Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Celebrity

Domaća pjevačica strepi za zdravlje nerođene bebe

Autor Nikolina Kunić
Autor Nikolina Kunić

Na goruća pitanja pjevačice Pamele Ramljak potražili smo odgovore stručnjaka

Izvor: Instagram

Koronavirus još je nepoznanica brojnim stručnjacima, a što je tek s nama, običnim ljudima… Kako bismo spriječili širenje panike i neznanja, zamolili smo liječnike da odgovore na neka od brojnih pitanja koja nam se posljednjih tjedana motaju po glavi. Jedna od ugroženijih skupina ovih dana su trudnice, među kojima je i pjevačica Pamela Ramljak, koja je ušla u drugo tromjesečje i, umjesto da bezbrižno uživa u danima koji su pred njom, strepi za svoje i zdravlje nerođene bebe. Osobito zato što je uz koronavirus u 40. godini života, a problem joj stvara i trombofilija s kojom se nosila i dok je bila trudna s danas trogodišnjim sinom Antunom. Stoga je pitanja koja zanimaju nju, ali i većinu žena koje su u drugom stanju, uputila prof. dr. sc. Mariju Podobniku, specijalistu ginekologije i opstetricije, subspecijalistu fetalne medicine i humane reprodukcije te stručnom voditelju Rodilišta & Poliklinike Podobnik.

prof. dr. sc. Mario Podobnik, specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalistu fetalne medicine i humane reprodukcije te stručni voditelj Rodilišta & Poliklinike Podobnik
prof. dr. sc. Mario Podobnik, specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalistu fetalne medicine i humane reprodukcije te stručni voditelj Rodilišta & Poliklinike Podobnik
Izvor: PressPamela: Jesu li trudnice u većoj opasnosti od zaraze koronavirusom od ostalih žena?

Smrtnost muškaraca dvostruko je veća nego žena. U Kini je ukupno oboljelo 2143 djece, samo 5,9 posto imalo je teži oblik bolesti s pneumonijom, od toga 62,1 posto dječaka, a u Južnoj Koreji 89 posto dječaka u odnosu na djevojčice. U Kini je među oboljenima bilo 54 posto muškarca pušača, oboljelo je samo 8,4 posto nepušača, kao i 3,4 posto žena nepušača. U Italiji je umrlo 28 posto muškaraca pušača te 20 posto žena pušača. Nikotin oštećuje pluća pušača, jače u hiperoničara i dijabetičara, pa je to razlog veće smrtnosti muškarca u odnosu na žene. Smatra se da estrogeni, ženski hormoni, kod žena djeluju protektivno na imunosni sustav i bolje štite od infekcije novim koronavirusom COVID-19. Tu su hipotezu početkom godine potvrdili znanstvenici koji su zdrave ženske miševe podvrgnuli infekciji COVID-19, zatim su ih usporedili s kontrolnom skupinom ženskih miševa kojima su prethodno odstranili jajnike. Kastrirani miševi dvostruko su više obolijevali od infekcije COVID-19 u odnosu na nekastrirane. Trudnice su u rizičnoj skupini za dobivanje infekcije koronavirusima iz skupine SARS-CoV i MERS-CoV, a novi koronavirus COVID 19 izaziva blaže simptome u odnosu na prethodne. U usporedbi sa zdravim ženama iste dobne skupine, novi koronavirus izaziva puno blaže simptome. U Kini se od 147 pozitivnih trudnica na koronavirus kod 64 razvila klinička slika s pneumonijom, a kod 83 blaži oblik bolesti. Od 64 trudnice s pneumonijom klinička slika je kod njih 8 posto bila blaža (liječenje antibioticima i antiviralnim lijekovima), a samo 1 posto ih je završilo na respiratoru. Nije umrla nijedna trudnica iz te skupine. U ranoj trudnoći virus izaziva spontane pobačaje, rascjep nepca, rascjep kralježnice i malformacije neurokranija kao što je anencefalija. Nakon 22. tjedna trudnoće izaziva prijevremeni porođaj, ali virus COVID-19 je, nažalost, nov i o njemu još moramo učiti.

Pamela: Kako mogu smanjiti rizik?

Trudnica treba biti u takozvanoj trudničkoj izolaciji. Primarno je da se pridržava mjera koje svakodnevno određuje Nacionalni stožer civilne zaštite. Treba često dezinficirati ruke, izbjegavati socijalne kontakte, osim s članovima obitelji s kojom živi, te ne dolaziti u kontakt s osobom koja je u samoizolaciji ili u trudničkoj izolaciji. Osim toga, poželjno je ne boraviti u prostoriji u kojoj je suh zrak i treba ovlaživati prostoriju jednostavnim provjetravanjem. Potrebna je i višekratna dnevna dezinfekcija površina u stanu te povremeni izlazak na zrak bez socijalnih kontakata, odnosno na udaljenosti pet metara od druge osobe, uz nošenje zaštitne maske i rukavica.

Pamela: Budući da sam trenutačno na injekcijama Clexanea, jer imam sklonost trombofiliji u trudnoći, koliko taj lijek utječe na eventualne komplikacije u slučaju zaraze koronavirusom?

COVID-19 je novi virus o kojem učimo u hodu. Nema objavljenih radova o pozitivnim trudnicama koje uzimaju niskomolekularni heparin (Clexane). Otprije znamo da kod drugih virusnih upala virusi izazivaju visoku temperaturu, povišenje faktora upale (CRP) te sniženje trombocita ispod 100 pa se zbog opasnosti od krvarenja kod tih trudnica prekida terapija niskomolekularnim heparinom do stabilizacije kliničke slike, pada CRP-a i povišenja trombocita iznad 150. Tada se ponovno počinje terapija Celxaneom. Prema tim smjernicama trebalo bi postupiti i kod pozitivne trudnice s COVID-19 koja ima trombofiliju te je na terapiji niskomolekularnim heparinom.

Pamela: Koliko ima istine u informaciji francuskih i njemačkih liječnika da je bolje uzimati paracetamol umjesto ibuprofena za snižavanje temperature prouzročene koronavirusom?

Bolje je uzimati paracetamol nego ibuprofen. Naime, ibuprofen djeluje na receptore molekule ACE2 u plućima korisnika pa poveća količinu ACE2 enzima u plućima, a i koronavirus djeluje na receptore ACE2 enzima tako da ibuprofen izaziva neželjene posljedice. U trudnoći, kao i u trudnoći s pozitivnim COVID-19, zabranjeno je uzimati ibuprofen. U prvom tromjesečju trudnoće uzimanje ibuprofena može izazvati spontani pobačaj, u drugom neželjeno djeluje na krvne žile fetusa, a u trećem tromjesečju trudnoće izaziva preuranjeno zatvaranje ductus arteriosus - Botalli na srcu ploda pa se ne savjetuje ni zdravim trudnicama. Zdravim se trudnica za snižavanje temperature savjetuje uzimanje paracetamola ili aspirina, nikako ibuprofena.

Pamela Ramljak Izvor: Arhiva

Pamela: Što ako sam se našla u kontaktu s ljudima koji su pozitivni na koronavirus?

Tada trebate odmah otići u samoizolaciju, nema kontakta s obitelji. Unutar sedam dana možete dobiti povišenu temperaturu, kašalj, smetnje u disanju pa trebate nazvati obiteljskog liječnika koji će vas uputiti u ambulantu za trijažu, gdje će vas testirati na koronavirus. Ako ste pozitivni, uputit će vas u Kliniku za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’, odnosno u infektivne klinike u Rijeci, Splitu i Osijeku, gdje će se nastaviti liječenje uz praćenje stanja fetusa. Ako je test negativan, trebate ostati u samoizolaciji još sljedeća dva tjedna. Znači žena koja nije trudna ostaje ukupno dva tjedna u samoizolaciji, a trudnica tri tjedna nakon negativnog testiranja na COVID-19. U Hrvatskoj do 22. ožujka, srećom, nijedna trudnica nije bila pozitivna na COVID-19 jer su sve u trudničkoj izolaciji, dakle pridržavaju se preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Pamela: Ako je trudnica pozitivna na virus, znači li to da će ga nužno prenijeti i na bebu?

Kod trudnica koje su bile pozitivne na COVID-19 nakon porođaja nije potvrđen koronavirus kod bebe pa se smatra da nema vertikalne transmisije virusa koja postoji kod HIV-a i citomegalovirusa. Slawartz D. je prije nekoliko dana opisao da kod 38 trudnica nakon porođaja nije nađena vertikalna transmisija virusa. Virus nije izoliran u plodnoj vodi, posteljici ni u krvi novorođenčeta. U Kini je porođeno 147 pozitivnih trudnica, većina carskim rezom. Kod dvoje novorođene djece koja su 30-ak sati bila s majkom izoliran je virus, iako su porođene žene prethodno bile negativne na COVID-19 koji su preboljele u ranijoj fazi trudnoće. No nije se moglo utvrditi je li se kod trudnice razvila reinfekcija ili je bila riječ o intrahospitalnoj infekciji djece. Zato su uveli postupak da se dijete nakon porođaja odvoji od majke na 14 do 21 dan. Kako virus nije nađen kod porođene djece, smatra se da nema vertikalne transmisije.

Pamela: Ako je trudnica pozitivna na virus, preporučuje li se obavezno carski rez?

U Kini su većinu trudnica porodili carskim rezom. Kod nekoliko višerotkinja došlo je do spontanog vaginalnog porođaja pa su sva djeca poslije razvila pneumonije prouzročene koronavirusom. Hujiun C iz Wuhana objavio je da su kod devet trudnica s upalom pluća napravili carski rez i sva su porođena djeca bila zdrava. U Kini je preporuka da se kod svih prethodno pozitivnih trudnica, kao i kod trudnica s težim oblikom bolesti, porođaj obavi carskim rezom. Istih preporuka drže se i u Italiji.

Pamela: Smije li žena pozitivna na virus dojiti bebu?

Kineski su stručnjaci pokazali da nema vertikalne transmisije virusa pa se dijete ne može zaraziti putem mlijeka. Kako su imali dva slučaja koja sam već spomenuo, gdje je dijete koje je nakon porođaja provelo s majkom 30 sati i inficiralo se koronavirusom, djeca se dva do tri tjedna odvajaju od majke. Nakon toga trudnica bi mogla dojiti zadrži li mlijeko. No i tada se mora izdajati putem izdajalice, cijelo vrijeme nositi masku i rukavice koje treba mijenjati nakon svakog izdajanja te ne smije sama hraniti dijete nego ga hrani druga osoba na bočicu. O novom koronavirusu učimo u hodu, ali zasad se preporučuje da trudnica ne doji dijete nakon porođaja. Kako će biti u budućnosti, tek ćemo vidjeti na većem broju porođenih bolesnih trudnica jer je COVID-19 nevidljivi tihi ubojica.

Najčitanije

Najnovije

loader