Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Celebrity

'Želimo se svidjeti zagrebačkoj publici'

Autor Emina Basara
Autor Emina Basara

Sjajni baletni umjetnici iz trupe Ukrainian Classical Ballet stižu u Lisinski s čarobnim baletom ‛Orašar‛, a u tri dana imaju čak četiri izvedbe

Izvor: Story Press

U zagrebačkoj dvorani Vatroslava Lisinskog od 15. do 17. prosinca gostovat će baletna trupa Ukrainian Classical Ballet koju čine zaslužni ukrajinski baletni umjetnici. Sve četiri izvedbe u Zagrebu (u nedjelju 15. prosinca imaju čak dvije - u 16 i 20 sati!) su rasprodane. Razgovarali smo s glavnim solistima ‘Orašara’ Katerynom Kurchenko i Sergiijem Kliachinom koji su nam otkrili kako jedva čekaju zaplesati pred zagrebačkom publikom.

Story: Balet ‘Orašar’ donosi blagdansku čaroliju koja nam je svima bliska. Osjećate li i vi tu čarobnu atmosferu dok plešete taj balet?

Kateryna: Naravno, zbog toga obožavam ‘Orašara’. Upravo zbog glazbe i načina izvođenja, ova predstava u potpunosti uvodi u bajkovitu atmosferu čarolije, Božića i priča. Jako volim taj balet i plešem ga s golemim zadovoljstvom i posebnim osjećajem. U tom sam baletu plesala gotovo sve uloge: djecu, Snjeguljicu, Španjolski ples, Arapski ples, Kineski ples, Ruski ples, solo Ružina valcera, ali upravo mi je uloga Šećerne vile najdraža.
Sergii: Naravno! Glazba Čajkovskog u ovom baletu vrlo nježno prenosi božićni duh, a mi kao umjetnici radimo sve kako bismo uronili naše gledatelje u tu bajkovitu atmosferu. Do uloge Princa plesao sam solo uloge Arapski ples, Francuski ples, Španjolski ples i solo u Valceru cvijeća. Svaka uloga koju sam otplesao u tom baletu prikazuje i dio mog karaktera, ali najbliži mi je svakako Princ.

Izvor: Story Press

Story: Je li to vaš omiljeni balet?

Kateryna: Neupitno je da je to jedna od mojih najdražih predstava. Priča mi je i po duhu bliska. Svaka djevojčica od djetinjstva mašta o tome da zaroni u božićnu priču čuda i magije u kojoj je sve moguće.
Sergii: Budući da sam jako romantičan kao plesač, na mojem popisu baleta zasigurno su mi najdraži ‘Orašar’, ‘Labuđe jezero’ i ‘Bajadera’. Međutim, ako uzmemo u obzir da sam umjetnička duša i neprestano nalazim nove ‘boje i načine’ života, ponekad razmišljam kako je vrijeme da postanem temperamentniji i dodam u svoj život malo više karaktera. Zbog toga mi se jako sviđa uloga Espado u baletu ‘Carmen’ ili uloga Zlatnog roba u baletu ‘Šeherezada’.

Story: Je li zahtjevno imati toliki broj izvedbi u tako kratkom vremenu?

Kateryna: Da, teško je, i fizički i emocionalno. Među­tim, emocionalnu energiju pomaže nadoknaditi feedback gledatelja, a fizički napor - dobar san. Potrebne su godine rada kako biste mogli nastupati na taj način. Sa svakim izlaskom na scenu stječeš nevjerojatno iskustvo koje ti, korak po korak, pomaže približiti se svojem snu - postati glavnom solisticom baleta. Za dvije predstave na dan priprema je dvostruko složenija. Treba pravilno rasporediti snagu jer treba otplesati maksimalno dobro na oba spektakla. Između predstava neko vrijeme moram provesti sama u sobi, sabrati misli i resetirati se. To traje između 20 i 30 minuta.
Sergii: Zasigurno je teško, ali nastojimo se prilagoditi tom rasporedu predstava i biti potpuno predani. U slobodno vrijeme maksimalno se opuštamo i odmaramo. Tijekom godina rada naviknuo sam se na takav režim. Svakod­nevni baletni sati i probe svakako pomažu, ali i pravilna prehrana te dobar san.

Story: Vaša trupa već je gostovala u Zagrebu s baletima ‘Radio & Juliet’, ‘Quatro’ te ‘The Great Gatsby Ballet’. Kakve ste dojmove stekli o zagrebačkoj publici?

Kateryna: Jako nam je drago što nas tako dočekuju i cijene. Izlazak na pozornicu čekamo s nestrpljenjem i strahopoštovanjem jer nam je velika želja gledatelje u potpunosti uroniti u našu atmosferu čarobne zimske priče.
Sergii: Prvi sam put u Zagrebu, a o gradu sam čuo samo najljepše priče, osobito u adventsko vrijeme. Balet ‘Radio & Julliet’ dosad sam plesao samo na pozornici Nacionalne opere i baleta u Kijevu. Dat ću sve od sebe da se svidim hrvatskoj publici s ciljem da se ovdje vratimo. Učinit ćemo sve kako bismo opravdali očekivanja. Jako je lijep osjećaj kada kulturu unosimo u masu i kada ljudi vole to što radimo.

Najčitanije

Najnovije

loader