Ukoliko ste danas u bilo kojem trenutku na svom Instagramu vidjeli jednostavne crne objave, znajte da se u toj naizgled običnoj fotografiji krije ogromna poruka. Naime, ovaj utorak će ostati zapamćen zauvijek. Razlog tome je #blackouttuesday, koji je preuzeo mnoštvo Instagram profila u znak podrške borbi protiv rasizma, koja je trenutno na snazi diljem svijeta zbog ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda od strane policajca. 

Spomenuti pokret podrazumijeva objavu crne fotografije, kojom se daje do znanja da osoba iza profila uzima kratku pauzu, koju će iskoristiti za edukaciju, promišljanje o aktualnom problemu. Na taj način odabiru stopirati sve poslovne suradnje, poslovne obaveze i slično, što su tog dana imali na umu. 

Iako se prosvjedi i cijela situacija ne događa direktno u Hrvatskoj, brojni Hrvati su osjetili potrebu za podizanjem svijesti o spomenutoj temi. S obzirom na to da možda neki nisu osjetili rasizam na vlastitoj koži, poruka ovog pokreta je razumjeti unatoč tome što možda nismo osjetili ili iskusili. U pronalazak pravde uključile su se i domaće zvijezde, koje ovom jednostavnom objavom mogu utjecati na nekoliko tisuća ljudi koji ih prate. 

Franka, Neven Ciganović, Leyla Hajrović, Donna Vekić, Tajči, Jelena Perić, Ida Prester Peševski, samo su neke od domaćih zvijezda koje su svoju platformu iskoristili za svojevrstan poziv upomoć. 'Zaustavi se i poslušaj', kratko je napisala Tajči, koja već godinama živi u Americi. 'Ovaj show mora prestati', riječi su kojima je pjevačica Ida dala do znanja da se pridružuje pokretu.