Američki glumac Tom Cruise poznat po zastupanju svojih mišljenja u javnosti, a pogotovo kada se radi o vjeri. Scijentologiji pripada već 30 godina, a dokaz koliko vjeruje u nju je verbalni napad na neistomišljenicu ,glumicu i manekenku Brooke Shields, zbog korištenja anntidepresiva u svhu liječenja posporođajne depresije. 

Napao kolegicu

Viziju o tome koliko je scijentologija snažna i jedina potrebna dokazivao je više puta u javnosti, ali samo jednom se zbog toga morao i ispričati. Naime, 2003. godine snažno je počeo kritizirati psihijatriju kao granu medicine i ljude koji se bore s mentalnim bolestima, zbog čega je čak napao i manekenku Brooke Shields. Svoje razmišljanje smatra jedinim ispravnim zbog čega nemilosrdno 'rešeta' stavovima svakoga tko misli ili radi suprotno. No, usprkos negativnom iskustvu, manekenka mu je odbrusila i poručila da bi se trebao držati spašavanja svijeta od svemiraca i pustiti žene, koje se bore s postporođajnom depresijom, da se same odluče koja im je terapija najbolja, zbog čega joj se naknadno morao i javno ispričati.

Tom Cruise Izvor: Profimedia

Širenje vjere Europom

S vjerom se upoznao kada i sa svojom prvom suprugom, 64-godišnjom, Mimi Rogers.Osnivač scijentologije, Ron Hubbard, navodno mu je pomogao u liječenju disleksije nakon čega ju počinje snažno propagirati i vjerovati da je jedino ona ispravna za ozdravljenje.

Poseban trud uložio je kako bi Europu upoznao s vjerom počevši 2005. godine u pariškom gradskom vijeću gdje je lobirao i bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i političara Jeana-Claudea Gaudina. Glumca su zbog tog pothvata proglasili agresivnim zagovornikom svoje ideologije zbog čega su odbili bilo kakav daljnji kontakt.

Kao i u Europi, u New Yorku propagandu započinje pozitivnim ciljem, humanitarnim prikupljanjem donacija u pomoć hitnim službama, no onda, kako bi istaknuo svoje vizije, predlaže im detoksikacijsku terapiju baziranu na radu Rona Hubbarda. Time je naljutio medicinske i vatrogasne službenike, te gubi simpatije javnosti. 

Tom Cruise Izvor: Profimedia

Nastoji preobratiti djecu

Cruiseova vjera do sada je bila problem i u svim prijašnjim brakovima jer je svoje žene znao dovoditi do ludila, te ono najgore, okretati djecu protiv njih. Glumac je u kontroverznu religiju uključio djecu iz braka s Nicole Kidman, kćer 27-godišnju Isabel i 26- godišnjeg sina Connora, koje su skupa posvojili. Djeca su se zbog toga počeala udaljavati od majke Nicole koju sin čak nije pozvao ni na vjenčanje.

Ni brak s Katie Holmes nije bio uspješan jer je i njihovu 14-godišnju kći Suri nastojao uključiti u svoju vjeru, što je majci jako smetalo.