princ Oscar, dok djeca 37-godišnje princeze Madeleine i njezina supruga Chrisa O'Neilla te djeca 40-godišnjeg princa Carla Philipa i princeze Sofije neće moći obavljati službene dužnosti, a riječ je o petogodišnjoj princezi Leonori, četverogodišnjem princu Nicolasu, jednogodišnjoj princezi Adrienne, kao i trogodišnjem princu Alexanderu i dvogodišnjem princu Gabrielu. 

Švedska kraljevska obitelj Izvor: Profimedia

Za živo čudo, roditelji petero djece isključene iz kraljevskih dužnosti, princ Carl Philip i supruga princeza Sofia, kao i princeza Madeleine i njezin suprug Christopher O'Neill, nisu se pobunili. Stisnuli su zube jer očito imaju dovoljno novaca i bez džeparca od poreznih obveznika, pa su na društvenim mrežama pozdravili kraljevu odluku. Princeza Madeleine na Instagramu je napisala kako ovakva promjena 'djeci pruža priliku da vlastite živote oblikuju kao privatne osobe'.

Njezin brat, princ Carl Philip, na Instagramu je također napisao da njegova djeca sada imaju mogućnost 'slobodnijeg izbora u životu'. Madeleine živi u Miamiju i radi za Svjetsku zakladu za očuvanje djetinjstva koju je osnovala njezina majka, kraljica Silvia, a princ Carl Philip i njegova supruga Sofia rade u vlastitoj humanitarnoj zakladi.

Najčitanije

NAJNOVIJE

loader