Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

O značenju Sarajevo film festivala za industriju govore njegovi sudionici

Jači od politike i svih nedaća

 Izvor: arhiva storyja; arhiva SFF-a; Srđan Ilić i borna filić/PIXSELL

Još je samo mjesec dana ostalo do početka 26. izdanja Sarajevo film festivala, najvažnijeg festivala te vrste u regiji i šire. O njegovu značenju za filmsku industriju na našim prostorima, ali i o osobnim dojmovima s prijašnjih izdanja govore nam njegovi sudionici. Neki od njih neće propustiti ni ovogodišnje izdanje, unatoč koronavirusu, a među njima su i Tara Thaller, Judita Franković Brdar i Sebastian Cavazza.

Sarajevo Film Festival Izvor: arhiva storyja; arhiva SFF-a; Srđan Ilić i borna filić/PIXSELL

Story: Prošle ste godine prvi put posjetili Sarajevo Film Festival, u kakvom vam je sjećanju ostala ta manifestacija? Što biste izdvojili?

Bilo je to korisno i lijepo iskustvo jer sam bila uključena u radionicu Talents of Sarajevo. Imala sam priliku slušati i učiti od poznatih ljudi iz filmskog svijeta poput Paweła Pawlikowskog, Isabelle Huppert, Nadava Lapida i mnogih drugih. Osim toga, uživala sam u filmovima i atmosferi koju prije nisam doživjela.

Story: Što vam predstavlja Sarajevo Film Festival? Možemo reći da vam je ta manifestacija promijenila život, odlučili ste se preseliti u Sarajevo i ondje upisati Akademiju scenskih umjetnosti (ASU).

Odlazak na SFF uistinu mi je promijenio život. I prije sam razmatrala upis na sarajevsku akademiju, a dolaskom ondje, shvatila sam da je jedino što me sprečava da je pokušam upisati - strah. Ohrabrili su me pozitivni komentari kolega koji su hvalili ASU.

Story: Kako biste opisali regionalnu ulogu SFF-a?

Sarajevo Film Festival iz perspektive glumice odlična je prilika za stvaranje važnih kontakata i pronalazak potencijalnih partnera za suradnju. Prilika je za glumca da odradi ono što njegov agent vjerojatno radi svakodnevno.

Story: Pandemija prouzročena koronavirusom znatno je utjecala na naš život. U kojoj je mjeri utjecala na filmsku industriju?

Projekti su se morali odgađati, tako je i u mojem slučaju. Okolnosti su se promijenile, ali glumcima, kao i svima ostalima, važno je da uče, da se prilagođavaju i da iz svake situacije izvuku najbolje. Važno je minus pretvoriti u plus.

Sarajevo Film Festival Izvor: arhiva storyja; arhiva SFF-a; Srđan Ilić i borna filić/PIXSELL

Story: Prije dvije godine bili ste članica žirija na Sarajevo Film Festivalu? Po čemu pamtite to iskustvo i te sarajevske dane?

Iskustvo koje su mi omogućili na SFF-u nešto je najljepše što sam doživjela. Ukazali su mi veliku čast i povjerenje. Družiti se s Asgharom Farhadijem ili Brigitte Lacombe bilo je nevjerojatno. Razmjenjivati s njima misli i ideje, stajališta ili umjetničke preferencije nešto je što svakako inspirira i nadahnjuje.

Story: Koliko je SFF važan za cijelu regiju?

Neizmjerno. To je ultimativno mjesto filmske industrije na kojem se razmjenjuju ideje i sklapaju poslovi. Svaki filmaš želi biti dio tog slavlja.

Story: Što mislite koliko i kako će se pandemija odraziti na filmsku industriju?

Svi već osjećamo posljedice, snima se manje nego što je planirano, a i ovo što je trenutačno u planu, neizvjesno je. Držimo fige da odgovornim ponašanjem što prije prebrodimo ovu situaciju koja je teška za sve nas.

Story: Kako ste vi proživljavali dane u karanteni? Što vam je teško palo, a što vam je izolacija dobro donijela?

Karantena mi je odgovarala jer sam dobila priliku odmoriti se i napuniti baterije, što sam zaista maksimalno iskoristila.

Story: Kakvi su vam poslovni planovi i kamo idete ovog ljeta na odmor?

S obzirom na okolnosti, nemam poslovnih planova. Ako sve bude u redu, svakako idem na SFF, a to je više radost nego posao. Jedva čekam godišnji. Odigram u Zadru ‘Važnije polovice’ u režiji Paole Slavice pa pravac obala.

Sarajevo Film Festival Izvor: arhiva storyja; arhiva SFF-a; Srđan Ilić i borna filić/PIXSELL

Story: Gotovo svake godine dio kolovoza rezervirate za SFF. Hoće li tako biti i ove godine?

Sarajevo Film festival uvijek posjetim kada imam neki film ili seriju u programu. To ove godine nije slučaj pa ću ovo izdanje preskočiti i zbog situacije s koronom.

Story: Što za vas i za vašu karijeru znači SFF?

Imao sam sreće u karijeri pa je nekoliko mojih filmova bilo projicirano u natjecateljskom ili pratećem programu. Prošle godine prikazivali su tri serije u kojima sam glumio. Za glumce prikazivanje njihova rada na filmskim festivalima predstavlja mogućnost da se producenti i redatelji iz regije upoznaju s radom koji bi inače ostao vezan uz lokalne televizije ili kinodistribuciju države u kojoj je umjetnički proizvod nastao. Koprodukcije je lakše promovirati i u drugim zemljama. SFF ne bira samo koprodukcijske uratke pa je to bolja šansa za filmske radnike da se predstave široj publici i potencijalnim suradnicima iz filmske industrije u regiji. SFF je zahvaljujući Mirsadu Purivatri i njegovoj ekipi prerastao u najveći festival u regiji koji spaja kreativnu industriju i narode koje su rat i politika razdvojili.

Story: Korona je znatno utjecala na život općenito, pa tako i na filmsku industriju. Koliko je utjecala na vas osobno i na vaš posao?

Bio sam angažiran na četiri veća projekta. Najprije se sve odgodilo na nekoliko mjeseci, zatim su neki projekti otkazani, neki su se počeli snimati pa su ponovno prekinuti. Dva još ostaju u igri za kraj ljeta i jesen, ali vidjet ćemo što će se dalje događati. Jedan od projekata u Moskvi pomaknuo mi se za godinu dana. U Sloveniji, nažalost, sadašnja vlast nema sluha za filmski sektor pa je većina projekata stala zbog novih birokratskih uvjeta koji stopiraju financiranje Slovenskog filmskog centra pa mi je sav posao zapravo vezan uz inozemstvo.

Story: Do tada se odmarate?

Zasad ostajem u nekakvom kreativnom vakuumu čekajući što će se događati. Čitam scenarije i svakodnevno komuniciram s produkcijama putem Skypea. U Dalmaciji sam na odmoru, ponio sam nekoliko knjiga i prepuštam se fjaki uz pogled na more.

Magazin

Royals