Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Celebrity

Jelena Dokić: 'Samo neka ovo sve prođe'

Autor J.P.B.
Autor J.P.B.

Za Story.hr

Izvor: Instagram

Taman kada smo pomislili da je sve iza nas - koronavirus se vratio, kako kod nas, tako i širom svijeta. Izazovna i nepredvidiva, pandemija je opet utjecala na naše živote. Međutim, svaki kontinent i svaka zemlja pojedinačno, unutar granica, vodi 'svoju borbu'. Za Story.hr bivša je tenisačica Jelena Dokić, Osječanka koja godinama živi na relaciji Zagreb - Melbourne, otkrila kakva je situacija u dalekoj Australiji.

Povezane vijesti

'I kod nas se, kao i u Hrvatskoj, situacija smirila - sve donedavno. Primjerice, u Victoriji, gdje ja živim, imali smo svega nekoliko oboljelih dnevno, dok se prije 10-ak dana situacija pogoršala, pa se broj novooboljelih kreće oko 70 na dan, što je za naše pojmove puno. Možda ne zvuči kao velika cifra, s obzirom na to da je Australija zemlja s oko 25 milijuna stanovnika, ali cijelo vrijeme pandemije mi smo iznimno oprezni i jedna od zemalja s najmanjim brojem oboljelih, tako da su ove brojke alarmantne', objasnila nam je Jelena, a nas je zanimalo kakve mjere opreza vladaju u njezinoj zemlji.

'Svatko tko dođe u zemlju, mora u dvotjednu izolaciju u hotele, a smještaj financira država. Međutim, tu je došlo do 'proboja'. Naime, čuvari koji su pazili na one koji su se nalazili u izolaciji, pokazali su se pozitivnima na koronu, a nisu se na vrijeme testirali te su time zarazili veći broj ljudi', objasnila je Jelena pa nastavila: 'Ostale mjere su dosta stroge, svi su ovo ozbiljno shvatili i ljudi se, više manje, pridržavaju onog što im je propisano. Kafići i restorani rade, ali primjerice, u kafiću u isto vrijeme može biti tek 10-ak osoba, dok je u restoranima ta brojka dvostruka. Na privatnom druženju, također, može biti tek pet osoba, a van se može samo ako je u pitanju rekreacija, poput trčanja i hodanja. U većini velikih tvrtki još uvijek se radi od kuće, a teretane su se otvorile tek prošlog tjedna', bivša tenisačica opisala je stanje u zemlji.


Iako svako ljeto provodi u Hrvatskoj, ove godine, kako stvari stoje, to neće moći. 'Zabranjena su putovanja iz Australije, jedino u slučaju ako imate nekoga u inozemstvu tko je bolestan, ili primjerice, ako vam supruga treba roditi... Treba se tražiti posebna dozvola. Ista stvar je i s ulaskom u zemlju - ne može ući bilo tko, pa niti oni koji imaju australsko državljanstvo. Primjerice, bilo je 40 tisuća zahtjeva za ulazak u zemlju, a odobreno je tek njih tisuću', objasnila nam je Jelena i opisala kako provodi dane. 'Sad kada su se otvorile, odlazim u teretanu, na kavu s jednom ili dvije osobe... Polako se sve vraća u normalu, svi su ovdje svjesni da je ovo dugoročna borba. Nadam se, eto, da će se situacija poboljšati te da ću ipak uspjeti doći u Hrvatsku. Samo neka ovo sve prođe', zaključuje Jelena.

loader